Vesityökortti
Vesityökortilla varmistetaan, että talous- ja allasveden parissa työskentelevillä henkilöillä on riittävä tietämys ja osaaminen muun muassa veteen liittyvästä hygieniasta ja laitostekniikasta. Esimerkiksi vedenottamoilla, vesilaitoksissa ja uimahalleissa veden laatuun vaikuttavien tehtävien parissa työskentelevillä henkilöillä pitää olla vesityökortti.
Vesityökortin saa, kun suorittaa vesityökorttitestin hyväksytysti. Talous- ja allasvesityökorteille on omat testinsä. Jos henkilö työskentelee sekä talous- että allasveden laatuun vaikuttavien työtehtävien parissa, hänellä täytyy olla sekä talousvesi- että allasvesityökortti.
Vesityökorttitestissä testataan tietämystä muun muassa veden mikrobiologiasta, puhdistustekniikoista ja veden laatuun liittyvästä lainsäädännöstä. Osaamisvaatimukset on esitetty tarkemmin sosiaali- ja terveysministeriön asetuksissa 1350 ja 1351/2006.
Vesityökortti on voimassa viisi vuotta siitä päivästä alkaen, kun testi on suoritettu hyväksytysti. Viiden vuoden kuluttua testi täytyy suorittaa uudelleen.
Testaajat
Vesityökorttitestaajat ovat Valviran hyväksymiä testaajia. Testaajalla pitää olla muodollinen terveydensuojelulain mukainen pätevyys sekä osaamista ja kokemusta talousveden ja allasveden laitostekniikasta ja hygieniasta. Testaajat ovat itsenäisiä toimijoita, joiden toimintaa Valvira valvoo.
Valvira ylläpitää testaajista yhteystietoluetteloa. Luettelot löydät tämän sivun lopusta.
Testaajat voivat tarjota myös koulutusta vesityökorttitestauksen lisäksi. Valvira ei kuitenkaan vastaa testaajien tarjoamasta koulutuksesta.
Testaajaksi voit hakea joko täyttämällä sähköisen hakemuksemme tai toimittamalla vapaamuotoisen hakemuksen tarvittavine liitteineen Valviran kirjaamoon. Voit lukea testaajaksi hakemisesta tarkemmin Valviran ohjeesta. Ohjeen löydät tämän sivun lopusta.
Usein kysyttyä vesityökortista
Talousvettä koskeva vesityökortti pitää olla sellaisella henkilöllä, joka työskentelee yli 50 henkilön tarpeisiin tai yli kymmenen kuutiometriä talousvettä päivässä toimittavassa laitoksessa ja jonka työtehtäviin kuuluu talousveden laatuun vaikuttavia toimenpiteitä. Talousveden laatuun vaikuttavilla toimenpiteillä tarkoitetaan esimerkiksi veden käsittelyyn liittyvien laitteiden asennusta, huoltoa, säätöä ja kunnostustyötä, talousveden kemikaalien käsittelyä sekä päivystystä. Toimenpiteet voivat koskea vesijohtoverkostoa, vesilaitosta tai vedenottamoa. Suositeltavaa on, että myös pienempien laitosten talousveden laatuun vaikuttavia toimenpiteitä tekevät henkilöt suorittaisivat osaamistestin.
Allasvettä koskeva vesityökortti pitää olla sellaisella henkilöllä, joka työskentelee uimahallissa, kylpylässä tai vastaavassa laitoksessa ja jonka työtehtäviin kuuluu allasveden laatuun vaikuttavia toimenpiteitä. Allasveden laatuun vaikuttavilla toimenpiteillä tarkoitetaan esimerkiksi veden käsittelyyn liittyvien laitteiden asennusta, huoltoa, säätöä ja kunnostustyötä. Veden laatuun vaikuttavia toimenpiteitä ovat myös uimahallissa tai kylpylässä tapahtuva allasveden kemikaalien käsittely.
Voit lukea aiheesta tarkemmin Valviran ohjeesta Talous- tai allasvesihygieenistä osaamista osoittavan testin suorittaminen. Ohjeen löydät tämän sivun lopusta.
Valviran hyväksymät vesityökorttitestaajat järjestävät testitilaisuuksia eri puolilla Suomea. Valvira ei järjestä testitilaisuuksia.
Vesityökorttitestien aikatauluista, ilmoittautumisesta ja muista käytännön järjestelyistä voi kysyä suoraan vesityökorttitestaajilta. Talous- ja allasvesitestaajien yhteystiedot löytyvät Valviran ylläpitämistä luetteloista. Luettelot löydät tämän sivun lopusta.
Testi suoritetaan sähköisesti Valviran osaamistestausjärjestelmä OSTIssa testaajan valvonnassa. Järjestelmään kirjaudutaan suomi.fi-tunnuksilla. Testissä on 30 monivalintakysymystä, ja testin läpäisyyn vaaditaan 22 oikeaa vastausta. Aikaa testin suorittamiseen on yksi tunti.
Talousvettä koskevassa vesityökorttitestissä voi valita joko vesilaitoksiin tai vesijohtoverkostoihin painottuvan testin tai suorittaa halutessaan molemmat testit.
Valvira vastaa osaamistestin kysymyksistä ja testausjärjestelmästä. Testin voi suorittaa testiin osallistuvan valinnan mukaan joko suomeksi tai ruotsiksi. Testattava voi vaihtaa testikielen testijärjestelmässä.
Jos testattava tarvitsee erikoisjärjestelyitä, niistä sovitaan erikseen. Erikoisjärjestelyjä voidaan tehdä esimerkiksi lukihäiriön vuoksi.
Vesityökortti itsessään maksaa 15 euroa (arvonlisävero 0 %). Maksu peritään, jos vesityökortti myönnetään eli testi suoritetaan hyväksytysti.
Lisäksi testaajalla on oikeus periä testitilaisuuden järjestämisestä aiheutuneet kustannukset. Testitilaisuuden hintaa voit tiedustella vesityökorttitestaajalta.