Henkilöstömitoitus iäkkäiden ympärivuorokautisessa palveluasumisessa

Toteutuneen henkilöstömitoituksen on oltava ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annetun vanhuspalvelulain mukaan 1.1.2025 alkaen vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohti. Vähimmäishenkilöstömitoitusta koskevan säännöksen muutoksella ei ole muutettu muita ympärivuorokautisen hoidon sisällölle, laadulle tai turvallisuudelle asetettuja vaatimuksia.

Iäkkäiden ympärivuorokautisissa toimintayksiköissä henkilöstömitoituksen on oltava vähimmäismitoitusta korkeampi, jos asiakkaiden palvelutarpeet sitä edellyttävät. Hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja palveluntuottajien tulee varmistaa, että kaikissa iäkkäiden ympärivuorokautisissa toimintayksiköissä henkilöstömitoitus vastaa asiakkaiden palvelujen tarvetta. 

Henkilöstömitoitus voidaan alentaa 0,6 vähimmäismitoitukseen vain silloin, kun asiakkaiden hoidon ja huolenpidon tarpeet sen aidosti mahdollistavat

Vanhuspalvelulain mukaista vähimmäismitoitusta 0,6 ei ole tarkoitettu sovellettavaksi kategorisesti. Ympärivuorokautisen palveluasumisen toimintayksikössä on oltava kaikkina aikoina henkilöstö, jonka määrä, koulutus ja tehtävärakenne vastaavat asiakkaiden määrää, palveluntarvetta ja turvaa laadukkaat palvelut. Henkilöstön mitoituksen ja osaamisen on vastattava asiakkaiden yksilöllisiä palvelutarpeita siten, että palvelun laatu, asianmukaisuus ja asiakasturvallisuus voidaan varmistaa. Toimintayksikön henkilöstömitoitusta ja -rakennetta arvioitaessa on huomioitava asiakkaiden vaihteleva, mutta lähtökohtaisesti vaativa ja jatkuva ympärivuorokautinen avun, hoidon sekä valvonnan tarve. Palvelu tulee toteuttaa niin, että se tukee iäkkään henkilön hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä, itsenäistä suoriutumista ja osallisuutta. Lisäksi tulee huomioida toimitilat ja niiden mahdollinen vaikutus henkilöstötarpeeseen. 

Kaikissa työvuoroissa on oltava asiakkaiden palvelutarvetta vastaava määrä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä sekä muuta henkilöstöä. Työnantajan tehtävänä on arvioida, että kaikilla välittömään asiakastyöhön osallistuvilla ja henkilöstömitoitukseen laskettavilla työntekijöillä on riittävä osaaminen sekä kielitaito. Lisäksi myös välillisiin työtehtäviin on oltava asiakkaiden tarpeisiin nähden riittävä, lähtökohtaisesti erillinen henkilöstö.

Näin toteutat henkilöstömitoituksen päivittämisen

Henkilöstömitoituksen päivitys tehdään Soterin sähköisessä asioinnissa. 

Henkilöstömitoituksen muutos on Soterin asiointipalvelussa tietojen päivitys ilman viranomaiskäsittelyä, eli tiedon voi käydä päivittämässä asioinnissa lomakkeella, minkä jälkeen tieto siirtyy suoraan viranomaisten järjestelmiin, eikä muutoksesta tehdä erillistä viranomaispäätöstä. 

Muita tietojen päivityksiä ilman viranomaiskäsittelyä ovat esimerkiksi puhelinnumeron tai laskutusosoitteen päivittäminen. Lue lisää ja tutustu tarkemmin yleiseen ohjeeseen eri tietojen päivittämisestä ilman viranomaiskäsittelyä.

Ilmoitus koskee 1.1.2025 voimaan tullutta vanhuspalvelulain muutosta, jonka mukaan toteutunut henkilöstömitoitus on oltava vähintään 0,60 työntekijää asiakasta kohden. Ilmoituksen voi tehdä 31.12.2025 asti. Tämän jälkeen henkilöstömitoitukseen voi hakea muutosta normaalin rekisteröintihakemuksen kautta. 

Näin päivität henkilöstömitoituksen Soterin asiointipalvelussa