Alkoholijuomien pakkausmerkinnät
Kun suunnitellaan ja laaditaan alkoholijuomien pakkausmerkintöjä, pitää huomioon ottaa alkoholi- ja elintarvikelainsäädännön vaatimukset.
Alkoholijuomien pakolliset pakkausmerkinnät:
- Juoman nimi (juoman virallinen nimi, vakiintunut nimi tai kuvaava nimi). Juoman nimeä ei tule sekoittaa sen kaupalliseen tuotenimeen tai tavaramerkkiin.
- Allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet
- Sisällön määrä
- Vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta
- Erityiset säilytys- ja/tai käyttöolosuhteet tarvittaessa
- Alkuperämaa tai lähtöpaikka, jos sen ilmoittamatta jättäminen voisi johtaa kuluttajaa harhaan
- Käyttöohje tarvittaessa
- Juoman alkoholipitoisuus
- Elintarvikealan toimijan nimi tai toiminimi ja osoite
- Juoma- tai pullotuserän tunnus (voidaan korvata parasta ennen päiväyksellä)
- Muuntogeenisten ainesosien ilmoittaminen
- Makeutusaineiden käyttöön liittyvät merkinnät
- Varoitusmerkinnät koskien tiettyjä aineita (kofeiini, lakritsi)
Yllämainittujen pakollisten pakkausmerkintöjen lisäksi pakkauksissa pitää ottaa huomioon myös seuraavat asiat:
- Kielivaatimukset: pakolliset pakkausmerkinnät pitää olla suomen ja ruotsin kielellä.
- Merkintöjen selvyys: Kaikki pakolliset pakkausmerkinnät pitää tehdä pysyvällä tavalla helposti havaittavaan paikkaan riittävän isokokoisin kirjaimin niin, että ne ovat helposti luettavia ja ymmärrettäviä. Kirjasinkoolle on asetettu minimikorkeus 1,2 mm (x-korkeus).
- Ainesosaluettelo: Ainesosaluettelon sisällyttäminen alkoholijuoman pakkausmerkintöihin ei ole pakollista, mutta suositeltavaa. Jos ainesosaluettelo tehdään, pitää siihen merkitä kaikki käytetyt valmistus- ja lisäaineet valmistusajankohdan mukaisen painon mukaan alenevassa järjestyksessä. Viineille ainesosaluettelo on pakollinen 8.12.2023 lähtien.
- Ravintoarvoilmoitus: Ravintoarvoilmoituksen sisällyttäminen alkoholijuoman pakkausmerkintöihin ei ole pakollista, mutta mahdollista. Merkintä täytyy tehdä, jos etiketissä on esitetty ravitsemusväite, esimerkiksi ”kevyt”. Alkoholijuomien ravintoarvoilmoituksessa riittää energiasisällön ilmoittaminen. Viineille ravintoarvoilmoitus on pakollinen 8.12.2023 lähtien.
- Luonnonmukainen tuotantotapa: luonnonmukaiseen tuotantotapaan viittaaminen on vapaaehtoista, mutta edellyttää tuotteen valmistajan kuulumista EU:n luomuasetuksen mukaiseen valvontajärjestelmään.
- Alkoholijuomien markkinointia koskevat säädökset: koska alkoholijuoman pakkaus toimii paitsi tuotetietojen antamisen välineenä myös mainospintana, pitää pakkausta ja sen tekstejä sekä kuvitusta laadittaessa ottaa huomioon myös alkoholilain markkinointisäännösten asettamat edellytykset. Lisätietoa markkinoinnista löydät ohjeesta tämän sivun lopusta.
Viinien pakolliset pakkausmerkinnät:
- Rypäletuotteen luokka (muun muassa viini, väkevä viini, kuohuviini ja laatukuohuviini – tarkemmin 1308/2013 liite VII osa II)
- Jos viinillä on suojattu alkuperänimitys (SAN) tai maantieteellinen merkintä (SMM), pitää pakkauksessa olla ilmaisu ”suojattu alkuperänimitys” tai ”suojattu maantieteellinen merkintä” ja suojatun alkuperänimityksen nimi tai maantieteellisen merkinnän nimi.
- Todellinen alkoholipitoisuus tilavuusprosentteina
- Viinin lähtöisyysmerkintä
- Pullottajan nimi ja osoite sekä ilmaisu ”pullottaja” tai ”pullottanut (…)” tai, jos kyseessä on kuohuviini, hiilihapotettu kuohuviini, laatukuohuviini tai maustettu laatukuohuviini, valmistajan tai myyjän nimi ja osoite sekä ilmaisu ”tuottaja” tai ”tuottanut (…)” ja ”myyjä” tai ”myy (…)”
- Maahantuoja, jos kyseessä on kolmannen maan viini.
- Yliherkkyyttä aiheuttavia ainesosia osoittavat merkinnät
- Sisällön määrä
- Erän numero
- Maininta sokeripitoisuudesta, jos kyseessä on kuohuviini, hiilihapotettu kuohuviini, laatukuohuviin tai maustettu laatukuohuviini.
- Ravintoarvoilmoitus 8.12.2023 alkaen ja sen jälkeen tuotetuissa tai merkityissä viineissä.
- Ainesosaluettelo 8.12.2023 alkaen ja sen jälkeen tuotetuissa tai merkityissä viineissä.
- Vähimmäissäilyvyysaika, jos on kyse rypäletuotteista, joille on tehty alkoholin poistamista koskeva käsittely ja joiden todellinen alkoholipitoisuus on alle 10 tilavuusprosenttia.
Viinien vapaaehtoisia pakkausmerkintöjä:
- Satovuosi
- Yhden tai useamman rypälelajikkeen nimi
- Sokeripitoisuus, kun kyse on muista kuin pakolliseksi määriteltyjen viinien tapauksista.
- Eräisiin tuotantomenetelmiin kuten mm. kypsyttämiseen ja vanhentamiseen viittaavat ilmaisut
- Suojatulla alkuperänimityksellä (SAN) tai maantieteellisellä merkinnällä (SMM) varustettuihin viineihin on mahdollista merkitä niitä kuvaava yhteisön tunnus sekä joitain perinteisiä tuotanto- ja vanhentamismenetelmiä kuvaavia ilmaisuja.
Viinien päällysmerkinnät tehdään yhdellä tai useammalla yhteisön virallisella kielellä siten, että lopullisen kuluttajan on helppo ymmärtää kaikki nämä merkinnät. Tästä poiketen rikkidioksidia sekä muna- ja maitotuotteita osoittavat merkinnät pitää kuitenkin tehdä aina sekä suomen että ruotsin kielellä.