Ekologiskt producerade alkoholdrycker och sprit
Valvira övervakar näringsidkare som bedriver tillverkning, partihandel, lagring, utsläppande på marknaden samt export och import av ekologiskt producerade (eko) alkoholdrycker och sprit från tredjeländer. Övriga tillsynsmyndigheter för ekologisk produktion i Finland är Livsmedelsverket och Tullen.
En produkt anses vara försedd med en markering som hänvisar till ekologiskt produktionssätt (eko), om konsumenten ges en uppfattning om att produkten eller någon av dess beståndsdelar har producerats enligt produktionsreglerna för ekologisk produktion. Hänvisningen kan finnas på försäljningshöljet, andra förpackningspåskrifter, i reklammaterial eller kommersiella dokument.
För alkoholdrycker som producerats, importerats och/eller marknadsförts med märkning som hänvisar till ekologiskt produktionssätt gäller också alla bestämmelser som gäller sedvanliga alkoholdrycker. Ekologiskt producerad sprit berör till tillämpliga delar av alla bestämmelser om ekologiskt producerade alkoholdrycker.
Ansökan till tillsynssystemet för ekologisk produktion
Anmälan till Valviras tillsynssystem för ekologisk produktion förutsätter att sökanden har ett av Valvira beviljat tillverknings- eller partihandelstillstånd för alkoholdrycker eller sprit. Anmälan till tillsynssystemet för ekologisk produktion görs i alkoholnäringsregistret Allus elektroniska ärendehantering med en ansökan om ändring av tillverknings- eller partihandelstillstånd innan den ekologiska verksamheten inleds. Det går att ansluta sig till systemet i samband med ansökan om tillverknings- och partiförsäljningstillstånd. I ansökan ska förutom sökandens uppgifter uppges vilken verksamhet ansökan gäller (tillverkning, tillverkning, lagring, import, export och/eller partihandel).
Anmäl dig som eko i alkoholnäringsregistret Allus e-tjänst.
Handläggningstiden varierar från fall till fall. Den uppskattade handläggningstiden är dock cirka 30 dagar. Innan anslutningen till systemet utförs en ekologisk inledningsgranskning för tillståndshavaren. Beslutets avgift och tillsynens avgiftsbelagdhet fastställs enligt Social- och hälsovårdsministeriets giltiga förordning. Beslutsavgiften är 500 euro och kontrollavgiften är 260 euro för ansökningar som inkommit senast den 31 december 2025.
Beslutet om anslutningen till tillsynssystemet gäller tills vidare. Efterlevnaden av bestämmelserna övervakas genom årlig tillsyn och registerövervakning. Vid behov ger Valvira i samband med inspektionen detaljerade anvisningar om hur bestämmelserna ska genomföras i praktiken. Utifrån övervakningen skrivs ett tidsbundet ekologiskt certifikat med vilket tillståndshavaren bevisar att den tillhör övervakningssystemet.
För färdigförpackade livsmedel ska gemenskapens ekologiska märke för ekologisk produktion användas, om produkten uppfyller villkoren för ekologiska produkter och det i presentationen hänvisas till ett ekologiskt produktionssätt. Gemenskapens ekologotyp är ett Euro-blad med EU-stjärnor i form av ett blad mot grön bakgrund. Även för produkter från tredje land är det möjligt att använda gemenskapens symbol. I samband med logotypen ska man alltid ange var de råvaror av jordbruksursprung som ingår i produkten har producerats.
Ekoförordningen förutsätter att det av produktinformationen om alkoholdrycker framgår vilka av de använda ingredienserna som är ekologiskt producerade, om produkten också innehåller sedvanligt producerade ingredienser av jordbruksursprung.
På produkter som marknadsförs som ekologiskt producerade ska alltid uppges identifikationsnummer och/eller namn på den myndighet/det tillsynsorgan som ansvarar för övervakningen av produktens sista tillverkningsfas. Valviras identifikationsnummer är FI-EKO-301.
Alkoholdryckens namn får ange ett ekologiskt produktionssätt, om minst 95 procent av dryckens ingredienser av jordbruksursprung har producerats ekologiskt. Resterande, högst 5 procent, av produktens ingredienser får vara sådana sedvanligt producerade ingredienser som enligt lagstiftningen separat tillåts för ekologiska produkter.
Det finns betydligt färre tillsatser som är tillåtna för ekologiska produkter än för motsvarande sedvanliga produkter. Endast ekologiska och naturliga aromer är tillåtna. Det är förbjudet att använda genetiskt modifierade organismer och produkter som framställts av sådana organismer i ekologiska produkter.
Kraven och bestämmelserna om sammansättningen specificeras närmare i Valviras anvisning Övervakning av ekologiskt producerade alkoholdrycker. Anvisningen finns i slutet av denna sida.
Samma bestämmelser gäller för produktion, import och marknadsföring av ekologiska alkoholdrycker från tredjeländer som för ekologiska livsmedel i allmänhet. Om ekologiska alkoholdrycker tillverkas eller förpackas i samma utrymmen som sedvanliga producerade alkoholdrycker, ska tillståndshavaren kunna hålla ekologiska råvaror och färdiga ekologiska produkter åtskilda från motsvarande sedvanliga råvaror och produkter under hela tillverkningsprocessen.
När det gäller lagring kan man säkerställa separat lagring till exempel på egna lagerutrymmen eller på markerade lagerområden/-hyllor. Om samma anordningar (till exempel jäsningstankar) används för tillverkning av ekologiska produkter som för tillverkning av sedvanliga alkoholdrycker, ska man säkerställa att de hålls åtskilda till exempel så att de ekologiska alkoholdryckerna hanteras vid olika tidpunkter.
Förfarandet för åtskiljandet av råvaror och produkter beskrivs i ekoplanen som lämnas in i samband med anmälan till systemet. Ekoplanen kan vara en del av planen för tillståndshavaren egenkontroll enligt alkohol- och livsmedelslagarna.
En tillståndshavare som omfattas av kontrollsystemet för ekologisk produktion ska upprätta sin bokföring så att det av den framgår vilka mängder ekologiskt producerade jordbruksprodukter, livsmedel och alkoholdrycker som mottagits, finns i lager och överlåtits. Tillverkarna måste ha intyg över att råvarutillverkarna omfattas av kontrollsystemet. Partiförsäljarna ska ha intyg över att producenterna eller importören av de produkter som de representerar hör till kontrollsystemet.
Rapporteringen till Valvira om alkoholdrycker som marknadsförs som ekologiskt producerade alkoholdrycker (produktanmälan och leveransuppgifter) skiljer sig inte från rapporteringen om andra alkoholdrycker. Produkten ska anges som ekologisk produkt i produktdeklarationen.
I fråga om ekologiska alkoholdrycker som importeras från tredje land ska importören alltid göra en partispecifik anmälan till Valvira senast i det skede då kontrollintyget efter partiet skickas till tullmyndigheterna.
Vanliga frågor om ekologiskt producerade alkoholdrycker
Ekolagstiftningen gör det möjligt att ange även mindre ekologiska ingredienser i sedvanligt producerade produkters innehållsförteckning. I förteckningen över ingredienser för sedvanliga produkter kan man om man så önskar ange vilka beståndsdelar som är ekologiskt producerade. I sådana fall ska den totala procentandelen ekologiska ingredienser av den totala mängden av ingredienser av jordbruksursprung anges. Produkten får inte marknadsföras som ekologisk. Tillståndshavaren ska höra till kontrollsystemet för ekologisk produktion om en ekologisk beståndsdel nämns i förteckningen över beståndsdelar i en vanlig produkt.