Keittiöalkoholin käyttöluvan hakeminen
Keittiöalkoholilla tarkoitetaan ruoan valmistukseen käytettävää alkoholijuomaa. Keittiöalkoholin käyttöluvan saaminen edellyttää, että alkoholiverottomaan hintaan myytävän keittiöalkoholin tarve on perusteltua. Keittiöalkoholin käyttöluvan hakeminen pienimuotoiseen ruoanvalmistukseen ei kannata, sillä luvasta peritään lupamaksu ja vuotuinen valvontamaksu.
Hae lupaa alkoholielinkeinorekisteri Allun sähköisessä asioinnissa.
Kerro lupahakemuksessa alkoholien säilytyspaikka, niiden käyttötarkoitus ja vuositarve, ja liitä hakemukseen esimerkiksi kopio resepteistä tai ruokalistasta. Käyttölupa on toimipaikkakohtainen, ja lupaan kirjataan luvanhaltijan ja toimipaikan nimen ja osoitteen lisäksi alkoholilajit, niille hyväksytty käyttötarkoitus ja vuosikiintiö.
Käsittelyaika on tapauskohtainen, mutta käyttölupa-asiat käsitellään keskimäärin kahden viikon kuluessa hakemuksen saapumisesta. Päätösmaksu määräytyy sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaisesti ja on 300 euroa viimeistään 31.12.2025 saapuneille hakemuksille.
Myönnetty käyttölupa on voimassa toistaiseksi, ja se pysyy voimassa niin kauan kuin luvanhaltijan katsotaan täyttävän luvan edellytykset tai kunnes luvanhaltija peruuttaa sen. Käyttölupa on anniskelupaikkakohtainen. Kun omistaja vaihtuu, pitää uuden luvanhaltijan hakea uutta lupaa.
Käyttöluvanhaltijana olet velvollinen ilmoittamaan kirjallisesti Valviraan tiedoissasi tai toiminnassasi tapahtuneista muutoksista (alkoholilajin, käyttötarkoituksen tai vuotuisen tarpeen muuttuminen). Luvan muutosmaksu määräytyy sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen mukaisesti ja on 180 euroa viimeistään 31.12.2023 saapuneille hakemuksille. Tee uusi lupahakemus, jos ravintola muuttaa uuteen osoitteeseen tai sen omistaja vaihtuu. Myös toiminnan päättymisestä tai käyttöluvan lopettamisesta pitää ilmoittaa Valviralle.
Luvanvaraisia alkoholeja pitää varastoida lukitussa tilassa, ja käyttöluvanhaltija on velvollinen pitämään kirjanpitoa käyttämistään alkoholeista. Luvanhaltijan kirjanpidosta on pystyttävä jälkikäteen selvittämään käytetyn alkoholin määrä ja laatu.
Keittiöalkoholit on säilytettävä erillään anniskeluun tarkoitetuista alkoholeista. Luvanhaltijan velvollisuudet on kerrottu tarkemmin Valviran ohjeessa Teollisuusalkoholi ja sen käyttö. Ohjeen löydät tämän sivun lopusta.
Keittiöalkoholijuomat on tarkoitettu yksinomaan ruoan valmistamiseen. Myös anniskelua varten hankittuja alkoholijuomia voidaan siirtää tositteellisesti keittiöön ja käyttää niitä ruoan valmistuksessa. Kuten keittiöalkoholin, myös anniskelua varten hankittujen alkoholijuomien käyttämisestä ruoan valmistukseen on pidettävä kirjaa.
Keittiöalkoholin käytössä on huomioitava:
- Keittiöalkoholin käyttö sellaisenaan ruoka-annoksina, esimerkiksi jälkiruokakastikkeena, on kiellettyä.
- Verottoman keittiöalkoholin käyttö juomien tai juomasekoitusten valmistukseen on kiellettyä
- Käyttöluvalla hankittua verotonta keittiöalkoholia saa käyttää elintarvikkeiden valmistukseen tai elintarvikkeiden valmistuksessa käytettävien tuotteiden valmistukseen, jos valmistettava elintarvike sisältää enintään 5 litraa etyylialkoholia 100:ssa kilossa elintarviketta. Jos valmistettava elintarvike on suklaata, se saa sisältää enintään 8,5 litraa etyylialkoholia 100:ssa kilossa elintarviketta.
Verottoman keittiöalkoholin käytöstä ja varastosta on pidettävä kirjaa siten, että varastotapahtumat sekä käyttö ilmenevät siitä luotettavalla tavalla. Keittiöalkoholin kirjanpito pidetään tuotteittain ja erillään anniskeluun tarkoitetuista juomista.
Varastokirjaan merkitään reaaliaikaisesti tulot ja varastostaotot täysinä pulloina. Avattu pullo on poistettu varastosta. Jos jotain laatua käytetään vähäisiä määriä kerrallaan, voidaan avatusta pullosta pitää erillistä kirjanpitoa, johon merkitään myös päivämäärät ja mihin tarkoitukseen sitä on käytetty. Varastostaottojen kohdalle merkitään aina käyttäjän nimikirjaimet. Varastoa pitää inventoida säännöllisin väliajoin.
Alkoholijuomien käytön valvonnasta Valvira perii käyttöluvanhaltijalta vuosittain valvontamaksun. Valvontamaksu laskutetaan jälkikäteen, ja maksun suuruus määräytyy luvanhaltijan alkoholiostojen ja omaan käyttöön maahantuotujen alkoholien litramäärän mukaisesti. Valvontamaksukausi on 1.9.–31.8., ja valvontamaksu laskutetaan vuosittain marraskuun loppuun mennessä.
Valvontamaksu on alkoholijuomien osalta 0,09 €/litra. Toimipaikkakohtainen vähimmäismaksu on kuitenkin 200 € ja enimmäismaksu 1 900 €.