Väkiviinan valmistus- tai maahantuonti- ja tukkumyyntiluvan hakeminen
Jos haluat aloittaa väkiviinan valmistuksen tai maahantuonnin ja tukkumyynnin, sinun pitää hakea siihen lupa Valviralta. Valvira myöntää luvan hakemuksesta.
Hae lupaa alkoholielinkeinorekisteri Allun sähköisessä asioinnissa.
Hakemus kannattaa tehdä riittävän aikaisin ennen valmistus- tai tukkumyyntitoiminnan aloittamista. Hakemuksen käsittelyajan pituus vaihtelee tapauskohtaisesti. Keskimäärin käsittelyaika on kuitenkin noin kolme kuukautta. Valvira voi tarvittaessa tehdä valmistustilaan ennakkokatselmuksen yhdessä luvanhakijan edustajan kanssa. Ennakkokatselmuksessa Valvira arvioi, täyttääkö valmistustila alkoholilain ja (mikäli väkiviina menee elintarviketarkoitukseen) elintarvikelain mukaiset edellytykset. Lisäksi lupaprosessin aikana luvanhakijan kanssa käydään läpi lainsäädäntöön, omavalvontaan ja raportointiin liittyvät asiat.
Huomioithan, että lupapäätöksen käsittelymaksu määräytyy sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaisesti.
Väkiviinan valmistukseen ja tukkumyyntiin liittyvät maksut 31.12.2025 saakka | euroa |
---|---|
Väkiviinan valmistuslupa | 3 500 |
Väkiviinan maahantuonti- ja tukkumyyntilupa | 1 500 |
Väkiviinan valmistus-, maahantuonti- tai tukkumyyntilupa, jos luvanhakijalla on jo aikaisemmin myönnetty voimassa oleva väkiviinan valmistus-, maahantuonti- tai tukkumyyntilupa | 600 |
Elintarviketoiminnan rekisteröinti (uusi toiminta, toiminnan olennainen muutos, toimijan vaihtuminen) | 150 |
Luvan tai hyväksymisen tai lupaehdon muutos | 225 |
Luvan tai hyväksymisen tai lupaehdon muutos, katselmuksella | 600 |
Luvan myöntämisen yleiset edellytykset
Valvira voi myöntää valmistus-, maahantuonti- tai tukkumyyntiluvan sellaiselle oikeustoimikelpoiselle yhteisölle (esimerkiksi kaupparekisteriin merkitty osakeyhtiö tai osuuskunta tai perustettu henkilöyhtiö), josta on tehty perusilmoitus rekisteriviranomaisille, tai henkilölle (toiminimi), jolla katsotaan olevan tähän toimintaan vaadittavat edellytykset ja luotettavuus.
Valvira voi myöntää luvan hakijalle, joka ei ole konkurssissa, joka kykenee varallisuutensa puolesta huolehtimaan toiminnasta ja lakisääteisten velvollisuuksiensa täyttämisestä ja joka tunnetaan luotettavaksi ja henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan tehtävään sopivaksi. Este luvan myöntämiselle on se, jos hakijan tai henkilön aikaisempi toiminta osoittaa kokonaisuutena hakijan tai henkilön ilmeisen sopimattomaksi harjoittamaan tämän lain mukaista elinkeinotoimintaa.
Valvira arvioi hakijan luotettavuutta ja sopivuutta luvanhaltijaksi. Arvioinnissa otetaan huomioon muun muassa
- hakijan tai tämän vastuuhenkilöiden toistuva ja huomattava verojen tai muiden julkisten maksujen laiminlyönti
- ulosmittauksessa todettu muu kuin tilapäinen varattomuus
- viimeisen viiden vuoden sisällä peruutettu alkoholilain mukainen lupa
- viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana saadut tuomiot tahallisesta elinkeinotoiminnan harjoittamiseen liittyvästä rikoksesta, josta voi seurata vankeutta.
Valmistuslupa opetus- ja tutkimustarkoitukseen
Väkiviinan valmistuslupa voidaan myöntää opetus- ja tutkimustarkoitukseen. Opetus- ja tutkimustarkoituksessa valmistettua väkiviinaa saa käyttää ainoastaan tuotteen analysointiin ja laadunvalvontaan. Lisää tietoa valmistusluvasta opetus- ja tutkimustarkoitukseen löydät Alkoholijuomien valmistusluvan hakeminen opetus- ja tutkimustarkoitukseen -sivulta.
Jotta voit saada väkiviinan valmistus- tai tukkumyyntiluvan, sinun pitää laatia omavalvontasuunnitelma eli kirjallinen suunnitelma toimintasi lainmukaisuudesta. Suunnitelma on ensi sijassa pidettävä valmistus- tai varastopaikassa suunnitelmaa toteuttavien henkilöiden nähtävillä. Liitä omavalvontasuunnitelma lupahakemuksen liitteeksi. Lisää tietoa omavalvonnasta löydät Alkoholijuomien valmistajien ja tukkumyyjien omavalvonta -sivulta.
