Genomförande av läkemedelsbehandling
Läkemedelsbehandling är en av de viktigaste vårdformerna. Läkaren beslutar om patientens medicinering och vårdarbetarna genomför läkemedelsbehandlingen vid social- och hälsovårdens verksamhetsenheter. Genomförandet av läkemedelsbehandling är hälso- och sjukvårdsverksamhet oberoende av i vilken miljö den genomförs.
Plan för läkemedelsbehandling
Alla verksamhetsenheter som genomför läkemedelsbehandling ska ha en plan för läkemedelsbehandling för respektive verksamhetsenhet, som styr det praktiska genomförandet av läkemedelsbehandlingen. Med hjälp av planen för läkemedelsbehandling kan läkemedelsbehandlingens kvalitet och säkerhet säkerställas. Den är en del av planen för kvalitet och patientsäkerhet eller planen för egenkontroll.
Den centrala utgångspunkten för planen för läkemedelsbehandling är den läkemedelsbehandling som verksamhetsenhetens klienter och patienter behöver. På basis av hur krävande läkemedelsbehandlingen är bedöms vilket kunnande personalen ska ha och vilken personalstruktur som behövs för att genomföra en säker läkemedelsbehandling.
Vid verksamhetsenheterna för social- och hälsovården genomförs läkemedelsbehandling i princip av yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården som genomgått utbildning i läkemedelsbehandling. De yrkesutbildade personernas roll och ansvar för genomförandet av klientens och patientens läkemedelsbehandling fastställs i enhetens plan för läkemedelsbehandling.
I alla enheter som genomför läkemedelsbehandling bär ledningen det övergripande ansvaret för genomförandet av och förutsättningarna för säker läkemedelsbehandling i sina enheter. En stor del av de farliga situationerna inom läkemedelsbehandling kan förebyggas genom att planera verksamhet väl, utbilda personal, identifiera risker och betona vikten av högkvalitativ och säker läkemedelsbehandling.
Säkerställande av kunnandet inom läkemedelsbehandling
Arbetsgivaren ska säkerställa arbetstagarens kunnande i läkemedelsbehandling på det sätt som anges i planen för läkemedelsbehandling. Arbetsgivaren ska ordna tilläggsutbildning för de anställda för sådana uppgifter som de anställda inte har behörighet att utföra på basis av yrkesutbildningen. Arbetsgivaren ska säkerställa de anställdas teoretiska och praktiska kunnande samt bevilja dem skriftliga tillstånd för uppgifterna.
Olika yrkesgruppers uppgifter vid genomförandet av läkemedelsbehandling
Läkare bär det övergripande ansvaret för läkemedelsbehandlingen vid enheten som helhet. Läkare ordinerar också läkemedel till patienter. Läkare deltar i genomförandet av läkemedelsbehandlingen enligt deras utbildning, kunnande och den handledning de fått.
Sjukskötare, hälsovårdare, barnmorskor och förstavårdare får vid sin yrkesutbildning en omfattande utbildning i läkemedelsbehandling. De får genomföra läkemedelsbehandling på ett mångsidigt sätt på basis av sin utbildning utan separat tillstånd för läkemedelsbehandling. De får bland annat beställa läkemedel, iordningställa läkemedel och dosera dem för enskilda patienter. Dessutom får de administrera läkemedel på naturlig väg, dvs. i form av tabletter, kapslar, lösningar, ögon- och örondroppar, salvor, plåster och suppositorier, behandla HCI-läkemedel (läkemedel som huvudsakligen påverkar det centrala nervsystemet) och narkotikaläkemedel samt administrera injektioner (i en muskel IM, i underhuden SC och i överhuden ID).
Sjukskötare, hälsovårdare, barnmorskor och förstavårdare behöver tilläggsutbildning och ett separat tillstånd för läkemedelsbehandling för krävande läkemedelsbehandlingsuppgifter, såsom genomförande av intravenös läkemedels- och vätskebehandling, genomförande av läkemedelsbehandling via särskilda administreringsvägar (till exempel i epiduralrummet) eller med särskilda instrument (till exempel smärtpump), vaccinering och genomförande av blodtransfusioner.
