Alkoholijuomien hinnoittelu ja hintailmoittelu
Alkoholilaissa alkoholijuomien hinnoittelulle ei ole asetettu ylä- eikä alarajaa, mutta paljousalennuksen antaminen on kiellettyä.
Kahta tai useampaa alkoholijuomapakkausta tai -annosta ei saa tarjota paljousalennuksella eli alennettuun yhteiseen hintaan siten, että erikseen ostettuna samojen hyödykkeiden yksikköhinta on kalliimpi. Alkoholijuoma ei saa olla kalliimpi yksittäin ostettuna kuin mitä sen hinta on samankokoisena monipakkauksessa. Säännös ei koske tilannetta, jossa samaa alkoholijuomaa myydään erikokoisissa yksittäispakkauksissa.
Tarjoushinnoista ilmoittaminen
Vähittäismyynnissä alkoholijuomien lyhytaikaisista, alle kahden kuukauden kestoisista, tarjoushinnoista saa lain mukaan ilmoittaa vain vähittäismyyntipaikan sisällä. Jos alkoholijuomaa myydään tarjoushinnalla, hinnasta voi ilmoittaa vähittäismyyntipaikan ulkopuolella ainoastaan siinä tapauksessa, että tarjoushinta on voimassa yhtäjaksoisesti vähintään kaksi kuukautta myyntipaikan koko aukioloajan. Jotta ilmoituksessa mainitun alkoholijuoman hinnan voimassaoloajasta ei syntyisi epäselvyyttä, markkinoinnissa on syytä mainita hinnan voimassaoloaika.
Alle kahden kuukauden voimassa olevia alkoholijuomien tarjoushintoja ei saa asettaa näkymään vähittäismyyntipaikasta ulospäin. Niistä ei saa ilmoitella myöskään esimerkiksi lehdissä, vähittäismyyntipaikan internetsivuilla, Facebook-sivuilla tai kanta-asiakasviestinnässä.
Anniskelupaikat voivat ilmoittaa lyhytaikaisista mietoja alkoholijuomia koskevista juomatarjouksista myös anniskelupaikan ulkopuolella, kuten esimerkiksi ikkunassa, ovessa tai paikan välittömässä läheisyydessä sijaitsevassa mainoksessa (esimerkiksi A-ständissä). Samoin anniskelupaikat voivat ilmoittaa edellä mainituista tarjouksista myös verkkosivuillaan tai lehdissä. Väkevien alkoholijuomien tarjoushinnoista anniskelupaikat voivat ilmoittaa vain anniskelupaikan sisätiloissa. Väkeviä alkoholijuomia koskevia tarjoushintoja ei saa julkaista esimerkiksi verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa, ravintolan ikkunassa tai lehdessä.
Anniskelu- tai vähittäismyyntipaikka voi hinnoitella alkoholijuoman normaalia edullisemmaksi silloin, kun kyseessä on rajattu ryhmä, kuten kanta-asiakkaiksi rekisteröityneet henkilöt. Erityiset kanta-asiakashinnat tai henkilökunta-alennukset ovat siten sallittuja. Väkevien alkoholijuomien kanta-asiakashinnoista saa ilmoittaa vain anniskelupaikan sisätiloissa.
Alkoholilain paljousalennuskielto on voimassa myös kanta-asiakas- ja henkilökuntahinnoissa. Toisin sanoen kuluttajan on kyseisen hinnoitteluryhmän sisällä saatava ostaa yksittäinen tuote tarjoushintaan, eli esimerkiksi kanta-asiakkaan tai etukorttilaisen pitää voida ostaa yksittäinen tuote kanta-asiakkaan etuhintaan.
Kulutushyödykkeiden ja palveluiden ostojen perusteella alkoholijuoman hinnasta annettavan hyvityksen tarjoaminen ja maksaminen vähittäismyynnissä on kielletty. Sama koskee anniskelua. Ostohyvitysten maksaminen on kielletty Suomessa toimivan etuohjelman yhteydessä myös ulkomailla tehdyistä alkoholiostoista. Hyvitys on yleistermi, joka kattaa sekä bonukset että muissa muodoissa tarjottavat edut, kuten maksutapaedut.
Luottokorttien käytöstä aiheutuvia etuja säännös ei estä siinä tapauksessa, että kyse on rahoituslaitoksen myöntämästä luottokortista, eikä rahoituslaitos itse harjoita anniskelu- tai vähittäismyyntitoimintaa merkittävissä määrin.
Usein kysyttyä alkoholijuomien hinnoittelusta
Alkoholilaissa ei ole säädetty vähimmäishintaa alkoholijuomille, mutta ilmaiseksi alkoholijuomia ei saa antaa kuluttajille. Vähittäismyynti- tai anniskelupaikka saa itse päättää myymiensä alkoholijuomien yksikköhinnat.
Voit ilmoittaa hinnoittelun epäkohdista oman alueesi aluehallintovirastoon, joka valvoo anniskelu- ja vähittäismyyntipaikkoja alueellaan.