Kyberturvallisuuslaki (NIS2)

Kyberturvallisuuslaki säätää kyberturvallisuutta koskevien riskien hallinnasta. Se sisältää NIS2-direktiivin edellyttämät vähimmäisvelvoitteet, jotka koskevat terveydenhuollon toimijoiden sekä EU-vertailulaboratorioiden riskienhallintaa ja poikkeamaraportointia. 

Kyberturvallisuuslaki tuli voimaan 8.4.2025. Lue laista tarkemmin Traficomin verkkosivuilta.

NIS2 (engl. Network and Information Security Directive) on kyberturvallisuusdirektiivi, joka korvaa nykyisen verkko- ja tietoturvadirektiivin (NIS1). Sääntelyn tavoitteena on varmistaa yhtenäinen kyberturvallisuuden taso koko Euroopan unionin alueella. Valvira valvoo kansallisesti kyberturvallisuuslain mukaisten velvoitteiden noudattamista terveydenhuollon sektorilla.

Toimijaluettelo

Kyberturvallisuuslain piiriin kuuluvilla terveydenhuollon toimijoilla on velvollisuus ilmoittautua Valviran toimijaluetteloon 8.5.2025 mennessä. Velvoitteet koskevat hyvinvointialueita ja kaikkia terveydenhuollon organisaatioita, jotka työllistävät yli 50 henkilöä tai joiden liikevaihto on yli 50 miljoonaa euroa.

Laki edellyttää myös, että toimijat täyttävät direktiivin mukaiset kyberturvallisuuden riskienhallintavelvoitteet ja että ne raportoivat Valviralle merkittävistä kyberturvallisuushäiriöistä. Toimijan on itse tunnistettava kuuluvansa lain soveltamisalaan ja ilmoittauduttava oma-aloitteisesti toimijaluetteloon.

Ilmoittaudu toimijaluetteloon

Toimijaluetteloon ilmoittaudutaan erillisellä lomakkeella. Myös organisaation tietojen muutokset ilmoitetaan samalla lomakkeella.

Ilmoittaudu toimijaluetteloon

Häiriöilmoitusmenettely 

Kyberturvallisuuslain mukaiset häiriöilmoitukset tehdään uusitulla Traficomin lomakesovelluksella. Häiriöilmoitusmenettely on kolmivaiheinen, ja ilmoittamisessa on aikarajat. Ensi-ilmoitus on tehtävä 24 tunnin kuluessa merkittävän häiriön havaitsemisesta. Myös muut kuin NIS2-velvoitteiden piirissä olevat organisaatiot voivat tehdä vapaaehtoisia häiriöilmoituksia. 

Usein kysyttyjä kysymyksiä NIS2-direktiivistä