I yrkesutbildningen för närvårdare ingår studier i läkemedelsbehandling. Närvårdare får utan separat tillstånd för läkemedelsbehandling genomföra de läkemedelsbehandlingar som ingår i deras examen. Närvårdare får till exempel beställa läkemedel, iordningställa läkemedel och dosera dem för enskilda patienter samt administrerar läkemedel på naturlig väg, dvs. i form av tabletter, kapslar, lösningar, ögon- och örondroppar, salvor, plåster och suppositorier.
Närvårdare behöver tilläggsutbildning och ett separat tillstånd för läkemedelsbehandling för mer krävande uppgifter inom läkemedelsbehandling, såsom genomförande av HCI-läkemedelsbehandling (läkemedel som huvudsakligen påverkar det centrala nervsystemet), narkotikaläkemedelsbehandling på naturlig väg, administrering av injektioner (under huden SC, i en muskel IM), byte av fortgående infusion av baslösning som inte innehåller läkemedel samt intravenös läkemedels- och vätskebehandling vid akutvård i brådskande undantagssituationer.
I utbildningen för yrkesutbildade personer inom socialvården ingår studier i läkemedelsbehandling i varierande grad. Arbetsgivaren ska utreda vilka studier i läkemedelsbehandling som ingår i examen innan uppgifter inom läkemedelsbehandling ges den yrkesutbildade personen i fråga.
Yrkesutbildade personer vars utbildning har omfattat studier i läkemedelsbehandling minst i den omfattning som motsvarar närvårdarutbildningen (rekommendation) får genomföra läkemedelsbehandling utan separat tillstånd för läkemedelsbehandling. De får till exempel beställa läkemedel, dosera läkemedel för enskilda patienter och administrera läkemedel (andra än HCI-läkemedel och narkotikaläkemedel) på naturlig väg, dvs. i form av tabletter, kapslar, lösningar, ögon- och örondroppar, salvor, plåster och suppositorier.
Dessa yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården behöver tilläggsutbildning och ett separat tillstånd för bland annat genomförande av HCI-läkemedelsbehandling (läkemedel som huvudsakligen påverkar det centrala nervsystemet) och administrering av injektioner (under huden SC, i en muskel IM).
Utgångspunkten är att yrkesutbildade personer inom socialvården eller hälso- och sjukvården utan utbildning i läkemedelsbehandling inte ska delta i att genomföra läkemedelsbehandling förrän de har slutfört tillräckliga studier i läkemedelsbehandling, till exempel i den omfattning som motsvarar kompetenskraven för närvårdare.
Efter att ha fått tillräcklig utbildning och ett separat tillstånd för läkemedelsbehandling får dessa yrkesutbildade personer till exempel administrera färdigt doserade läkemedel på naturlig väg, dvs. som tabletter, kapslar, lösningar, ögon- och örondroppar, salvor, plåster och suppositorier. Om det utöver detta är nödvändigt att en yrkesutbildad person genomför mer krävande läkemedelsbehandling, ska separat utbildning ges.
Tillståndet för läkemedelsbehandling kan gälla en enskild patient, ett enskilt läkemedel eller ett enskilt administreringssätt.
Arbetsgivaren fastställer de studerandes rätt att delta i genomförandet av läkemedelsbehandling med beaktande av deras färdigheter och kravnivån för läkemedelsbehandlingen vid arbetsenheten. Arbetsgivaren ansvarar för att bedöma om de studerande på basis av slutförda studier har tillräckliga förutsättningar att sköta uppgifter inom läkemedelsbehandling.
När en studerande tillfälligt arbetar som yrkesutbildad person får hen genomföra läkemedelsbehandling på det sätt som anges i arbetsenhetens plan för läkemedelsbehandling, efter det att hen har fått en arbetsintroduktion i läkemedelsbehandling, hens kunnande har säkerställts och hen har fått ett skriftligt tillstånd för läkemedelsbehandling.