Alkoholitilastot

Valvira julkaisee kuukausittain alkoholijuomien myyntitiedoista kaksi tilastoa:

  • Alkoholimyyntitilasto sisältää tuoteryhmäkohtaiset myyntitiedot litroina jaoteltuna anniskelumyyntiin ja vähittäismyyntiin. Tiedot julkaistaan kuukausittain ja vuoden alusta laskettuna.
  • Jakelutiet-tilasto sisältää myyntitiedot oluelle, siiderille, juomasekoituksille, miedoille viineille ja väkeville alkoholijuomille jaoteltuna anniskelumyyntiin ja vähittäismyyntiin (Alkon myynti ja muu vähittäismyynti erikseen). Tiedot julkaistaan litroina ja 100-prosenttisina litroina kuukausittain ja vuoden alusta laskettuna. Oluen, siiderin ja juomasekoitusten myynti jaotellaan tuoteryhmätasolla alkoholipitoisuuden mukaan.

Valviran julkaisemat alkoholijuomien myyntitilasto ja jakelutiet-tilasto sisältävät alkoholijuomien valmistus- ja tukkumyyntiluvanhaltijoiden myynnit ravintoloille ja vähittäismyyntiin.

Luvanhaltijat ilmoittavat tuotekohtaiset myyntitiedot kuukausittain Valviraan. Tietoja kerätään, tarkistetaan ja analysoidaan Valvirassa valvonnan näkökulmasta, ja ne tallennetaan alkoholielinkeinorekisteriin. Tilastoon lasketaan enemmän kuin 2,8 tilavuusprosenttia ja korkeintaan 80 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävien juomien myynti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisee viralliset alkoholijuomien kulutustilastot. 

Usein kysyttyä alkoholitilastoista