Anvisning om servering av alkoholdrycker
Valvira har sammanställt de centrala bestämmelserna om servering av alkoholdrycker och deras tolkningsriktlinjer i serveringsanvisningen för alkoholdrycker. Du hittar anvisningen i slutet av denna sida.
Innehavaren av serveringstillståndet och dennes personal ansvarar för att alkohollagen iakttas i serveringsverksamheten. Aktörerna inom restaurangbranschen ska således känna till bestämmelserna om servering. I anvisningen om servering av alkoholdrycker får du en omfattande helhetsbild av lagstiftningen som gäller serveringen och myndigheternas tolkningar. Anvisningen är avsedd förutom för regionförvaltningsverken även för företag, arbetstagare och studerande inom restaurangbranschen.
Syftet med anvisningen är att styra regionförvaltningsverken i tillämpningen av alkohollagen. Syftet är också att främja uppnåendet av de allmänna målen i alkohollagen och minska alkoholskadorna.
Anvisningen fungerar som läromaterial för provet för serveringspass
Intyget över kännedom om alkohollagen kallas serveringspass. Läroanstalterna inom restaurangbranschen som ordnar prov med serveringspass utarbetar provfrågorna utifrån anvisningen om servering av alkoholdrycker.
Det väsentliga innehållet i proven med serveringspass finns i kapitel 1–3 i anvisningen, som behandlar serveringsverksamhet, marknadsföring av alkoholdrycker samt övervakning. Kapitel 4 om ansökan om serveringstillstånd riktar sig mer till tillståndssökande och tillståndshavare.
Vanliga frågor om servering
Med servering av alkoholdrycker avses försäljning av alkoholdrycker till kunder på det viset att kunderna förtär dryckerna i försäljarens lokaler eller under övervakning som ordnas av försäljaren.
Du kan ansöka om serveringstillstånd hos regionförvaltningsverket via den elektroniska Allu-tjänsten. Läs anvisningarna på regionförvaltningsverkens webbplats innan du fyller i ansökan. Mer information om ansökan om serveringstillstånd och serveringsverksamheten fås av det regionförvaltningsverk inom vars område ditt verksamhetsställe ligger. Regionförvaltningsverkens kontaktuppgifter finns på deras webbplats.
Om du skaffar alkoholdrycker till evenemanget och uppbär en avgift för dryckerna direkt eller indirekt, till exempel i form av deltagaravgift, behöver du i regel ett serveringstillstånd för verksamheten från regionförvaltningsverket. Du behöver också alltid serveringstillstånd om det är fråga om en offentlig tillställning eller om du ordnar en tillställning i en förplägnadsrörelse eller på någon annan plats där allmänheten kan köpa mat eller förfriskningar. Du kan kontrollera behovet av serveringstillstånd hos regionförvaltningsverket, inom vars område du håller på att ordna evenemanget.
Mera information om tillståndsplikt för servering och bedömning av tillståndsplikten hittar du i anvisning om servering av alkoholdrycker längst ner på denna sida.