Rapportering för tillverkare, partiförsäljare och importörer
Alla som idkar tillverkning, partiförsäljning eller import av alkoholdrycker och sprit är skyldiga att till Valvira rapportera de alkoholmängder som tillverkats, sålts och/eller importerats samt att registrera produkterna i Valviras produktregister innan de släpps ut på marknaden.
Rapporteringsskyldigheten gäller även sådana innehavare av tillstånd som ännu inte har inlett sin verksamhet. Rapportering kommer att göras i alkoholnäringsregistret Allus e-tjänst.
Göra en rapport eller produktanmälan i alkoholnäringsregistret Allus e-tjänst.
Valvira och regionförvaltningsverken använder rapporteringsuppgifterna i tillsynen av partiförsäljarna och dem som idkar försäljning inom servering och detaljhandel. Institutet för hälsa och välfärd THL utarbetar riksomfattande alkoholstatistik utifrån de uppgifter som Valvira har sammanställt.
Tillverkare och importörer av produkter (alkoholdrycker och sprit) är skyldiga att registrera de tillverkade eller importerade produkterna i Valviras produktregister innan de släpps ut på marknaden. Dessutom ska ändringar som görs i produkterna anmälas till Valviras register, liksom även avslutad försäljning av produkter.
För nya inhemska produkter och produkter som importerats från tredje länder ska ett primärkontrollanalysintyg sändas till Valvira. Innehållskraven för intyget varierar beroende på produktens ursprung och produktgrupp. Produkten ska analyseras på nytt också om dess sammansättning väsentligt har ändrats.
Primärkontrollintyget ska utfärdas av ett laboratorium som använder ackrediterade analysmetoder för analys av alkoholdrycker. Primärkontrollintyget ska ges på något lättförståeligt språk som talas i en gemenskapsstat. Av primärkontrollintyget ska tydligt framgå vilken dryck intyget hänför sig till. Övriga intyg, till exempel produktspecifikation/certifikat eller annan produktdeklaration som lämnats av dryckestillverkaren, gäller inte som primärkontrollintyg. För sprit krävs inget primärkontrollintyg.
Rapportering kommer att göras i alkoholnäringsregistret Allus e-tjänst.
Anmälan görs tre gånger om året, separat för varje verksamhetsställe och varje produkt. Anmälan ska göras senast den 18:e dagen i den månad som följer på anmälningsperioden. Anmälningsperioderna är 01 januari–april, 02 maj–augusti och 03 september–december.
Rapportering kommer att göras i alkoholnäringsregistret Allus e-tjänst.
Leveransanmälan sänds till Valvira före den 15:e varje månad. I anmälan rapporteras försäljningen under föregående månad, alltså ska till exempel försäljningen för maj månad rapporteras före den 15 juni. Även om tillståndshavaren inte har haft någon verksamhet under månaden i fråga ska leveransanmälan ändå göras som en s.k. nollanmälan.
Leveransanmälan görs antingen som en elektronisk leveransanmälan. Valvira kan bevilja 15 procents rabatt på tillsynsavgiften för aktörer som sänder in leveransuppgifterna elektroniskt och iakttar den angivna tidsfristen (tillsynsavgiften utgör dock alltid minst samma belopp som grundavgiften på 250 euro).
Företaget bör ansluta sig till Valviras kontrollsystem för ekologisk produktion om det tillverkar, importerar eller lagerför ekologiska alkoholer. I fråga om ekologiska alkoholdrycker som importeras från tredje länder ska importören alltid göra en partispecifik anmälan till Valvira senast i det skedet då det medföljande kontrollintyget lämnas in till Tullen.
Rapportering kommer att göras i alkoholnäringsregistret Allus e-tjänst.