Förebyggande av olaglig handel med tobaksprodukter
Till tobaksdirektivets mål hör att förebygga olaglig handel med tobaksprodukter. Målet eftersträvas genom att införa ett spårbarhetssystem och göra det möjligt att säkerställa produkternas äkthet med hjälp av säkerhetsdetaljer. På detta sätt minskar man utbudet av lagstridiga tobaksprodukter och påverkar samtidigt utbredningen av rökning. Förebyggandet av olaglig handel har således en viktig betydelse för folkhälsan, statsfinanserna och likabehandlingen av ekonomiska aktörer.
Spårbarhetssystemet förutsätter också att detaljhandelsförpackningen för varje tobaksprodukt märks med en individuell identifiering. Säkerställandet av äktheten förutsätter å sin sida att varje tobaksprodukts detaljhandelsförpackning märks med en säkerhetsdetalj.
Valvira och kommunerna övervakar att detaljhandelsförpackningarna för tobaksprodukter uppfyller kraven. Övervakningen av olaglig handel hör också till Polisen, Tullen och andra myndigheter.
Märkning av detaljhandelsförpackningar som används för att förhindra olaglig handel har tagits i bruk för cigaretter och rulltobak från och med 20.5.2019. Märkningsskyldigheten tillämpas också på andra tobaksprodukter från och med 20.5.2024.
Spårbarhet
Med spårbarhetssystemet förebyggs olaglig handel med tobaksprodukter genom att bland annat göra det möjligt att spåra produktens rörelser från tillverkningen till det första detaljhandelsstället. Spårbarheten genomförs i praktiken på två sätt. Detaljhandelsförpackningen märks med en individuell identifikation och dessutom ska de ekonomiska aktörer som deltar i försäljningen av tobaksprodukter föra bok över tobaksproduktens rörelser. Tillverkaren och importören av tobaksprodukter hämtar de individuella identifikationsuppgifterna för tobaksprodukter avsedda för den finländska marknaden av den som social- och hälsovårdsministeriet (SHM) har utsett och lägger till en individuell identifikation på tobaksproduktens detaljhandelsförpackning. Ansöker om identifikationskoder och mer information om hur du ansöker om identifikationskoder finns på webbplatsen för den behöriga beviljaren av identifikationskoder.
I det första skedet ska en individuell identifikation finnas på detaljhandelsförpackningarna för cigaretter och rulltobak från och med 20.5.2019. I det andra skedet, från och med 20.5.2024, ska alla tobaksprodukters detaljhandelsförpackningar vara försedda med en individuell identifikation. Detta innebär att alla produkter som innehåller tobaksväxter skall märkas med en unik beteckning. Produkter som har tillverkats i EU eller importerats till EU före det ovan nämnda datumet och som saknar unik identifiering får dock vara i fri omsättning fram till 20.5.2026. Därefter kan det inte längre finnas tobaksprodukter på marknaden vars detaljhandelsförpackning inte har någon individuell identifiering.
Det ska föras bok över tobaksproduktens rörelser under hela leveranskedjan ända från tillverkningen till detaljhandelsstället. Till de uppgifter som registreras hör bland annat händelser i anslutning till produkternas rörelser (till exempel sändning av tobaksprodukter från verksamhetsenheten) och transaktionshändelser (till exempel sändning av en faktura och mottagande av betalning). Industrin ska leverera den utrustning som behövs för att registrera produkternas rörelser till dem som deltar i handeln med tobaksprodukter. I praktiken förutsätter bokföringsskyldigheten att alla ekonomiska aktörer som deltar i leveranskedjan för tobaksprodukter ska hämta en eller flera identifikationskoder med vilka varje aktör och verksamhetsställe kan identifieras. Med hjälp av dessa koder kan man effektivt identifiera alla köpare samt tobaksprodukternas faktiska transportrutt från tillverkningsanläggningen till det första detaljhandelsstället. Partiförsäljare kan sälja cigaretter och rulltobak (samt andra tobaksprodukter från och med 20.5.2024) endast till ekonomiska aktörer som har de identifieringskoder som behövs för verksamheten.
Den ekonomiska aktören ska utan dröjsmål underrätta den som ger koderna om att verksamheten upphör samt om eventuella ändringar i de uppgifter som lämnats. Anmälan kan göras till den som utfärdar identifieringsuppgifterna via det användargränssnitt som denne erbjuder. Det är avgiftsfritt att begära och ta emot identifikationskoder.
En detaljförsäljare av tobaksprodukter ska utöver detaljhandelstillstånd ha de identifieringskoder som spårbarhetssystemet förutsätter. Detta är nödvändigt för att andra ekonomiska aktörer som deltar i försäljningen av tobaksprodukter ska kunna uppfylla sina skyldigheter i fråga om registrering av produkternas transaktioner och betalningstransaktioner samt lämna uppgifter till spårbarhetssystemet. Detaljförsäljaren är dock inte skyldig att registrera tobaksprodukternas affärer, utan detta sköts av andra ekonomiska aktörer som deltar i försäljningen av tobaksprodukter.
