Åldersgränser för försäljningen
Tobaksprodukter och nikotinvätskor får inte säljas eller på annat sätt överlåtas eller förmedlas till den som inte har fyllt 18 år Tobaksprodukter, röktillbehör och elektroniska cigaretter får inte i näringsverksamhet säljas eller på annat sätt överlåtas till den som inte har fyllt 18 år. Tobakslagen innehåller också bestämmelser om anmälan om försäljningsförbud och om säljarens åldersgränser.
Säljarens ålder
Den som säljer tobaksprodukter, tobakssurrogat, röktillbehör, elektroniska cigaretter eller nikotinvätskor i näringsverksamhet ska vara minst 18 år. Yngre personer får dock sälja sådana produkter om försäljningen sker under övervakning av en person som har fyllt 18 år.
En försäljare under 18 år som arbetar bakom försäljningsdisken kan sälja tobaksprodukter om det i butiken också finns en myndig försäljare som övervakar försäljningen. Övervakningen genomförs dock inte om en myndig säljare inte är närvarande i själva försäljningssituationen eller om hen saknar omedelbar, kontinuerlig sikt till försäljningshändelsen till exempel bakom flera kassor.
Anmälan om försäljningsförbud
Enligt tobakslagen ska försäljningsstället för tobaksprodukter, tobakssurrogat, röktillbehör, nikotinvätskor och elektroniska cigaretter ha följande synliga information om åldersgränserna för försäljningen:
"Det är förbjudet att sälja tobaksprodukter, tobakssurrogat, röktillbehör, elektroniska cigaretter och nikotinvätskor till personer under 18 år.”
Anmälan om försäljningsförbud ska finnas på ett sådant ställe där kunden enkelt kan läsa den i försäljningssituationen. Du kan skriva ut Valviras anmälan om försäljningsförbud för eget bruk. Anmälan finns i slutet av denna sida under Filer.
Vanliga frågor om åldersgränser
Försäljning av produkter som omfattas av tobakslagen i näringsverksamhet förutsätter i regel 18 års ålder. En person under 18 år kan dock sälja produkter som omfattas av tobakslagen, om försäljningen sker under övervakning av en person som fyllt 18 år. I praktiken innebär detta att övervakaren är närvarande i försäljningssituationen och har omedelbar synkontakt med den minderåriga säljaren.
Näringsidkaren ska göra upp en plan för egenkontroll enligt tobakslagen, i vilken bland annat följande anteckningar ska göras: introduktion av nya arbetstagare, problem med försäljningen i anslutning till ålderskontroller och misstankar om förmedling samt åtgärder som vidtagits med anledning av problemsituationer och myndighetskontroller. Dessutom ska planen för egenkontroll hållas tillgänglig som en helhet för arbetstagarna på försäljningsstället.