Käsidesin valmistus
Käsidesit ovat biosidivalmisteita, joiden valmistuksen valvonta kuuluu pääasiassa Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle (Tukes). Tällä sivulla kerrotaan Valviran toimivaltaan kuuluvista asioista, jotka käsidesin valmistajan pitää huomioida elintarvike- ja alkoholilain perusteella.
Käsidesin valmistus kuluttajakäyttöön
Kuluttajakäyttöön myytävän käsidesin etanolipitoisuus ei saa olla yli 80 tilavuusprosenttia. Tuotteessa olevan etanolin pitää olla lievästi denaturoitua. Lisää tietoa etanolin denaturoinnista löydät Väkiviinan denaturointi -sivultamme. Denaturoidun etanolin lisäksi käsidesin pitää sisältää myös muita aineita, ja pelkkä veden lisääminen ei riitä. Tyypillisesti valmisteissa käytetään muun muassa glyserolia ja erilaisia geelinmuodostajia.
Käsidesin valmistus terveydenhuoltoon
Valvira voi myöntää käsidesin käyttöluvan ammattikäyttöön julkista ja yksityistä terveydenhuoltoa varten. Tällaisen käyttöluvan haltijoille saa myydä valmisteita, joiden koostumus poikkeaa kuluttajakäyttöön tarkoitetuista valmisteista.
Käsidesin valmistuksessa käytetään yleisesti lievästi denaturoitua etanolia. Käsidesiä valmistava yritys ei tarvitse lievästi denaturoidun etanolin hankkimiseen ja käyttöön lupaa. Lievästi denaturoitua etanolia voi hankkia useammalta alan tukkumyyjältä. Myös maahantuonti ilman lupaa on sallittua.
Yrityksen pitää hankkia teollisuusalkoholin käyttölupa Valvirasta, jos se haluaa itse ostaa denaturoimatonta etanolia, denaturoida sen ja valmistaa siitä edelleen käsidesiä. Jos alkoholijuomien valmistaja tai muu Valviran käyttöluvanhaltija haluaa aloittaa denaturoinnin tiloissaan, hänen pitää hakea muutosta lupaansa. Etanolin (väkiviinan) denaturointia koskevassa omavalvontasuunnitelmassa pitää esittää selvitys denaturoinnin toteuttamisesta nautintakelvottomaksi sekä tiedot käytettävistä denaturoimisaineista ja niiden määristä.
Lievästi denaturoitua väkiviinaa saa myydä tukkumyyntinä vain yrityksille valmistus- ja puhdistustarkoitukseen. Lievästi denaturoidun etanolin tukkumyynnistä pitää tehdä ilmoitus Valviralle. Lisätietoa ilmoituksen tekemisestä löydät Lievästi denaturoidun väkiviinan myynti -sivultamme.
Alkoholijuomien valmistukseen käytettävä tila on elintarvikehuoneisto. Tila on erotettava asianmukaisella tavalla tiloista tai toiminnoista, jotka voivat vaarantaa tai heikentää elintarvikehuoneistossa käsiteltävien elintarvikkeiden hygieenisen laadun. Käsidesin valmistukseen käytettävä alue ja käytettävät laitteet täytyy pitää joko kokonaan erillään elintarvikehuoneiston muusta toiminnasta tai vähintään ajallisesti erotettuna alkoholijuomien valmistuksesta. Asiasta on hyvä keskustella Valviran kanssa ennen valmistuksen aloittamista.
Käsidesin valmistuksesta alkoholijuomien valmistajan pitää kirjata omavalvontasuunnitelmaansa
- käsidesin valmistusprosessi
- käytettävä laitteisto ja siihen määritelty alue
- kuinka käsidesin valmistus tehdään muusta valmistuksesta erotettuna.
Valmistuksen jälkeen pitää suorittaa puhdistus, jolla varmistetaan, ettei käsidesin valmistus vaaranna elintarviketurvallisuutta. Sekaannuksen välttämiseksi tuotetta ei pidä pakata samanlaisiin pulloihin, joissa myydään alkoholijuomia.