Även (detalj)försäljare som säljer andra tobaksprodukter än cigaretter och rulltobak ska ha de identifieringskoder som behövs för verksamheten från och med den 20 maj 2024. En partiförsäljare får inte sälja tobaksprodukter till en sådan detaljförsäljare som inte har de identifikationskoder som spårbarhetssystemet förutsätter. Innehavaren av detaljhandelstillstånd kan meddela den kommun som beviljat tillståndet de identifikationskoder för den ekonomiska aktören och verksamhetsenheten som motsvarar detaljhandelstillståndet.
Innehavaren av försäljningstillståndet ska underrätta den kommunala tillsynsmyndigheten (den kommun som beviljat detaljhandelstillståndet) och den utsedda utfärdaren av identifikationen om att verksamheten upphör. Anmälan om upphörande kan göras till exempel per e-post till den e-postadress som kommunen uppgett och till den som ger koderna via det användargränssnitt som kommunen erbjuder.
Det finns tre typer av identifikationskoder: en för den ekonomiska aktören, en för verksamhetsenheten och en identifikationskod för maskinen.
Den ekonomiska aktörens identifikationskod söks av ekonomiska aktörer som deltar i handeln med tobaksprodukter (inklusive export). Denna skyldighet gäller förutom tillverkaren och importören även logistikbolaget samt varje företag som bedriver parti- eller detaljhandel.
Med verksamhetsenhet avses en plats, byggnad eller försäljningsautomat där tobaksprodukter tillverkas, lagras eller släpps ut på marknaden. Verksamhetsenhetens identifikationskod söks således bland annat för parti- och detaljhandelsställen för tobaksprodukter samt för de byggnader där tobaksprodukter lagras. En ekonomisk aktör som bedriver parti- eller detaljhandel med tobaksprodukter på två försäljningsställen ska till exempel ansöka om en identifieringskod för den ekonomiska aktören (för att identifiera företaget) samt två identifieringskoder för verksamhetsenheten (för att identifiera försäljningsställena).
Maskinens identifikationskod söks för maskiner och maskindelar som används vid industriell tillverkning av tobaksprodukter.
Den individuella koden ska innehålla på förhand bestämda uppgifter om bland annat produktens tillverkningsplats och -tid samt destination. Detta gör det möjligt att identifiera, lokalisera och spåra produkten i hela leveranskedjan samt att överföra uppgifter om produktens rörelser till datalagringssystemet. Den individuella koden ska bestå av en så kort serie alfanumeriska tecken som möjligt, som inte får vara längre än 50 tecken. Den individuella koden kodas i ett lagringsmedium (data carrier) som är avsett att läsas maskinellt. Ett lagringsmedium kan till exempel vara en optisk streckkod eller QR-kod som har lagts till produktförpackningen permanent så att den inte kan lösgöras. Tidsstämpeln kan läggas till i den individuella identifieraren separat i läsbar form (ååmmdd). Närmare bestämmelser om formen för individuella koder finns i kommissionens förordning om spårbarhet (EU) 2018/574.
Även partiförpackningar som innehåller tobaksprodukter ska märkas med en individuell kod (en individuell kod på partiförpackningsnivå). Individuella koder på partiförpackningsnivå kan sökas hos den som utfärdar koderna, eller så kan en ekonomisk aktör skapa dem själv. Om den individuella koden på partiförpackningsnivå produceras av en ekonomisk aktör, ska den bestå av en individuell kod för detaljhandelsförpackningen enligt standarden ISO/IEC 15459-1:2014 eller ISO/IEC 15459-4:2014 eller enligt dess senaste bemötande. Den individuella identifieringskoden på partiförpackningsnivå ska kopplas elektroniskt till varje individuell identifieringskod på detaljhandelsförpackningen som den innehåller. Närmare bestämmelser om formen för individuella koder finns i kommissionens förordning om spårbarhet (EU) 2018/574.
Säkerhetsegenskap
Detaljhandelsförpackningar för tobaksprodukter som släppts ut på EU-marknaden ska ha en säkerhetsegenskap som består av synliga och osynliga faktorer. Säkerhetsmärkningarna hjälper både konsumenter och myndigheter att avgöra om den produkt som säljs är en äkta eller olaglig tobaksprodukt.
Säkerhetsmärkningen ska läggas till antingen genom att fästa eller trycka eller genom en kombination av fästning och tryckning så att den inte kan ersättas, användas på nytt eller ändras på något sätt. Vid placeringen av säkerhetsegenskapen på detaljhandelsförpackningen ska man beakta att den inte får äventyra hälsovarningarnas synlighet. Säkerhetsmärkningen får inte heller bli täckt till exempel av prismärkningen. Social- och hälsovårdsministeriet (SHM) har utfärdat förordning 290/2019 om spårbarhet och säkerhetsdetaljer hos detaljhandelsförpackningar för tobaksprodukter. I förordningen föreskrivs bland annat om placeringen och märkningen av säkerhetsdetaljer på förpackningen.
