Egenkontroll över välfärdsområden och tjänsteproducenter
Med egenkontroll avses de metoder och åtgärder genom vilka serviceanordnaren och serviceproducenten övervakar, uppföljer och utvärderar sin verksamhet. Genom egenkontrollen säkerställs klienternas jämlikhet samt tjänsternas tillgänglighet, kontinuitet, säkerhet och kvalitet.
Egenkontrollen är den viktigaste formen av tillsyn. Genom egenkontrollen säkerställs att verksamheten bedrivs lagenligt och med iakttagande av avtal. Egenkontrollen är en proaktiv och aktiv verksamhet som omfattar identifiering av risksituationer och åtgärder för att ingripa i missförhållanden.
Utöver den egenkontroll som genomförs av serviceanordnaren och serviceproducenten är varje yrkesutbildad person inom social- och hälsovården skyldig att utöva sitt yrke på ett tryggt sätt samt att underrätta sin arbetsgivare om risker eller missförhållanden som hen har upptäckt.
Välfärdsområdena ordnar social- och hälsovårdstjänster inom sitt område. Till deras omfattande skyldighet att utöva egenkontroll hör förutom tillsyn över sin egen organisationsuppgift och serviceproduktion även tillsyn över privata serviceproducenter. Skyldigheten att utöva egenkontroll gäller även Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen.
Välfärdsområdena och de privata serviceproducenterna inom social- och hälsovården måste utarbeta ett program för egenkontroll för sin verksamhet. I programmet fastställs hur man ska säkerställa att tjänsterna organiseras och genomförs i enlighet med avtal och lagstiftning. I programmet för egenkontroll ska det anges hur genomförandet, säkerheten och kvaliteten samt jämlikheten i fråga om social- och hälsovårdstjänster ska övervakas och hur observerade brister ska avhjälpas. En del av programmet för egenkontroll utgörs av de planer för egenkontroll och planer för kvalitetsledning och patientsäkerhet som föreskrivs särskilt i lag.
Planen för egenkontroll är en plan för hur verksamhetens kvalitet och säkerhet övervakas, följs upp och utvärderas genom konkreta åtgärder i verksamhetsenheten eller verksamhetshelheten. Planen för egenkontroll är ett dokument där man antecknar alla centrala åtgärder med vilka serviceproducenterna själva övervakar sina verksamhetsenheter, personalens verksamhet och kvaliteten på de tjänster de producerar. Verksamhetsenheter inom hälso- och sjukvården ska dessutom göra upp en plan för kvalitetsledning och för hur patientsäkerheten tillgodoses. Dess innehåll regleras i förordningen. Främjandet av patientsäkerheten i samarbete med socialvårdens tjänster ska beaktas i planen.