Ohjeita yksin toimivalle sote-palveluntuottajalle valvontalain tilapäisestä sääntelystä
Hei yksin toimiva sote-palveluntuottaja. Tälle verkkosivulle on kerätty kootusti ohjeistus ja usein kysyttyjä kysymyksiä valvontalain tilapäiseen sääntelyyn liittyen.
Uutta valvontain tilapäistä sääntelyä sovelletaan 1.2.2025 alkaen. Toiminnan aloittamiseksi lähetä ensin rekisteröintihakemuksesi Soteriin. Uuden lain myötä saat aloittaa toimintasi, kun odotat hakemuksesi rekisteröintipäätöstä.
Tilapäinen sääntely on voimassa 1.2.2025-31.12.2026. Tilapäisen sääntelyn piirissä oleva yksin toimiva palveluntuottaja voi aloittaa toimintansa, kun palveluntuottaja on toimittanut rekisteröintihakemuksen ja antanut valvontalain mukaiset hakemuksella pyydetyt tiedot palveluntuottajan ja palveluyksikön rekisteröintiä varten. Kaikki yritysmuodot ovat tilapäisen sääntelyn piirissä (esim. yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimiyrittäjä, Ay, Ky, Oy).
Sääntelyä sovelletaan 1.2.2025 alkaen myös vireillä oleviin hakemuksiin. Viranomainen ohjeistaa verkkosivuillaan lähiaikana tarkemmin palveluntuottajia, jotka odottavat ratkaisua rekisteröintihakemukseensa ja tarvitsevat OID-koodin aloittaakseen toimintansa.
Ketä tilapäinen sääntely koskee?
Tilapäinen sääntely koskee yksin toimivaa palveluntuottajaa:
- jonka asiakas- ja potilastyöhön osallistuva henkilöstö muodostuu yhdestä henkilöstä
- jonka toimintaan ei kuulu palvelujen antaminen alaikäiselle pysyväisluonteisesti ja olennaisesti
- Alaikäiselle annettavilla palveluilla tarkoitetaan työtä, johon pysyväisluontoisesti ja olennaisesti kuuluu ilman huoltajan läsnäoloa tapahtuvaa alaikäisen kasvatusta, opetusta, hoitoa tai muuta huolenpitoa tai muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa alaikäisen kanssa.
- Alaikäisten kanssa pysyväluonteisessa työskentelyssä palveluntuottajan pitää toimittaa ensimmäisellä kerralla valvontaviranomaiselle ote rikosrekisteristä rekisteröintiä varten.
- Jos palveluntuottaja tuottaa palveluita alaikäisille vain satunnaisesti tai alaikäisten lisäksi myös muille asiakasryhmille, hän voi aloittaa toiminnan muiden asiakasryhmien osalta. Työskentelyn alaikäisten kanssa saa aloittaa vasta, kun päätös rekisteröinnistä on tehty.
- joka ei ole 1.1.2024 jälkeen saanut hylättyä palveluntuottajan tai palveluyksikön rekisteröintipäätöstä
Tilapäisen sääntelyn ohella on noudatettava myös muita lakeja
Vaikka yksin toimiva palveluntuottaja on saanut aloittaa tilapäisen sääntelyn avulla toimintansa ennen rekisteröintipäätöksen antamista, pitää palveluntuottajan muutoin noudattaa valvontalain säännöksiä ja muualta lainsäädännöstä mahdollisesti tulevia velvoitteita (esimerkiksi sosiaalihuoltolaki, asiakastietolaki ja ammattihenkilölait).
Palveluntuottaja arvioi itse kuuluko hän tilapäisen sääntelyn piiriin ja vastaa itse siitä, että hän täyttää valvontalain asettamat edellytykset. Valvira tai aluehallintovirastot eivät tee ennakkoarviota toimitettujen tietojen riittävyydestä tai oikeellisuudesta ennen toiminnan aloittamista.
Usein kysyttyä tilapäisestä sääntelystä
Yksin toimivalla palvelun tuottajalla tarkoitetaan, että palvelun antamiseen, eli asiakas- tai potilastyöhön, osallistuu vain yksi henkilö.
Merkitsevää on asiakas- ja potilastyöhön osallistuvan henkilöstön määrä. Palvelua voi antaa palveluntuottajana toimiva yrittäjä itse, palkattu työntekijä, vuokrattu työntekijä tai alihankittu työntekijä (toiselta yrittäjältä ostettu työpanos). Palveluntuottajan oikeudellisella muodolla (esim. YEH, Ay, Ky tai Oy) ei ole merkitystä tässä arvioinnissa.
