Förpackningspåskrifter för alkoholdrycker
När man planerar och skapar förpackningspåskrifter för alkoholdrycker måste man beakta kraven i alkohol- och livsmedelslagstiftningen.
Obligatoriska förpackningspåskrifter för alkoholdrycker:
- Dryckens namn (dryckens officiella namn, etablerade namn eller beskrivande namn). Dryckens namn får inte förväxlas med dess kommersiella produktnamn eller varumärke.
- Allergi- och intoleransframkallande ämnen och produkter
- Mängden innehåll
- Minsta hållbarhetstid eller sista användningstidpunkt
- Särskilda förvarings- och/eller användningsförhållanden vid behov
- Ursprungsland eller härkomstplats, om konsumenten kan vilseledas av att den inte uppges
- Bruksanvisning vid behov
- Alkoholhalten i drycken
- Livsmedelsaktörens namn eller firmanamn och adress
- Dryckes- eller flaskpartiets kod (kan ersättas med bäst före datum)
- Anmälan om genetiskt modifierade ämnen
- Anteckningar om användningen av sötningsmedel
- Varningspåskrifter om vissa ämnen (koffein, lakrits)
Utöver ovan nämnda obligatoriska förpackningspåskrifter ska även följande beaktas på förpackningarna:
- Språkkrav: obligatoriska förpackningspåskrifter ska finnas på finska och svenska.
- Tydligheten i märkningarna: Alla obligatoriska förpackningspåskrifter ska göras på ett varaktigt sätt på en lätt synlig plats med tillräckligt stora bokstäver så att de är lätta att läsa och förstå. Teckenstorleken har en minimihöjd på 1,2 mm (x-höjd).
- Förteckning över ingredienser: Det är inte obligatoriskt att inkludera förteckningen över beståndsdelar i förpackningspåskrifterna för alkoholdrycker, men det rekommenderas. Om en förteckning över beståndsdelar upprättas ska man i förteckningen anteckna alla använda tillverknings- och tillsatsämnen enligt den vikt som gäller vid tillverkningstidpunkten i fallande ordning. För viner är förteckningen över ingredienser obligatorisk från och med den 8 december 2023.
- Näringsvärdesdeklaration: Det är inte obligatoriskt, men möjligt, att inkludera näringsvärdesdeklarationen i förpackningspåskrifterna för alkoholdrycker. Märkningen ska göras om det på etiketten finns ett näringspåstående, till exempel "lätt". I näringsvärdesdeklarationen för alkoholdrycker räcker det med att ange energiinnehållet. Näringsvärdesdeklarationen är obligatorisk för viner från och med den 8 december 2023.
- Ekologiskt produktionssätt: det är frivilligt att hänvisa till ekologiskt produktionssätt, men förutsätter att produktens tillverkare omfattas av kontrollsystemet enligt EU:s förordning om ekologisk produktion.
- Bestämmelserna om marknadsföring av alkoholdrycker: eftersom alkoholdryckens förpackning inte bara fungerar som ett redskap för att ge produktinformation utan också som en reklamyta ska förpackningen och dess texter samt illustrationer också beakta förutsättningar som föreskrivs i marknadsföringsbestämmelserna i alkohollagen. Mer information om marknadsföring finns i anvisningen i slutet av denna sida.
Obligatoriska förpackningspåskrifter för vin:
- Kategori av druvprodukt (bland annat vin, starkvin, mousserande vin och mousserande kvalitetsvin – närmare information 1308/2013 bilaga VII del II)
- För vin med skyddad ursprungsbeteckning (SUB) eller skyddad geografisk beteckning (SGB) ska uttrycket ”skyddad ursprungsbeteckning” eller ”skyddad geografisk beteckning” och namnet på den skyddade ursprungsbeteckningen eller skyddade geografiska beteckningen finnas på förpackningen.
- Verklig alkoholhalt i volymprocent.
- Vinets ursprungsmärkning
- Tappningsföretagets namn och adress samt orden ”tappningsföretag” eller ”tappat av (...)” eller, när det rör sig om mousserande vin, mousserande vin tillsatt med koldioxid, mousserande kvalitetsvin eller mousserande kvalitetsvin av aromatisk typ, namnet och adressen på producenten eller leverantören samt orden ”producent” eller ”producerat av (...)” och ”försäljare” eller ”sålt av (...)”
- Importören, om det är fråga om ett vin från ett tredjeland.
- Uppgifter om ämnen som orsakar överkänslighet
- Mängden innehåll
- Partinummer
- Uppgift om sockerhalten om det är fråga om mousserande vin, mousserande vin tillsatt med koldioxid, mousserande kvalitetsvin eller mousserande kvalitetsvin av aromatisk typ.
- Näringsvärdesdeklaration från och med 8.12.2023 och därefter för producerade eller märkta viner.
- Ingrediensförteckning för vin som producerats eller märkts från och med 8.12.2023.
- Minsta hållbarhetstid, om det är fråga om druvprodukter som har genomgått en behandling för avalkoholisering med en faktisk alkoholhalt på under 10 volymprocent.
Frivilliga förpackningspåskrifter för vin:
- Skördeår
- Namn på en eller flera druvsorter
- Sockerhalten när det gäller viner där detta inte är obligatoriskt.
- Uttryck som hänvisar till vissa produktionsmetoder, såsom mognad och åldrande
- Viner med skyddad ursprungsbeteckning (SUB) eller geografisk beteckning (SGB) kan förses med en gemenskapssymbol som beskriver dem samt uttryck som beskriver vissa traditionella produktions- och åldringsmetoder.
Förpackningspåskrifter för viner görs på ett eller flera av gemenskapens officiella språk så att slutkonsumenten lätt kan förstå alla dessa påskrifter. Ett undantag till detta är att uppgifter som gäller svaveldioxid samt ägg- och mjölkprodukter alltid måste anges både på finska och svenska.