Anniskelupassi

Anniskelupassilla todistat osaamisesi alkoholilain tuntemisesta. Anniskelupassia tarvitset, jos työskentelet anniskelupaikassa vastaavana hoitajana.

Ravintolapalvelun koulutusta tarjoava oppilaitos myöntää anniskelupassin, kun suoritat anniskelupassikokeen hyväksytysti. Koe katsotaan hyväksytyksi, jos saat vähintään 80 prosenttia enimmäispistemäärästä. Kokeessa pitää olla vähintään 30 kysymystä. Kysymysten on käsiteltävä ainakin niitä alkoholilain säännöksiä, jotka koskevat anniskelukieltoja, henkilökunnan vastuulla olevaa valvontaa ja järjestyksenpitoa, anniskelualuetta ja anniskeluaikoja.

Anniskelupassikokeen kysymykset perustuvat Valviran julkaisemaan Alkoholijuomien anniskeluohjeen lukuihin 1–3. Ohjeeseen on koottu anniskelua koskevat säännökset. Löydät ohjeen tämän sivun lopusta. Voit osallistua kokeeseen myös ilman oppilaitoksen järjestämää koulutusta opiskelemalla ohjeen itsenäisesti.

Ravitsemisalan perustutkinnon, ammatti- ja erikoisammattitutkinnon sekä matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinnon katsotaan vastaavan anniskelupassikokeen suorittamista, jos tutkintoon on sisältynyt kokeessa käsiteltävien aihealueiden osaamista. Tällöin tutkintotodistus vastaa anniskelupassia.

Jos olet ollut pätevä toimimaan vastaavana hoitajana edellisen alkoholilain aikana, voit nykyäänkin toimia vastaavana hoitajana anniskelupaikassa. Voit osoittaa pätevyyden joko tutkintotodistuksella tai anniskelupassilla.

Anniskelupaikan vastaava hoitaja

Anniskelupaikassa pitää olla paikalla luvanhaltijan määräämä vastaava hoitaja tai muu luvanhaltijan tehtävään nimeämä henkilö, jos paikka on avoinna asiakkaille. Vastaavan hoitajan ja muun tehtävään nimetyn henkilön pitää olla täyttänyt 18 vuotta. Vastaavalla hoitajalla tai muulla tehtävään nimetyllä henkilöllä pitää olla anniskelupassi (alkoholilain tuntemista osoittava todistus).

Usein kysyttyä anniskelupassista

Anniskelupassikokeita järjestävät oppilaitokset alueittain