Henkilöstön määrää koskeva vaatimus koskee kaikkea valvontalaissa määriteltyjen sosiaali- tai terveyspalvelujen asiakas- ja potilastyötä. Mikäli yksin toimivan palveluntuottajan toiminta laajenee useamman kuin yhden asiakas- ja potilastyöhön osallistuvan työntekijän toiminnaksi (esimerkiksi yrittäjä palkkaa lisää henkilökuntaa), ei yrittäjä kuulu enää tilapäissääntelyn piiriin. Jos yksin toimivan palveluntuottajan toiminta laajenee useamman kuin yhden asiakas- ja potilastyöhön osallistuvan työntekijän toiminnaksi (esimerkiksi yrittäjä palkkaa lisää henkilökuntaa), ei yrittäjä kuulu enää tilapäissääntelyn piiriin.
Tilapäisen sääntelyn piirissä oleva yksin toimiva palveluntuottaja voi aloittaa toimintansa, kun hakija on antanut hakemuksella kaikki rekisteröintiä varten tarvittavat tiedot ja hakemus rekisteröinnistä on lähetetty Soterin sähköisessä asioinnissa ja viranomainen on vastaanottanut sen. Paperiset hakemukset katsotaan toimitetuksi, kun paperinen hakemus on saapunut aluehallintoviraston kirjaamoon (Aluehallintoviraston yhteystiedot). Valviraan ei voi jättää hakemusta vireille paperisella lomakkeella.
Hakemuslomakkeella hakijan pitää täyttää kaikki hakemuksessa pakolliseksi merkityt kohdat. Palveluntuottajalla on niin sanottu ankara vastuu ilmoittamiensa tietojen oikeellisuudesta ja riittävyydestä.
Palveluntuottajan OID-koodi näkyy hakemuksen teknisen käsittelyn jälkeen Soterin sähköisessä asioinnissa ja seuraavana päivänä THL:n koodistopalvelussa.
Palveluntuottajan itsensä vastuulla on myös arvioida, kuuluuko hän tilapäisen sääntelyn piiriin. Valvira tai aluehallintovirastot eivät tee ennakkoarviota toimitettujen tietojen riittävyydestä tai oikeellisuudesta ennen toiminnan aloittamista.
Yksin toimiva palveluntuottaja voi toimia omissa tiloissaan tai esimerkiksi lääkärikeskuksen tiloissa.
Yksin toimimista tarkastellaan palveluntuottajakohtaisesti, eli palveluntuottajan asiakas- ja potilastyöhön osallistuvan henkilöstön näkökulmasta, ei palveluyksikkö tai -pistekohtaisesti. Toisin sanoen yksin toimiva palveluntuottaja voi antaa palvelua useammassa kuin yhdessä palvelupisteessä.
Tilapäistä sääntelyä ei sovelleta sellaiseen palveluntuottajaan, joka antaa palveluja alaikäiselle pysyväluonteisesti tai olennaisesti, ja jonka tulee toimittaa rikosrekisteriote ensimmäistä kertaa itsestään tai muusta kuin työsopimussuhteisesta henkilöstä valvontaviranomaiselle arvioitavaksi. Alaikäiselle tuotettavilla palveluilla tarkoitetaan työtä, johon pysyväisluontoisesti ja olennaisesti kuuluu ilman huoltajan läsnäoloa tapahtuvaa alaikäisen kasvatusta, opetusta, hoitoa tai muuta huolenpitoa taikka muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa alaikäisen kanssa. Alaikäisille palveluja tuottavan palvelunantajan pitää toimittaa ensi kerran valvontaviranomaiselle rekisteröintiä varten ote rikosrekisteristä.
Jos palveluntuottaja tuottaa palveluita alaikäisille vain satunnaisesti tai alaikäisten lisäksi myös muille asiakasryhmille, voi hän aloittaa niille palvelujen antamisen, mutta alaikäisten kanssa työskentelyä ei saa aloittaa, ennen kun päätös rekisteröinnistä on tehty.
Jos palveluntuottaja on aikaisemmin tuottanut pysyväisluonteisesti ja olennaisesti palveluita alaikäisille ja toimittanut tästä viranomaisille rikosrekisteriotteen, niin valvontalain tilapäinen sääntely soveltuu häneen. Tällaisessa tilanteessa palveluntuottaja voi esimerkiksi toteuttaa toimintaansa liittyviä muutoksia suoraan hakemuksen jättämisen jälkeen.
Yksin toimiva palveluntuottaja voi tarvita palveluiden tuottamiseen avustavaa henkilökuntaa. Palveluntuottajalla voi olla puhtaasti yritystoimintaa avustavaa henkilöstöä (esimerkiksi kirjanpitäjä tai vastaanottoavustaja), joka ei osallistu varsinaiseen asiakas- ja potilastyöhön. Tällainen avustava henkilöstö ei estä toiminnan aloitusta. Palveluntuottajan henkilöstöön luetaan kuitenkin palveluntuottajan palveluksessa olevaa palveluntuottajaa hoitotoiminnassa avustava henkilöstö eli asiakas- ja potilastyöhön osallistuva henkilöstö. Asiakas- ja potilastyöllä tarkoitetaan sosiaali- tai terveydenhuollon hoitotyötä.