I det första skedet ska märkningen med säkerhetsegenskaper finnas på detaljhandelsförpackningarna för cigaretter och rulltobak från och med 20.5.2019. I det andra skedet, från och med 20.5.2024, ska säkerhetsmärkningen finnas på alla tobaksprodukter. Produkter som tillverkats i EU eller importerats till EU före ovan nämnda datum och som saknar säkerhetsmärkning får dock vara i fri omsättning fram till den 20 maj 2026. Därefter kan det inte längre finnas tobaksprodukter på marknaden vars detaljhandelsförpackning saknar märkning om säkerhetsegenskaper.
Säkerhetsegenskapen hos tobaksprodukter som släppts ut på marknaden i Finland består av följande fem äkthetsfaktorer:
- tunt linjemönster (Guillochetryck)
- färgbytande tryckfärg
- papper som inte reflekterar ultravioletta strålar
- mikrotryck
- gömda säkerhetsfibrer
Vanliga frågor om spårbarhet
Du kan söka identifikationskoder hos den instans som utsetts av SHM. Mer information om hur du ansöker om och använder identifikationskoder finns på webbplatsen för den behöriga beviljaren av identifikationskoder.
Det är avgiftsfritt att begära och ta emot identifikationskoder.
Som detaljförsäljare av tobaksprodukter kan du be en annan ekonomisk aktör (så kallad tredje part) att ansöka om identifikationskoder för den ekonomiska aktören och verksamhetsenheten/-enheterna för din räkning. En sådan tredje part ska vara registrerad i spårbarhetssystemet och måste därför ha fått egna identifikationskoder redan tidigare. För registrering som utförs av en tredje part ska det alltid finnas ett samtycke av verksamhetsutövaren på detaljhandelsstället. Den tredje parten ska meddela detaljförsäljaren alla registreringsuppgifter, inklusive alla givna koder.
Alla ekonomiska aktörer som deltar i försäljningen av tobaksprodukter behöver koderna i hela försäljningskedjan. Sådana aktörer är till exempel tillverkare, importörer, logistikbolag, partiförsäljare och detaljförsäljare. Med hjälp av identifikationskoderna identifieras bland annat köpare av tobaksprodukter samt tobaksprodukternas faktiska transportrutt från tillverkningsanläggningen till det första detaljhandelsstället. Syftet med systemet är att förebygga olaglig handel med tobaksprodukter. En partiförsäljare får inte sälja tobaksprodukter till en sådan detaljförsäljare som inte har de identifikationskoder som spårbarhetssystemet förutsätter.
En ekonomisk aktör som endast säljer andra tobaksprodukter än cigaretter och rulltobak behöver dock ha de identifikationskoder som behövs först från och med 20.5.2024.
Varje detaljförsäljare ska skaffa identifikationskoder även om tobaksprodukterna som kommer till försäljning köps av en annan handlare som bedriver detaljhandel (i den aktuella situationen idkar den säljande handlaren de facto partihandel, dvs. säljer tobaksprodukterna för återförsäljning i stället för konsumtion). Om detaljförsäljaren av tobaksprodukter inte har skaffat identifikationskoder till sitt företag och försäljningsställe (verksamhetsenheten), kan detaljhandelsförpackningarna som säljs på försäljningsstället inte spåras i enlighet med kraven ända till detaljhandelsstället. Ett förfarande som strider mot lagstiftningen kan leda till att detaljhandelstillståndet återkallas.
I bilaga II kapitel 2 avsnitt 1.4 till kommissionens förordning om spårbarhet (EU) 2018/574 föreskrivs om de uppgifter som en ekonomisk aktör ska lämna när den ansöker om verksamhetsenhetens identifieringskod. Identifieringskoden för mobila detaljhandelsställen söks i övrigt på samma sätt som för stenfotsbutiker, men i fältet "Verksamhetsenhetstyp" (F_Type) väljs punkt 4: annan (för fysiska butiker väljs punkt 3: detaljhandelsställe i detta fält). När du har valt punkten "annan" antecknas i följande fält "Beskrivning av annan typ av verksamhetsenhet" (F_Type_Other) till exempel för butiksbilens del att det är fråga om en butiksbil och ett registreringsnummer anges (till exempel butiksbilens registernummer UYT-998).
Den behöriga utfärdaren av identifieringskoderna ska underrättas om att den ekonomiska aktören som äger aktören (näringsidkaren) eller verksamhetsstället (försäljningsstället) upphör med sin verksamhet. Detta gör det möjligt att radera identifikationskoderna ur registret hos den som ger koderna. Gör anmälan genom att logga in i identifikationsgivarens datasystem och följa de skeden som beskrivs närmare i bruksanvisningen. Observera att identifikationskoder inte får överlåtas till en annan aktör när verksamheten upphör. När försäljningstillståndet upphör ska du dessutom göra en separat anmälan till den kommun där försäljningsstället är beläget.