Ammattioikeuksien sähköisen asioinnin ohjeet

Valviran sähköisellä asioinnilla voit tehdä monia ammattioikeushakemuksia sekä tilata ammattioikeuksiin liittyviä todistuksia. Erityisesti kotimaisen tutkinnon perusteella haettaviin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattioikeuksiin suosittelemme sähköistä asiointia aina, kun se on mahdollista. 

Terveydenhuollon ammattihenkilöt

Sähköinen asiointi on käytettävissä hakijoille, jotka ovat suorittaneet terveydenhuollon ammattihenkilön tutkintonsa suomalaisessa yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa ja joiden tutkinnon suoritustiedot on merkitty korkeakoulujen valtakunnalliseen VIRTA-opintotietopalveluun. Sähköinen asiointi on käytettävissä myös hakijoille, jotka ovat suorittaneet terveydenhuollon ammattihenkilön tutkintonsa suomalaisessa ammatillisessa oppilaitoksessa ja joiden tutkinnon suoritustiedot on merkitty valtakunnalliseen KOSKI-opintotietopalveluun. Asiointipalvelussa voit tilata myös EU-todistuksen (Certificate of Current Professional Status) tai rekisteriotteen. 

Sähköinen asiointi ei koske tässä vaiheessa sairaala-alkuisten ammattinimikkeiden ammattioikeuksia. Sähköinen asiointi ei myöskään ole käytössä rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden hakemuksiin. Lisäksi sähköistä asiointia ei voi käyttää, jos kyse on vanhemmasta tutkinnosta, joka ei näy sähköisessä asioinnissa. 

Sosiaalihuollon ammattihenkilöt

Sosiaalihuollon ammattioikeuksia voi useimmiten hakea sähköisessä asioinnissa. Erityisesti kotimaisen tutkinnon perusteella hakeville sosiaalityöntekijöille, sosionomeille, geronomeille, kuntoutuksen ohjaajille ja lähihoitajille suosittelemme sähköisen hakemuksen tekemistä. Euroopan unionin (EU) tai Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolisessa maassa kouluttautuneen pitää lähettää ammattioikeushakemus ja liitteet kuitenkin postilla. Asiointipalvelussa voit tilata myös EU-todistuksen (Certificate of Current Professional Status) tai rekisteriotteen.

Lähihoitajat

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneille lähihoitajille suosittelemme sähköistä asiointia. Lähihoitajan kannattaa tehdä hakemus samanaikaisesti sekä Terhikki- että Suosikki-rekistereihin. Jos lähihoitajan tutkinto ei näy asioinnissa, kannattaa käyttää hakemuslomaketta ja lähettää se sähköpostin liitteenä Valviraan.

Teknisiä ohjeita 

Suosittelemme käyttämään sähköiseen asiointiin tietokonetta ja päivitettyjä internet-selaimia, kuten Mozilla Firefoxia tai Google Chromea.

Palvelussa perustat itsellesi asiointitilin, johon voit tarvittaessa myöhemminkin kirjautua. Tili täytyy käydä aktivoimassa sähköpostiin lähetetyn linkin kautta kirjautumalla. 

Kun olet täyttänyt asiointipalvelussa asiointikielesi ja yhteystietosi, pääset tekemään hakemuksen. Saat vahvistuksen hakemuksen lähettämisestä antamaasi sähköpostiosoitteeseen. 

Tili poistetaan automaattisesti, jos et ole käyttänyt sitä kahteen vuoteen. Asiointitilin poistaminen ei vaikuta rekistereissä oleviin tietoihisi, kuten ammattioikeuksien rekisteritietoihin. Ennen tilin poistoa sinulle lähetetään asiasta automaattinen ilmoitus. Tällöin voit halutessasi jatkaa tilin käyttöä kirjautumalla tilille uudestaan.

Jos asiointitililläsi on esimerkiksi päätöksiä tai rekisteröintitodistuksia, ota ne talteen ennen tilin poistamista. Myöhemmin voit tarvittaessa luoda asiointitilin uudelleen.

Ota yhteyttä

Sähköpostilla [email protected]

Soittamalla 0295 209 550
arkisin kello 10–11 (ei keskiviikkoisin)