Hedelmöityshoito
Hedelmöityshoitoja eli lapsettomuushoitoja antavat terveydenhuollon ammattilaiset ja terveydenhuollon yksiköt. He tarvitsevat toimintaansa varten Valviran luvan.
Valvira myöntää luvan sukusolujen ja alkioiden varastointiin sekä hedelmöityshoidon antamiseen hakemuksesta. Lupa voidaan myöntää sellaiselle terveydenhuollon toimintayksikölle tai erikoislääkärille, jolla on toiminnan edellyttämä erityisasiantuntemus ja henkilökunta sekä asianmukaiset tilat ja laitteet toimintaa varten. Lisäksi luvan saaminen edellyttää, että toimintayksikkö tai erikoislääkäri esittää selvityksen asianmukaisesta neuvonnan järjestämisestä. Lupa voidaan myöntää myös niin, että se koskee vain tiettyä varastointi- tai hoitomenetelmää.
Hedelmöityshoitolupahakemus tehdään vapaamuotoisella hakemuksella. Kerro hakemuksessa seuraavat tiedot:
1. Palvelujen antaja
- Nimi, Y-tunnus, yhteisömuoto, toiminimi, postiosoite, postinumero, postitoimipaikka, puhelinnumero, sähköpostiosoite, kotikunta, nimenkirjoitusoikeutettu edustaja ja kotisivut.
2. Toiminnasta vastaava johtaja
- Etu- ja sukunimi, kotiosoite, postinumero, postitoimipaikka, puhelinnumero, sähköpostiosoite, koulutus ja ammattikokemus (selvitettävä erillisellä liitteellä).
3. Yhteyshenkilö lupa-asioissa
- Etu- ja sukunimi, postiosoite, postinumero, postitoimipaikka, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.
4. Selvitys toimitiloista, laitteista ja henkilökunnasta
- Lyhyt kuvaus toimitiloista ja laitteista sekä henkilökunnan lukumäärästä, koulutuksesta ja ammattikokemuksesta.
5. Selvitys sukusolujen ja alkioiden varastointimenetelmistä
- Esimerkiksi sukusolujen ja alkioiden pakastaminen ja säilöminen nestetypessä.
6. Selvitys käytetyistä hoitomenetelmistä
- Esimerkiksi inseminaatio, koeputkihedelmöitys sovellutuksineen, pakastetun alkion siirto, hoito luovutetuilla sukusoluilla tai alkioilla ja alkiodiagnostiikka.
7. Selvitys hedelmöityshoitolaissa tarkoitetun neuvonnan järjestämisestä
- Selvitys siitä, että palvelujen antaja varmistaa ennen hoidon aloittamista, että hoitoa saaville henkilöille on selvää hoidon tuloksena syntyvän lapsen ja muiden osapuolten oikeudellinen asema.
Jos palvelujen antajan tarjoamissa hedelmöityshoitopalveluissa käytetään luovutettuja sukusoluja tai alkioita, palvelujen antajan on lupahakemuksessaan esitettävä selvitys siitä, että se antaa hoitoa saaville tietoja hoidon tuloksena syntyvän lapsen biologisen alkuperän mahdollisista vaikutuksista perheenjäsenten keskinäisiin suhteisiin ja siitä, miten mahdollisia ongelmia voidaan ehkäistä tai lievittää. Samoin palvelujen antajan on lupahakemuksessaan esitettävä selvitys siitä, miten se on järjestänyt hoitoa saaville mahdollisuuden keskustella näistä kysymyksistä asiantuntijan kanssa.
8. Allekirjoitus
- Hakemuksen on oltava omakätisesti tai sähköisesti vahvalla tunnistautumisella allekirjoitettu.
Jos luvanhakija on yksityisen terveydenhuollon palvelujen tuottaja, hakemukseen pitää liittää kopio aluehallintoviraston tai Valviran antamasta toimiluvasta yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamiseen ja ajan tasalla oleva kaupparekisteriote.
Toiminnasta vastaavan johtajan pitää olla terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetussa laissa tarkoitettu terveydenhuollon ammattihenkilö, jolla on tehtävän hoitamiseen soveltuva koulutus ja riittävä käytännön kokemus. Koulutus ja ammattikokemus on selvitettävä lupahakemuksen liitteellä.
Tarkempia ohjeita lupahakemuksen tekemiseen voit pyytää sähköpostilla osoitteesta [email protected].
Lähetä hakemus liitteineen sähköpostilla osoitteeseen [email protected] tai postilla osoitteeseen:
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira)
PL 43
00521 Helsinki
Hakemusten käsittelyaika on enintään 60 päivää. Huomioithan, että terveydenhuollon luvat ja päätökset ovat maksullisia. Lupa sukusolujen ja alkioiden varastointiin ja hedelmöityshoidon antamiseen maksaa 5 000 euroa. Maksu peritään myös kielteisistä päätöksistä. Peruutetusta hakemuksesta peritään puolet hakemuksen käsittelymaksusta.
Valvira on ylläpitänyt vuodesta 2007 lähtien rekisteriä luovuttajista, joiden soluja on käytetty hedelmöityshoidoissa. Sukusolujen tai alkioiden luovutuksia vastaanottavien hedelmöityshoitoklinikoiden pitää toimittaa Valviran pitämään luovutusrekisteriin (Luoteri) tiedot luovuttajan tunnuksesta, yksilöintitiedoista sekä siitä, onko kyse siittiöiden, munasolujen vai alkioiden luovutuksesta. Alkioiden luovutuksessa miehellä ja naisella on oma tunnuksensa. Miehen ja naisen tiedot ilmoitetaan Luoteriin kummankin osalta erikseen. Lisäksi jos siittiöiden luovuttaja on antanut suostumuksen isyyden vahvistamiseen, tieto siitä pitää toimittaa Luoteriin. Jos luovuttaja myöhemmin peruuttaa tämän suostumuksen, myös tämä tieto ja luovuttajan uusi tunnus on ilmoitettava Luoteriin. Kaikki edellä mainitut tiedot ilmoitetaan Luoteriin sähköisen asiointipalvelun välityksellä. Hae sähköisen asiointipalvelun käyttöoikeuksia lähettämällä sähköpostia osoitteeseen [email protected].
Hedelmöityshoidossa saa käyttää maahantuotuja sukusoluja ja alkioita, jos hedelmöityshoitolaissa ja kudoslaissa säädetyt luovuttajaa, luovutusta sekä luovutettuja sukusoluja ja alkioita koskevat vaatimukset täyttyvät. Maahantuodut sukusolut tai alkiot ulkomaiselta laitokselta vastaanottavan suomalaisen palvelujen antajan pitää tällöin toimittaa Luoteriin edellä mainitut tiedot.
Hedelmöityshoitojen seurauksena syntyneellä lapsella on oikeus saada tieto hoidossa käytettyjen sukusolujen luovuttajasta Luoteri-rekisteristä, kun hän täyttää 18 vuotta.