Förbud och sanktioner
Valvira kan förbjuda tillståndshavaren att fortsätta den näringsverksamhet som avses i alkohollagen, om verksamheten väsentligt strider mot god sed och verksamheten i fråga inte har korrigerats eller avslutats inom en skälig tid trots uppmaning.
Tillståndsmyndigheten kan ålägga tillståndshavaren eller alkoholbolaget att betala en påföljdsavgift på minst 300 och högst 1 000 euro, om
- tillståndsvillkor eller begränsningar har överträtts i tillverkningsverksamheten eller partihandeln
- användning av sprit eller skattefria alkoholdrycker har brutit mot villkoren i användningstillståndet
- tillståndshavaren inte har meddelat om ändringar i verksamheten
- tillståndshavaren inte uppdaterar planen för egenkontroll
- tillståndshavaren trots uppmaningar inte iakttar anmälningsskyldigheten och skyldigheten att lämna uppgifter.
Vid bedömningen av påföljdsavgiftens storlek ska hänsyn tas till förfarandets art och skadlighet och hur ofta förfarandet upprepats. Påföljdsavgiften kan även fastställas till ett lägre belopp. I vissa situationer påförs ingen påföljdsavgift, utan tillståndshavaren kan då ges en anmärkning om det finns anledning till det.
Valvira kan återkalla ett tillverknings-, partiförsäljnings- eller användningstillstånd för viss tid eller permanent, om verksamhetsutövaren efter det att en anmärkning getts eller påföljdsavgift påförts fortsätter att bryta mot eller försumma sina skyldigheter. När längden på tidsfristen bestäms ska särskild hänsyn tas till hur allvarlig den verksamhet är som återkallelsen grundar sig på och till omständigheterna kring verksamheten.
Enligt livsmedelslagen övervakar Valvira drycker som innehåller över 2,8 volymprocent etylalkohol. Valvira är alltså livsmedelstillsynsmyndighet i fråga om alkoholdrycker. Valvira kan ålägga tillståndshavaren att rätta till ett missförhållande om
- livsmedlet, livsmedelslokalerna eller livsmedelsverksamheten kan orsaka fara för människors hälsa eller annars strider mot livsmedelsbestämmelserna
- informationen om livsmedlet kan medföra fara för människors hälsa eller vilseleda konsumenten.
Valvira bestämmer att överträdelsen av livsmedelsbestämmelserna ska rättas till antingen omedelbart eller inom en utsatt tid som Valvira fastställer.
Valvira kan förbjuda tillverkning, handel på den inre marknaden, export, partihandel och annan distribution, servering och annan överlåtelse av ett livsmedel (en alkoholdryck) samt användning av det livsmedelstillverkning. Dessa åtgärder är möjliga om livsmedlet eller de uppgifter som lämnats om det, de livsmedelslokalen eller den livsmedelsverksamhet som bedrivs där är sådan att det orsakar eller kan orsaka allvarlig fara för människors hälsa.
Valvira kan förelägga en tillståndshavare att dra tillbaka en alkoholdryck från marknaden, om företagaren inte iakttar skyldigheten i förordningen om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftning, om inrättande av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och om förfaranden i frågor som gäller livsmedelssäkerhet att från marknaden dra tillbaka ett sådant livsmedel eller livsmedelskontaktmaterial som strider mot de livsmedelsbestämmelser som gäller säkerhet.
Tillsynsmyndigheten kan också bestämma att ett livsmedel ska dras tillbaka från marknaden om den information som ges om det väsentligen strider mot livsmedelsbestämmelserna.
Tillsynsmyndigheten kan på tillståndshavarens bekostnad informera allmänt om livsmedel som strider mot livsmedelsbestämmelserna om säkerheten, om tillståndshavaren inte iakttar skyldigheten enligt Europaparlamentets och rådets förordning att underrätta konsumenterna om saken.
Tillståndsmyndigheten kan ålägga tillståndshavaren eller alkoholbolaget att betala en påföljdsavgift för livsmedelstillsynen på minst 300 och högst 5 000 euro, om tillståndshavaren
- bedriver livsmedelsverksamhet på ett sådant verksamhetsställe som inte har anmälts
- marknadsför livsmedel på ett sätt som strider mot livsmedelsbestämmelserna
- inte följer kravet på spårbarhet
- följer inte kravet på egenkontroll
- inte iakttar anmälningsskyldigheten gällande allvarliga faror eller matförgiftningar.
Om tillståndshavaren inte uppfyller kraven i lagstiftningen om ekologisk produktion, kan Valvira meddela föreskrifter eller förbud som gäller tillståndshavaren eller påföra en påföljdsavgift.