Att ordna anpassningsperioden

Om det finns väsentliga skillnader mellan den utbildning som sökanden genomgått utomlands och den finländska utbildningen, ger Valvira ett villkorligt beslut om erkännande av yrkeskvalifikationer. I det villkorliga beslutet om erkännande föreskrivs kompensationsåtgärder för att kompensera skillnaderna. Anpassningsperioden är den ena av de kompenserande åtgärderna.

Slutgiltig rätt att utföra yrket kan beviljas först efter att sökanden genomfört den föreskrivna kompensationsåtgärden med godkänt resultat. Ett erkännande av rätten att utöva yrket ska ansökas på nytt efter att kompensationsåtgärden har genomförts. Mer information om kompensationsåtgärder finns på vår webbsida Anpassningsperiod och lämplighetsprov.

Allmän information om anpassningsperioden

Nedan finns en förteckning med allmän information om åtgärder som rör anpassningsperioden:

  • En anpassningsperiod påförs då en person som fått villkorligt beslut om erkännande av yrkeskvalifikationer är behörig i sitt utbildningsland, men utbildningen skiljer sig från den finländska utbildningen.
  • Sökanden ska själv ordna arbetsplats för anpassningsperioden.
  • Sökanden och arbetsgivaren/handledaren ingår ett avtal om anpassningsperioden, som Valvira godkänner.
  • Under anpassningsperioden arbetar personen med tillstånd av Valvira som en yrkesutbildad person under handledning och tillsyn av en annan yrkesutbildad person.
  • Personen som genomför en anpassningsperiod ska vara direkt anställd av verksamhetsenheten.
  • Anpassningsperioden för en yrkesperson inom hälso- och sjukvården kan genomföras i en hälso- och sjukvårdsenhet som avses i 2 § 4 mom. i lagen om patientens ställning och rättigheter, eller i en verksamhetsenhet inom socialvården som tillhandahåller anstaltsvård i enlighet med 24 § i socialvårdslagen. Anpassningsperioden för yrkespersoner inom socialvården kan genomföras i en verksamhetsenhet för socialvård.
  • Anpassningsperioden kan innefatta kompletterande utbildning som ges i form av arbetsgivarens fortbildning eller på sedvanligt sätt genom inlärning i arbetet.
  • Arbetsgivaren beslutar om lönen för anpassningsperioden.
  • Anpassningsperioden genomgås på finska eller svenska. Anpassningsperioden kan inledas först när personen har sådana tillräckliga språkkunskaper som arbetsuppgifterna förutsätter. Arbetsgivaren är ansvarig för att säkerställa att sökanden har tillräckligt goda språkkunskaper innan anpassningsperioden börjar.

Handledare för anpassningsperioden

Arbetsgivaren ansvarar för att ordna handledning och tillsyn samt bedömer vad som är tillräcklig handledning och tillsyn för den person som genomför anpassningsperioden. Handledaren för anpassningsperioden ska vara en person som i Finland har rätt att utöva det yrke anpassningsperioden gäller, och som har minst fem års erfarenhet av ifrågavarande yrke.

Handledaren ska följa upp, handleda och övervaka sökandens verksamhet under anpassningsperioden samt omedelbart ingripa i eventuella missförhållanden som framkommer under den.  Om patient- eller klientsäkerheten kan äventyras under anpassningsperioden på grund av sökandens verksamhet, ska handledaren omedelbart underrätta Valvira om detta. Valvira kan förordna att anpassningsperioden ska avbrytas. 

Åtgärder som ska vidtas innan anpassningsperioden inleds

Innan anpassningsperioden kan inledas behövs:

  1. Ett villkorligt beslut om erkännande, där de delområden specificerats för vilka kompetensen hos vederbörande person ska fastställas
     
  2. Avtal om anpassningsperiod för yrkespersoner inom hälso- och sjukvård som utbildats i en EU- eller EES-stat eller för en yrkesperson inom socialvården som utbildats utomlands 
    • Sökanden fyller i blanketten tillsammans med arbetsgivaren/handledaren och skickar den till Valvira minst tre (3) veckor före planerat inledningsdatum.
    • Genom avtalet om anpassningsperioden förbinder sig arbetsgivaren och handledaren att ansvara för att de villkor som uppges i avtalet kan uppfyllas på ett godtagbart sätt under anpassningsperioden.
    • Om anpassningsperioden genomförs i etapper vid olika verksamhetsenheter eller under översyn av olika handledare, ska ett separat avtal göras upp för varje delperiod.
  3. Registreringsintyg över anpassningsperioden 
    • Valvira skickar ett registreringsintyg till sökanden när Valvira godkänt arbetsplatsen och handledaren för anpassningsperioden och registrerat anpassningsperioden i centralregistret över yrkesutbildade personer inom social- eller hälso- och sjukvården JulkiSuosikki eller JulkiTerhikki.
    • Registreringen går att kontrollera i JulkiSuosikki eller JulkiTerhikki under den tid som registreringen är giltig.

Observera att arbetet för anpassningsperioden kan inledas först efter att personen har lämnat in avtalet till Valvira och registrerats i JulkiSuosikki eller JulkiTerhikki. Det är inte möjligt att fortsätta att arbeta inom samma yrke som legitimeras direkt efter anpassningsperioden, eftersom yrkesrätten inte är giltig. Det går att fortsätta att arbeta direkt inom ett yrke med skyddad yrkesbenämning, men man har då inte tillstånd att använda ifrågavarande beteckning förrän man har fått en skyddad yrkesbeteckning av Valvira.

Uttalande om anpassningsperioden

Handledaren bedömer personens kunnande och ger Valvira ett utlåtande om personens förmåga och skicklighet att utöva yrket. Utlåtandet ges efter att anpassningsperioden avslutats.

I utlåtandet ska anges om vissa väsentliga skillnader eller ämnesområden som saknats inte har kunnat fullgöras på ett godtagbart sätt under anpassningsperioden. Utlåtandet ska även avges om anpassningsperioden avbryts. Utlåtandet kan vara fritt formulerat.

Utlåtandet ges till den person som fullgjort den godkända anpassningsperioden. Han eller hon ska ansöka om den egentliga yrkesrätten genom att skicka ansökan och arbetsgivarens utlåtande till Valvira. Mer detaljerade anvisningar för personer som har fullgjort anpassningsperioden finns på vår webbplats.
 

 

Kontakta oss

Med e-post [email protected]

Telefon 0295 209 550
Vardagar klockan 10–11 (inte onsdagar)