Alkoholijuomien hinnoittelu ja hintailmoittelu

Alkoholilaissa alkoholijuomien hinnoittelulle ei ole asetettu ylä- eikä alarajaa, mutta paljousalennuksen antaminen on kiellettyä.

Kahta tai useampaa alkoholijuomapakkausta tai -annosta ei saa tarjota paljousalennuksella eli alennettuun yhteiseen hintaan siten, että erikseen ostettuna samojen hyödykkeiden yksikköhinta on kalliimpi. Alkoholijuoma ei saa olla kalliimpi yksittäin ostettuna kuin mitä sen hinta on samankokoisena monipakkauksessa. Säännös ei koske tilannetta, jossa samaa alkoholijuomaa myydään erikokoisissa yksittäispakkauksissa.

Tarjoushinnoista ilmoittaminen

Vähittäismyynnissä alkoholijuomien lyhytaikaisista, alle kahden kuukauden kestoisista, tarjoushinnoista saa lain mukaan ilmoittaa vain vähittäismyyntipaikan sisällä. Jos alkoholijuomaa myydään tarjoushinnalla, hinnasta voi ilmoittaa vähittäismyyntipaikan ulkopuolella ainoastaan siinä tapauksessa, että tarjoushinta on voimassa yhtäjaksoisesti vähintään kaksi kuukautta myyntipaikan koko aukioloajan. Jotta ilmoituksessa mainitun alkoholijuoman hinnan voimassaoloajasta ei syntyisi epäselvyyttä, markkinoinnissa on syytä mainita hinnan voimassaoloaika.

Alle kahden kuukauden voimassa olevia alkoholijuomien tarjoushintoja ei saa asettaa näkymään vähittäismyyntipaikasta ulospäin. Niistä ei saa ilmoitella myöskään esimerkiksi lehdissä, vähittäismyyntipaikan internetsivuilla, Facebook-sivuilla tai kanta-asiakasviestinnässä.

Anniskelupaikat voivat ilmoittaa lyhytaikaisista mietoja alkoholijuomia koskevista juomatarjouksista myös anniskelupaikan ulkopuolella, kuten esimerkiksi ikkunassa, ovessa tai paikan välittömässä läheisyydessä sijaitsevassa mainoksessa (esimerkiksi A-ständissä). Samoin anniskelupaikat voivat ilmoittaa edellä mainituista tarjouksista myös verkkosivuillaan tai lehdissä. Väkevien alkoholijuomien tarjoushinnoista anniskelupaikat voivat ilmoittaa vain anniskelupaikan sisätiloissa. Väkeviä alkoholijuomia koskevia tarjoushintoja ei saa julkaista esimerkiksi verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa, ravintolan ikkunassa tai lehdessä.

Usein kysyttyä alkoholijuomien hinnoittelusta