Personaldimensionering och personalstruktur i serviceboenden med heldygnsomsorg för äldre

Från och med den 1 januari 2025 ska den faktiska personaldimensioneringen i enlighet med äldreomsorgslagen vara minst 0,6 arbetstagare per klient inom serviceboende med heldygnsomsorg för äldre. Ändringen i bestämmelsen om minimiantalet personal påverkar inte övriga krav som gäller innehållet, kvaliteten eller säkerheten i vården.

Personaldimensioneringen i verksamhetsenheter med heldygnsomsorg ska vara högre än minimidimensioneringen ifall klienternas servicebehov kräver det. Välfärdsområdena, Helsingfors stad och tjänsteproducenterna ska säkerställa att personaldimensioneringen i alla verksamhetsenheter med heldygnsomsorg för äldre motsvarar klienternas servicebehov.

Personaldimensioneringen kan endast sänkas till miniminivån på 0,6 om klienternas behov av vård och omsorg verkligen tillåter det

Den lagstadgade minimi­dimensioneringen på 0,6 enligt äldreomsorgslagen är inte avsedd att tillämpas kategoriskt. En verksamhetsenhet för serviceboende med heldygnsomsorg ska alltid ha personal vars antal, utbildning och uppgiftsstruktur motsvarar antalet klienter, deras servicebehov och säkerställer en hög kvalitet på tjänsterna. Personalens dimensionering och kompetens ska motsvara klienternas individuella behov så att tjänsternas kvalitet, ändamålsenlighet och klientsäkerhet kan tryggas. Vid bedömningen av verksamhetsenhetens personaldimensionering och -struktur ska man beakta att klienternas behov av hjälp, vård och tillsyn varierar, men i regel är kontinuerligt och krävande dygnet runt. Tjänsten ska genomföras så att den stöder den äldre personens välbefinnande, hälsa, funktionsförmåga, självständighet och delaktighet. Även verksamhetslokalerna och deras eventuella inverkan på personalbehovet ska tas i beaktande.

Antalet yrkespersoner inom social- och hälsovården samt övrig personal ska motsvara klienternas servicebehov under alla arbetsskift. Det är arbetsgivarens ansvar att bedöma att alla anställda som deltar i det direkta klientarbetet och som ingår i personaldimensioneringen har tillräcklig kompetens och tillräckliga språkkunskaper. Dessutom ska det även finnas tillräcklig, i regel separat personal för indirekta arbetsuppgifter med beaktande av klienternas behov.

Så här uppdaterar du personaldimensioneringen

Uppdatering av personaldimensioneringen görs i Soteris e-tjänst. 

En ändring av personaldimensioneringen är en uppdatering av uppgifterna i Soteris e-tjänst som inte behöver behandlas av myndigheterna. Uppgiften kan uppdateras i tjänsten med en blankett, varefter uppgiften överförs direkt till myndigheternas system och inget separat beslut om ändringen fattas av myndigheterna. 

Andra uppdateringar av uppgifter utan myndighetsbehandling är exempelvis uppdatering av telefonnummer eller faktureringsadress. Läs mer och ta del av den allmänna anvisningen om uppdatering av uppgifter utan myndighetsbehandling.

Anmälan gäller den ändring av äldreomsorgslagen som trädde i kraft 1.1.2025 och enligt vilken den faktiska personaldimensioneringen ska vara minst 0,60 anställda per klient. Anmälan kan lämnas fram till 31.12.2025. Därefter går det att ansöka om ändring av personaldimensioneringen via en vanlig registreringsansökan. 

Så här uppdaterar du personaldimensioneringen i Soteris e-tjänst