Kiellot ja sanktiot
Valvira voi kieltää luvanhaltijaa jatkamasta alkoholilaissa tarkoitettua elinkeinotoimintaa, jos toiminta on olennaisesti hyvän tavan vastaista eikä kyseistä toimintaa ole korjattu tai lopetettu asetetussa kohtuullisessa määräajassa kehotuksesta huolimatta.
Valvira voi määrätä luvanhaltijan maksamaan vähintään 300 euron ja enintään 1 000 euron seuraamusmaksun, jos
- valmistustoiminnassa tai tukkumyynnissä on rikottu lupamääräyksiä tai rajoituksia
- väkiviinan tai verottoman alkoholijuoman käytössä on rikottu käyttöluvan ehtoja
- luvanhaltija ei ole ilmoittanut toiminnassa tapahtuvista muutoksista
- luvanhaltija ei pidä omavalvontasuunnitelmaa ajan tasalla
- luvanhaltija ei noudata ilmoitusten ja tietojen toimittamista koskevaa velvollisuutta kehotuksista huolimatta.
Seuraamusmaksun suuruutta arvioitaessa on otettava huomioon menettelyn laatu, vahingollisuus ja toistuvuus. Seuraamusmaksu voidaan määrätä myös pienempänä. Tietyissä tilanteissa seuraamusmaksua ei määrätä, vaan luvanhaltijalle voidaan tällöin antaa huomautus, jos siihen on aihetta.
Valvira voi peruuttaa valmistus-, tukkumyynti tai käyttöluvan määräajaksi tai pysyvästi, jos toiminnanharjoittaja huomautuksen antamisen tai seuraamusmaksun määräämisen jälkeen jatkaa velvollisuutensa rikkomista tai laiminlyöntiä. Määräajan pituudesta määrättäessä otetaan huomioon erityisesti peruuttamisen perusteena olevan toiminnan vakavuus ja teko-olosuhteet.
Elintarvikelain mukaan Valvira valvoo yli 2,8 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältäviä juomia. Valvira toimii siis elintarvikevalvontaviranomaisena alkoholijuomien osalta. Valvira voi määrätä luvanhaltijan korjaamaan epäkohdan, jos
- elintarvike, elintarvikehuoneisto tai elintarviketoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia
- elintarvikkeesta annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan.
Valvira määrää elintarvikesäännösten vastaisuuden korjattavaksi joko välittömästi tai sen asettamassa määräajassa.
Valvira voi kieltää elintarvikkeen (alkoholijuoman) valmistuksen, sisämarkkinakaupan, viennin, tukkukaupan ja muun jakelun, tarjoilun ja muun luovutuksen sekä käytön elintarvikkeen valmistuksessa. Nämä toimet ovat mahdollisia, jos elintarvike tai siitä annetut tiedot, elintarvikehuoneisto tai siellä harjoitettava elintarviketoiminta on sellaista, että se aiheuttaa tai voi aiheuttaa vakavaa vaaraa ihmisen terveydelle.
Valvira voi määrätä luvanhaltijan poistamaan alkoholijuoman markkinoilta, jos tämä ei noudata elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista, Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen perustamisesta sekä elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä menettelyistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa säädettyä velvollisuutta poistaa turvallisuutta koskevien elintarvikesäännösten vastainen elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali markkinoilta.
Valvontaviranomainen voi myös määrätä elintarvikkeen poistettavaksi markkinoilta, jos siitä annettavat tiedot ovat olennaisesti elintarvikesäännösten vastaisia.
Valvontaviranomainen voi luvanhaltijan kustannuksella tiedottaa yleisesti turvallisuutta koskevien elintarvikesäännösten vastaisista elintarvikkeista, jos luvanhaltija ei noudata Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa säädettyä velvollisuutta ilmoittaa asiasta kuluttajille.
Valvira voi määrätä luvanhaltijan maksamaan vähintään 300 euron ja enintään 5 000 euron elintarvikevalvonnan seuraamusmaksun, jos luvanhaltija
- harjoittaa elintarviketoimintaa sellaisessa toimipaikassa, josta ei ole tehty ilmoitusta
- harjoittaa elintarvikkeiden markkinointia elintarvikesäännösten vastaisella tavalla
- ei noudata vaatimusta jäljitettävyydestä
- ei noudata vaatimusta omavalvonnasta
- ei noudata vakavia vaaroja tai ruokamyrkytyksiä koskevaa ilmoitusvelvollisuutta.
Jos luvanhaltija ei täytä luonnonmukaisen tuotannon lainsäädännössä säädettyjä edellytyksiä, Valvira voi antaa luvanhaltijaa koskevia määräyksiä tai kieltoja tai määrätä seuraamusmaksun.