Yksityisen sosiaalihuollon luvat ja ilmoitukset
Yksityisillä sosiaalipalveluilla tarkoitetaan liike- ja ammattitoimintana tuotettuja sosiaalipalveluita sekä näiden järjestämiseen liittyvää sosiaalialan ammatillista ohjausta ja neuvontaa.
Yksityisiä sosiaalipalveluja tuottavassa toimintayksikössä pitää olla riittävät ja asianmukaiset toimitilat ja varusteet sekä toiminnan edellyttämä henkilöstö. Toimintayksikön vastuuhenkilö vastaa siitä, että toimintayksikössä toteutettavat palvelut täyttävät niille asetetut vaatimukset. Yksityisten ympärivuorokautisten sosiaalipalvelujen tuottaminen on luvanvaraista, ja lupaan voidaan liittää asiakasturvallisuuden varmistamiseksi välttämättömiä ehtoja palvelujen määrästä, henkilöstöstä, tiloista, laitteista, tarvikkeista ja toimintatavoista.
Yksityisten sosiaalipalvelujen tuottajien pitää laatia toiminnan asianmukaisuuden varmistamiseksi omavalvontasuunnitelma, joka kattaa kaikki palvelujen tuottajan tarjoamat sosiaalipalvelut. Valvira on antanut määräyksen omavalvontasuunnitelman sisällöstä, laatimisesta ja seurannasta. Uusien luvanvaraisten palvelujen tuottajien pitää laatia omavalvontasuunnitelma ennen toimintayksikön toiminnan aloittamista. Palvelujen tuottajan velvollisuus on valvoa myös alihankintana tilattua palvelua.
Jos tuotat yksityisiä ympärivuorokautisia sosiaalipalveluja, tarvitset luvan palvelujen tuottamiseen. Luvan myöntäminen edellyttää, että palvelujen tuottaja kykenee asianmukaisesti vastaamaan taloudellisista velvoitteistaan ja että kaikki toimintayksiköt täyttävät laissa säädetyt edellytykset.
Kun toimintasi laajenee kahden tai useamman aluehallintoviraston alueelle, sinun täytyy hakea uutta palveluntuottajakohtaista lupaa Valvirasta. Tällöin myös jo toiminnassa olevat toimintayksiköt siirtyvät uuden luvan alle ja niiden toimintaedellytykset arvioidaan lupakäsittelyn yhteydessä. Myös toimintayksiköiden vastuuhenkilöiden kelpoisuudet arvioidaan.
Jos haluat lisätä uuden toimintayksikön lupaan, sinun pitää tehdä muutoshakemus.
Hakemuksen liitteenä pitää olla vähintään toimintasuunnitelma ja pohjapiirustukset. Aluehallintovirasto tekee Valviran pyynnöstä tarkastuksen toimintayksikköön. Tarkastuspyynnön tekeminen aluehallintovirastolle edellyttää toimintasuunnitelmaa ja pohjapiirustusta. Muita liitteitä voit toimittaa lisäaineistona hakemuksen käsittelyn ajan.
Lupaviranomainen arvioi toimintayksikön toimintaedellytykset ja vastuuhenkilön kelpoisuuden.
Jos toimintayksikkösi toimintaan tulee olennaisia muutoksia, sinun pitää tehdä muutoshakemus.
Olennaisia muutoksia ovat esimerkiksi uusiin toimitiloihin siirtyminen, muutokset palvelualoissa ja asiakaspaikkamäärissä sekä henkilöstömäärässä ja -rakenteessa. Myös yritysmuodon muuttuminen on olennainen muutos.
Lupa muutokselle pitää olla myönnettynä ennen suunnitellun muutoksen toteutumista.
