Alkoholijuomien ja väkiviinan tuotevalvonta
Alkoholilain mukaan alkoholijuomien valmistaja ja tukkumyyjä vastaa kulutukseen luovuttamansa alkoholijuoman laadusta ja koostumuksesta. Valmistaja ja tukkumyyjä vastaa myös siitä, että tuote ja sen päällysmerkinnät sekä muu esittely ovat siitä annettujen säännösten ja määräysten mukaisia. Valvira ohjaa ja valvoo alkoholijuomien valmistajan ja maahantuojan vastuun toteutumista alkoholilain ja elintarvikelain perusteella.
Valvira valvoo alkoholijuomien ja väkiviinan valmistusta, tukkumyyntiä ja käyttöä muun muassa valvontatarkastuksilla, markkinavalvontana, näytteidenotolla sekä asiakirja- ja rekisterivalvontana. Valvontaa tehdään sekä suunnitelmaperusteisesti riskinarviointiin perustuen että reaktiivisesti. Luvanhaltijoiden omavalvonnan merkitystä painotetaan, ja yrityksen pitää omavalvontasuunnitelmassaan kuvata toimenpiteet alkoholijuomien tuoteturvallisuuden takaamiseksi. Alkoholilain mukaisessa omavalvontasuunnitelmassa selvitetään, miten alkoholilaissa säädettyjen velvollisuuksien noudattaminen varmistetaan.
Lupa- ja tuoterekisteri
Valviralla on oikeus saada luvanhaltijalta valvonnan ja toiminnan riskien arvioimisen kannalta myyntiä ja muuta toimintaa koskevat tarpeelliset ilmoitukset ja tiedot. Osana valvontaa toimivat Valviran rekisterit Suomessa myytävistä alkoholijuomista (tuoterekisteri) ja luvanhaltijoista (luparekisteri). Tuoterekisteriin tallennetaan perustiedot Suomessa markkinoilla olevista alkoholijuomista sekä niistä vastuussa olevista elinkeinonharjoittajista. Luparekisteri sisältää tiedot Suomessa toimivista alkoholijuomien valmistajista, tukkumyyjistä ja maahantuojista sekä anniskelu- ja vähittäismyyntiluvanhaltijoista.
Alkoholilain mukainen valvonta
Alkoholijuomien vähittäismyynnissä voi myydä käymisteitse valmistettuja alkoholijuomia, jotka sisältävät enintään 8 tilavuusprosenttia alkoholia ja muulla tavoin valmistettuja alkoholijuomia, jotka sisältävät enintään 5,5 tilavuusprosenttia alkoholia. Jos vähittäismyynnissä olevien tuotteiden analysoitu alkoholipitoisuus ylittää 8 tilavuusprosenttia käymisteitse valmistettujen juomien (tai 5,5 tilavuusprosenttia mulla tavoin valmistettujen juomien osalta), kun otetaan huomioon tulokselle annettu mittausepävarmuus (esimerkiksi 0,05 tilavuusprosenttia), voidaan niitä toimittaa ainoastaan Alko Oy:n vähittäismyyntiin. Samalla periaatteella tulkitaan käsityöläisoluen sekä tilaviinin ja sahdin vähittäismyynnin alkoholipitoisuuden ylärajaa. Valvira valvoo myös alkoholijuomien valmistajien ja tukkumyyjien yleisiä edellytyksiä.
Elintarvikelain mukainen valvonta
Valvira valvoo yli 2,8 tilavuusprosenttia alkoholia sisältäviä juomia elintarvikelain perusteella. Valviran lisäksi elintarvikevalvontaviranomaisia ovat Ruokavirasto, kunnat, aluehallintovirastot, Puolustusvoimat ja Tulli. Ruokavirasto suunnittelee, ohjaa, kehittää ja suorittaa valtakunnallisesti elintarvikevalvontaa ja laatii koko valvontaketjua koskevan monivuotisen kansallisen valvontasuunnitelman. Virallista elintarvikevalvontaa koskevassa asetuksessa on annettu yleiset säännökset yhteisön ja jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten suorittamaa elintarvikelainsäädännön virallista valvontaa varten.
Alkoholijuomalla tarkoitetaan juotavaksi tarkoitettua alkoholipitoista ainetta, joka sisältää enemmän kuin 1,2 tilavuusprosenttia ja enintään 80 tilavuusprosenttia etyylialkoholia. Alkoholijuomia ovat muun muassa olut, siideri, viini, likööri, viina, vodka ja rommi.
Mieto alkoholijuoma on alkoholijuoma, joka sisältää enintään 22 tilavuusprosenttia etyylialkoholia.
Väkevä alkoholijuoma sisältää etyylialkoholia enemmän kuin 22 tilavuusprosenttia mutta korkeintaan 80 tilavuusprosenttia.
Väkiviina on etyylialkoholia ja etyylialkoholin vesiliuosta, joka sisältää enemmän kuin 80 tilavuusprosenttia etyylialkoholia. Väkiviinaa voidaan käyttää alkoholijuomien, elintarvikkeiden, etikan, ravintolisien ja lääkkeiden valmistuksessa, lääkintätarkoituksessa sekä tieteellisessä tutkimustoiminnassa ja laboratoriokokeissa ja -analyyseissä.
Alkoholivalmisteita ovat enemmän kuin 1,2 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävät aineet, jotka eivät ole alkoholijuomia eivätkä väkiviinaa. Alkoholivalmisteet voivat olla denaturoituja. Denaturoimisella tarkoitetaan alkoholipitoisen aineen käsittelyä lisäämällä siihen muita aineita siinä tarkoituksessa, että aineesta tulee nautintakelvoton. Alkoholivalmisteita ovat muun muassa hajuvedet, suuvedet, partavedet, pesunesteet ja alkoholipitoiset elintarvikkeet.