Ohjeita yksin toimivalle sote-palveluntuottajalle valvontalain tilapäisestä sääntelystä

Hei yksin toimiva sote-palveluntuottaja. Tälle verkkosivulle on kerätty kootusti ohjeistus ja usein kysyttyjä kysymyksiä valvontalain tilapäiseen sääntelyyn liittyen.

Uutta valvontain tilapäistä sääntelyä sovelletaan 1.2.2025 alkaen. Toiminnan aloittamiseksi lähetä ensin rekisteröintihakemuksesi Soteriin. Uuden lain myötä saat aloittaa toimintasi, kun odotat hakemuksesi rekisteröintipäätöstä. 

Tilapäinen sääntely on voimassa 1.2.2025-31.12.2026. Tilapäisen sääntelyn piirissä oleva yksin toimiva palveluntuottaja voi aloittaa toimintansa, kun palveluntuottaja on toimittanut rekisteröintihakemuksen ja antanut valvontalain mukaiset hakemuksella pyydetyt tiedot palveluntuottajan ja palveluyksikön rekisteröintiä varten. Kaikki yritysmuodot ovat tilapäisen sääntelyn piirissä (esim. yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimiyrittäjä, Ay, Ky, Oy).   

Sääntelyä sovelletaan 1.2.2025 alkaen myös vireillä oleviin hakemuksiin. Viranomainen ohjeistaa verkkosivuillaan lähiaikana tarkemmin palveluntuottajia, jotka odottavat ratkaisua rekisteröintihakemukseensa ja tarvitsevat OID-koodin aloittaakseen toimintansa.

Ketä tilapäinen sääntely koskee?

Tilapäinen sääntely koskee yksin toimivaa palveluntuottajaa:

  • jonka asiakas- ja potilastyöhön osallistuva henkilöstö muodostuu yhdestä henkilöstä
  • jonka toimintaan ei kuulu palvelujen antaminen alaikäiselle pysyväisluonteisesti ja olennaisesti
    • Alaikäiselle annettavilla palveluilla tarkoitetaan työtä, johon pysyväisluontoisesti ja olennaisesti kuuluu ilman huoltajan läsnäoloa tapahtuvaa alaikäisen kasvatusta, opetusta, hoitoa tai muuta huolenpitoa tai muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa alaikäisen kanssa.
    • Alaikäisten kanssa pysyväluonteisessa työskentelyssä palveluntuottajan pitää toimittaa ensimmäisellä kerralla valvontaviranomaiselle ote rikosrekisteristä rekisteröintiä varten.
    • Jos palveluntuottaja tuottaa palveluita alaikäisille vain satunnaisesti tai alaikäisten lisäksi myös muille asiakasryhmille, hän voi aloittaa toiminnan muiden asiakasryhmien osalta. Työskentelyn alaikäisten kanssa saa aloittaa vasta, kun päätös rekisteröinnistä on tehty.
  • joka ei ole 1.1.2024 jälkeen saanut hylättyä palveluntuottajan tai palveluyksikön rekisteröintipäätöstä

Tilapäisen sääntelyn ohella on noudatettava myös muita lakeja

Vaikka yksin toimiva palveluntuottaja on saanut aloittaa tilapäisen sääntelyn avulla toimintansa ennen rekisteröintipäätöksen antamista, pitää palveluntuottajan muutoin noudattaa valvontalain säännöksiä ja muualta lainsäädännöstä mahdollisesti tulevia velvoitteita (esimerkiksi sosiaalihuoltolaki, asiakastietolaki ja ammattihenkilölait).

Palveluntuottaja arvioi itse kuuluko hän tilapäisen sääntelyn piiriin ja vastaa itse siitä, että hän täyttää valvontalain asettamat edellytykset. Valvira tai aluehallintovirastot eivät tee ennakkoarviota toimitettujen tietojen riittävyydestä tai oikeellisuudesta ennen toiminnan aloittamista. 

Usein kysyttyä tilapäisestä sääntelystä

Ota yhteyttä

Jos toimit vain yhden aluehallintoviraston alueella, voit kääntyä oman alueesi aluehallintoviraston puoleen. Jos toimit vähintään kahden aluehallintoviraston alueella, voit kääntyä Valviran puoleen. 

Valviran neuvonta yksin toimiville palveluntuottajille: [email protected]

Aluehallintoviraston asiakaspalvelun yhteystiedot