Toimintayksikössä tapahtuvat seuraavat muutokset edellyttävät ilmoituksen tekemistä:
- vastuuhenkilö vaihtuu
- toimintayksikkö lopettaa tai keskeyttää toimintansa
- keskeytetty toiminta jatkuu
- muutokset palvelujen tuottajan tiedoissa, kuten toimitusjohtajan, lupayhteyshenkilön tai yhteystietojen muutos
Jos tuotat muita kuin ympärivuorokautisia sosiaalipalveluja, sinun pitää tehdä ilmoitus sille hyvinvointialueelle, jossa tuotat palveluja. Hyvinvointialue lähettää ilmoituksen aluehallintovirastolle rekisteröitäväksi. Lisätietoja ilmoituksen tekemiseen löydät aluehallintoviraston verkkosivuilta.
Valvira rekisteröi ilmoituksenvaraiset palvelut ainoastaan lupahakemuksen yhteydessä.
Lupa- ja vuosimaksumme perustuvat voimassa olevaan sosiaali- ja terveysministeriön maksuasetukseen. Ilmoitusten käsitteleminen on maksutonta lukuun ottamatta keskeytetyn toiminnan jatkamista. Palvelujen tuottajilta peritään asetuksen mukaista vuosimaksua.
Vuosimaksu peritään palvelujen tuottajilta, joiden lupa on ollut kyseisenä vuotena voimassa. Poikkeuksena ovat kyseisenä vuotena luvan saaneet sekä viimeistään 31.3. lopettaneet ja siitä lupaviranomaiselle ilmoittaneet toimintayksiköt. Vuosimaksun suuruuteen vaikuttaa toimintayksiköiden määrä.
Usein kysyttyä sosiaalihuollon toimiluvista ja ilmoituksista
Vastuuhenkilöllä pitää olla tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto, alan tuntemus sekä riittävä johtamistaito. Soveltuvalla korkeakoulututkinnolla tarkoitetaan pääsääntöisesti sosiaali- tai terveysalan tutkintoa. Alan tuntemuksella tarkoitetaan kyseessä olevan toimintayksikön palvelualan tuntemusta vähintään noin kahden vuoden ajalta. Riittävällä johtamistaidolla puolestaan tarkoitetaan joko tutkintoon sisältyviä tai erillisiä opintoja, kuten JYET-koulutusta tai lähiesimiestyön erikoisammattiopintoja, tai työkokemuksen kautta hankittua johtamisosaamista. Työkokemuksen kautta hankittu johtamisosaaminen voi olla muultakin kuin sosiaali- ja terveydenhuollon alalta, ja riittäväksi johtamisosaamisen kokemukseksi katsotaan noin kahden vuoden kokemus.
Lähtökohtaisesti jokaisella toimintayksiköllä pitää olla oma vastuuhenkilö. Vain poikkeustapauksissa sama vastuuhenkilö voidaan hyväksyä kahteen eri toimintayksikköön. Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi toistensa välittömässä läheisyydessä sijaitsevat pienet yksiköt. Jos esitettävä henkilö on siirtymässä yksiköstä toiseen, pitää ilmoitukseen liittää tieto aiemman työsuhteen päättymisestä.
Kun ilmoitus lähetetään, pitää tarkistaa, että liitteenä on kaikki arviointiin liittyvät todistukset ja mahdolliset selvitykset. Ilmoitukseen ei tarvitse liittää mukaan sellaisia työtodistuksia, joilla ei ole merkitystä vastuuhenkilön kelpoisuuden arvioinnissa. Tällaisia ovat esimerkiksi muiden alojen työtodistukset ja erilaiset lyhyet kurssitodistukset. Jos henkilön työtodistuksesta ei käy tarkemmin ilmi tehtävien luonne, pyydämme tarkentamaan tätä ansioluettelolla tai erillisellä selvityksellä.
