Varhaiskasvatuksen omavalvonta
Yksityisen palveluntuottajan on laadittava omavalvontasuunnitelma, jolla varmistetaan varhaiskasvatustoiminnan asianmukaisuus.
Kirjallisen omavalvontasuunnitelman laatiminen on yksityisille varhaiskasvatuksen palveluntuottajille lakisääteinen velvollisuus. Sekä yksityisellä että julkisella palveluntuottajalla on kuitenkin aina velvollisuus huolehtia siitä, että palvelu tuotetaan turvallisesti ja laadukkaasti. Siksi kirjallisen omavalvontasuunnitelman laatiminen on aina suositeltavaa myös julkisille palveluntuottajille.
Omavalvonnalla varmistetaan, että kaikki työntekijät toimivat yhteisesti sovittujen käytäntöjen mukaisesti. Omavalvontasuunnitelmassa kuvataan sekä varhaiskasvatuksen asiakasturvallisuuden että laadun varmistamiseksi ja parantamiseksi suunnitellut menettelytavat ja siinä käytettävät asiakirjat. Omavalvontasuunnitelma on julkinen, ja se täytyy pitää yksikössä asiakasperheiden ja muiden kiinnostuneiden nähtävillä. Omavalvonnan toteutumista pitää seurata, ja omavalvontasuunnitelman ajantasaisuus pitää tarkistaa säännöllisesti. Valvira ohjaa omavalvontaa.
Valvira on antanut määräyksen omavalvontasuunnitelman sisällöstä, laatimisesta ja seurannasta. Valvira myös ohjaa ja valvoo omavalvontasuunnitelmien tekemistä. Valviran lisäksi kunnat valvovat yksityisten palveluntuottajien ja yksityisten perhepäivähoitajien omavalvontasuunnitelmien laatimista.
Uuden palveluntuottajan on tehtävä omavalvontasuunnitelma soveltuvin osin jo ennen toiminnan aloittamista. Tällöin suunnitelmaan pitää täyttää toimipaikkaa koskevat perustiedot sekä toimintaa koskevat linjaavat periaatteet.
- Yksityisen perhepäivähoitajan on esitettävä omavalvontasuunnitelma soveltuvin osin täytettynä kunnan viranomaiselle ennen toiminnan aloittamista.
- Yksityisen päiväkodin tulee päiväkotitoiminnalle lupaa hakiessaan esittää soveltuvin osin täytetty omavalvontasuunnitelma kunnan viranomaiselle toimipaikan tarkastamisen yhteydessä. Kunnan viranomainen kirjaa lupaviranomaiselle (aluehallintovirastolle) omavalvontasuunnitelman nähdyksi antamaansa lausuntoon.
Palveluntuottajan pitää laatia omavalvontasuunnitelma valmiiksi yhteistyönä henkilöstön kanssa kolmen kuukauden kuluessa toiminnan aloittamisesta.
Usein kysyttyä omavalvonnasta
Velvollisuus laatia omavalvontasuunnitelma koskee myös yksityisiä perhepäivähoitajia.
Seurakuntien ja vastaavien kerhotoiminta voi jossakin määrin korvata perhepäivähoitajan tai päiväkodin tarjoamaa palvelua. Niitä ei kuitenkaan voida rinnastaa palveluntuottamiseksi, jos palvelu rahoitetaan muutoin kuin asiakasmaksuilla eli esimerkiksi Raha-automaattiyhdistyksen tai muun vastaavan tuella. Tällöin toiminnasta ei edellytetä kirjallista omavalvontasuunnitelmaa. Valvontaviranomaisen näkökulmasta on kuitenkin aina suositeltavaa laatia kirjallinen omavalvontasuunnitelma.
Varhaiskasvatuslaki velvoittaa ainoastaan yksityisiä palveluntuottajia laatimaan kirjallisen omavalvontasuunnitelman. Valvontaviranomaisen näkökulmasta kuitenkin sekä yksityisellä että julkisella palveluntuottajalla on aina velvollisuus huolehtia siitä, että palvelu tuotetaan turvallisesti ja laadukkaasti. Tämän vuoksi Valvira suosittelee kaikkia varhaiskasvatuksen toimipaikkoja tekemään kirjallisen omavalvontasuunnitelman.
Laissa ei ole tarkempia määräyksiä siitä, miten käytännössä julkinen nähtävänä pitäminen on toteutettava. Vähimmäisvaatimus on, että omavalvontasuunnitelma on toimipaikassa esillä siten, että asiakasperheet ja muut asiasta kiinnostuneet voivat perehtyä suunnitelmaan ilman, että heidän pitää sitä erikseen pyytää. Usein palveluntuottajat laittavat omavalvontasuunnitelman verkkosivuilleen, mikä viestii toiminnan avoimuudesta ja tukee asiakasperheiden valinnan mahdollisuutta. Myös kunnat ovat tarjonneet palveluiden tuottajille mahdollisuuden linkittää omavalvontasuunnitelman verkkoon.