Tillgång till vård

Hälso- och sjukvårdslagen innehåller bestämmelser om tillgången till brådskande och icke-brådskande sjukvård som faller inom välfärdsområdenas, Helsingfors stads och HUS-sammanslutningens organiseringsansvar.

Hälso- och sjukvårdslagen fastställer de längsta tillåtna väntetiderna för tillgång till vård, det vill säga den så kallade vårdgarantin inom primärvården, den specialiserade sjukvården och för mentalvårdstjänster på specialsjukvårdsnivå för under 23-åringar.

De längsta tillåtna väntetiderna för tillgång till vård inom primärvården enligt hälso- och sjukvårdslagen tillämpas också på tjänster inom studerandehälsovården som produceras av Studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS) för högskolestuderande.

Brådskande vård

Välfärdsområdet, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen har ansvar för att ordna brådskande vård för patienter. Om en patients sjukdom eller skada förutsätter omedelbar bedömning och vård, ska hen få tillgång till brådskande vård oberoende av var hen är bosatt. Med brådskande vård avses den omedelbara bedömning och vård som förutsätts vid plötsligt insjuknande, skada, försvåring av långtidssjukdom eller nedsättning av funktionsförmågan, och som inte kan uppskjutas utan att sjukdomen förvärras eller skadan kompliceras. Med brådskande vård avses även omedelbart behov av missbrukarvård på grund av användning av rusmedel.

Icke-brådskande vård

Välfärdsområdet, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen har ansvar för att ordna icke-brådskande vård för patienter. Om välfärdsområdet, Helsingfors stad eller HUS-sammanslutningen inte själv kan erbjuda undersökningar, vård eller rehabilitering inom den längsta tillåtna väntetiden för tillgång till icke-brådskande vård ska de ordna dessa tjänster genom samarbete med ett annat värdvärdsområde eller genom att skaffa dem från privata tjänsteproducenter på grundval av avtal. I ordnandet av tjänsterna kan användas servicesedlar eller tjänsterna kan även skaffas från privata tjänsteproducenter. Inga tilläggskostnader får orsakas patienten på grund av detta.

Vård kan även sökas utomlands. Du hittar mer information om att söka vård utomlands på folkpensionsanstaltens (FPA) webbplats.

Välfärdsområdet, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen ska i ett allmänt datanät (internet) månatligen publicera nyckeltal för föregående månad om hur maximitiderna för tillgång till icke-brådskande vård inom primärvården har förverkligats. Dessutom ska de med fyra månaders mellanrum publicera uppgifter om hur maximitiderna för tillgång till icke-brådskande specialiserad sjukvård inom primärvården och tillgång till icke-brådskande specialiserad sjukvård har förverkligats under föregående månad. Nyckeltalen ska publiceras separat för varje sjukhus, hälsovårdscentral och annan verksamhetsenhet inom hälso- och sjukvården. Om det finns en hälsovårdscentral, en tandvårdsklinik eller någon annan motsvarande separat enhet som lyder under en verksamhetsenhet, ska nyckeltalen publiceras separat för varje sådan enhet, om det är möjligt.

Tillsyn över iakttagade av de maximala tidsfristerna för tillgång till icke-brådskande vård

Välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen har det primära tillsyns- och verksamhetsansvaret för att de maximala tidsfristerna för tillgång till icke-brådskande vård inom primärvården och den specialiserade sjukvården iakttas. Även Studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS) ska ombesörja egenkontrollen över sin verksamhet.

Välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen ska styra och övervaka den serviceproduktion som hör till dess organisationsansvar och genom egenkontroll säkerställa att de maximala tidsfristerna för tillgång till vård inte överskrids. Om de överskrids ska välfärdsområdet utan dröjsmål utreda orsakerna till detta, vidta egenkontrollåtgärder, och korrigera situationen i enlighet med lagen. Egenkontrollen ska vara kontinuerlig och basera sig på aktuella uppgifter. Tillsynsmyndigheterna, det vill säga Valvira och regionförvaltningsverken, har den 22.2.2023 publicerat en anvisning om detta som du hittar i slutet av denna sida.

Tillsynsmyndigheterna övervakar tillräckligheten för välfärdsområdenas, Helsingfors stads och HUS-sammanslutningens egenkontollåtgärder vad gäller säkerställandet av att de maximala tidsfristerna iakttas, och styr dem att genom egenkontroll säkerställa att de maximala tidsfristerna för tillgång till icke-brådskande vård iakttas i enlighet med lagen. Om åtgärderna bedöms vara otillräckliga kan tillsynsmyndigheterna inleda en separat tillsyn.

Valvira övervakar på motsvarande sätt tillräckligheten för SHVS:s egenkontrollåtgärder för att säkerställa att de maximala tidsfristerna för tillgång till primärvård iakttas.

Myndighetstillsynen grundar sig på de uppföljningsdata som Institutet för hälsa och välfärd (THL) samlar in och publicerar.