Vastuuhenkilön vaihdosta koskevat ilmoitukset pitää olla vireillä ennen kuin valittu vastuuhenkilö aloittaa tehtävässään. Käsittely nopeutuu, jos toimitat ilmoituksen sähköisen asioinnin kautta. Vastuuhenkilön vaihtumisesta pitää ilmoittaa lupaviranomaiselle, jos sijaisuus kestää yli kolme kuukautta. Tätä lyhyemmät määräaikaisuudet voi hoitaa normaalein sijaisuusjärjestelyin. Lupaviranomaiselle on hyvä ilmoittaa sähköpostilla, jos vastuuhenkilö on esimerkiksi irtisanoutunut ja yksikössä on käynnissä rekrytointi, mutta erillistä ilmoitusta vastuuhenkilön vaihtumisesta ei tarvitse tehdä.
Pyydämme liittämään ilmoitukseen mukaan lisäselvitystä esimerkiksi tilanteissa, joissa rekrytointi on ollut haastavaa, eikä tehtävään valittu vastuuhenkilö täytä lain mukaisia edellytyksiä. Tällöin on hyvä selvittää, millä tavoin tehtävä on ollut haettavissa, kuinka paljon hakijoita on ollut, onko paikkaan ollut kelpoisuudet täyttäviä hakijoita sekä millä perusteella esitetty vastuuhenkilö on valittu tehtävään.
Koulutus, alan tuntemus ja johtamistaito muodostavat kokonaisuuden, jonka riittävyys arvioidaan tapauskohtaisesti. Palvelujen tuottajan pitää ensisijaisesti pyrkiä saamaan kelpoisuusehdot täyttävä vastuuhenkilö yksikköihin. Lupaviranomainen voi tapauskohtaisesti hyväksyä, että puuttuvan osa-alueen osaamista täydennetään lisäopinnoilla. Opintoihin pitää hakeutua välittömästi. Vastuuhenkilön rooli on keskeistä asiakasturvallisuuden ja palvelun hyvän laadun toteutumisen kannalta.
Varmistathan tarvittaessa tapauskohtaisesti, kuinka sinun pitää toimia.
Voit keskeyttää toimintayksikön toiminnan joko kokonaan tai osittain lähettämällä ilmoituksen sähköisen asiointipalvelumme kautta. Ilmoitus tehdään sähköisen asioinnin kohdassa ”Toimintayksikön toiminnan keskeyttäminen".
Lyhytaikainen, alle kolme kuukautta kestävä toiminnan keskeytys ei lähtökohtaisesti edellytä ilmoituksen tekemistä. Epäselvissä tilanteissa voit ottaa yhteyttä lupaviranomaiseen ennen toiminnan keskeyttämistä.
Keskeyttäneen toimintayksikön toiminta voidaan aloittaa uudestaan palvelujen tuottajan tekemällä ilmoituksella, jolloin lupaviranomainen arvioi toiminnan edellytykset uudestaan. Tee ilmoitus sähköisen asiointipalvelun kautta lomakkeella ”Muu ilmoitus”. Kuvauskentässä pitää ilmoittaa toimintayksikön nimi, selvitys toiminnan jatkamisesta ja mahdollisista muutoksista toimintayksikön voimassa olevaan lupaan. Ilmoituksen liitteenä toimitetaan toimintayksikköä koskeva liite, toimintasuunnitelma ja henkilöstöluettelo.
Jos keskeytetyn toimintayksikön toimintaan tulee olennaisia muutoksia, jotka eroavat voimassa olevasta luvasta, sinun pitää tehdä luvan muutosta koskeva hakemus.
Toiminnan jatkaminen edellyttää ilmoituksen tekemistä Valviraan, eikä toimintaa saa jatkaa ennen kuin toimintaedellytykset on arvioitu ja asia ratkaistu.
Keskeytetyn toiminnan jatkamisesta peritään maksu, joka on 30 prosenttia vastaavaa toimintaa koskevan muutoslupahakemuksen maksusta. Jos asia käsitellään luvan muutoksena, luvasta peritään maksuasetuksen mukainen täysi maksu. Vuosimaksu peritään myös niistä toimintayksiköistä, joiden toiminta on keskeytetty.