Väkiviinan valmistus- tai maahantuonti- ja tukkumyyntilupahakemuksessa sinun pitää esittää selvitys siitä, että valmistustilasi, -laitteesi ja menetelmäsi soveltuvat mainittujen tuotteiden valvonnan, tuote- ja elintarviketurvallisuuden ja laadun varmistamiseen.
Väkiviinaa saa valmistaa valmistuspaikassa, jossa tuotteiden valmistus ja varastointi on järjestetty niin, että toiminnan tehokas valvonta on mahdollista. Tarvittaessa Valvira tekee uuden valmistusluvan käsittelyn yhteydessä ennakkokatselmuksen valmistustiloihin. Ennakkokatselmuksessa Valvira arvioi, täyttävätkö valmistustilat ja -laitteet niille asetetut vaatimukset riittävästä tuoteturvallisuuden ja laadun varmistamisesta.
Elintarvikelain mukaan kaikkien elintarvikkeita valmistavien, varastoivien, kuljettavien ja myyvien yritysten pitää tehdä ilmoitus elintarviketoiminnasta elintarvikevalvontaviranomaisille. Väkiviinan valmistajana tai tukkumyyjänä sinun on tehtävä valmistuspaikan ja varaston osalta ilmoitus elintarvikehuoneistosta Valviralle ennen toiminnan aloittamista mikäli valmistettu väkiviina menee elintarvikekäyttöön. Ilmoitus on osa väkiviinan valmistus- tai maahantuonti- ja tukkumyyntilupahakemusta ja siinä kuvataan valmistus-/varastotilojen ja muiden säilytystilojen laatu ja rakenteet sekä sijainti sekä esitetään valmistuspaikan pohjapiirros, josta käy ilmi valmistuslaitteiden sijoittelu. Samassa yhteydessä sinun pitää esittää Valviralle kirjallinen omavalvontasuunnitelma. Väkiviinan valmistuspaikan tila- ja laitteistovaatimuksissa sovelletaan elintarvikelain perusteella maa- ja metsätalousministeriön asetusta elintarvikehygieniasta.
Väkiviinan valmistuspaikka on samanaikaisesti myös veroton varasto. Verotonta varastoa koskeva hakemus pitää tehdä myös Verohallintoon. Väkiviinan maahantuonti- ja tukkumyyntiluvan hakijan pitää tehdä verotonta varastoa, rekisteröityä vastaanottajaa tai väliaikaisesti rekisteröityä vastaanottajaa koskeva hakemus Verohallintoon. Valvira myöntää valmistusluvan tai maahantuonti- ja tukkumyyntiluvan vasta, kun Verohallinto on tehnyt päätöksen.
Väkiviinan valmistajat, maahantuojat ja tukkumyyjät ovat velvollisia ilmoittamaan valmistamansa maahantuomansa tuotteet Valviran tuoterekisteriin. Alkoholimyynnit raportoidaan kuukausittain Valviraan. Väkiviinan valmistajat ilmoittavat valmistustiedot etyylialkoholiraportissa kerran vuodessa. Raportointi tehdään sähköisessä asioinnissa. Tarkemmat ohjeet raportointiin on annettu Valviran ohjeissa Raportointiohje alkoholijuomien valmistajille ja Etyylialkoholiraportointi, jotka löytyvät tämän sivun lopusta. Tarkempaa tietoa raportoinnista ja tuoteilmoituksesta löytyy Alkoholiraportointi-sivulta.
Jos haluat valmistaa luonnonmukaista (luomu) väkiviinaa sinun on ilmoittauduttava Valviran luomuvalvontajärjestelmään ennen luomutuotteiden valmistuksen aloittamista. Myös luomutuotteiden tukkumyyjänä sinun on ilmoittauduttava Valviran luomuvalvontajärjestelmään ennen toiminnan aloittamista. Lisää tietoa luonnon mukaisesta tuotannosta löydät Luonnonmukaisesti tuotetut alkoholijuomat ja väkiviina -sivulta.
Valvira perii väkiviinan tukkumyynnin valvonnasta vuosittain valvontamaksun. Maksu määräytyy sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaisesti, ja se koostuu kiinteästä perusmaksusta sekä toiminnan laajuuteen perustuvasta lisämaksusta. Valvira perii perusmaksun myös niiltä luvanhaltijoilta, joilla lupa on voimassa kyseessä olevan valvontamaksukauden aikana. Valvontamaksu on vuosittain vähintään 250 € ja korkeintaan 26 500 €.