Tupakointikiellot
Tupakkalaissa olevien tupakointikieltojen ja -rajoitusten tarkoituksena on suojella väestöä ympäristön tupakansavun aiheuttamilta terveyshaitoilta.
Tupakoinnilla tarkoitetaan poltettavaksi tai muutoin kuumennettavaksi tarkoitetun tupakkatuotteen käyttämistä. Tupakkalaissa olevia tupakointikieltoja ja -rajoituksia sovelletaan myös poltettavaksi tarkoitettujen kasviperäisten tuotteiden ja sähkösavukkeen käyttämiseen.
Yleiset tupakointikiellot
Tupakointi on kielletty rakennuksen, kulkuneuvon tai muun vastaavan paikan sisätiloissa, jotka ovat yleisön tai työntekijöiden käytettävissä tai elinkeinotoiminnassa tuotettujen tai julkisten palvelujen tarjoamista varten asiakkaiden käytettävissä. Lisäksi kielto koskee ulkotiloissa järjestettävien yleisten tilaisuuksien katoksia ja katsomoja sekä muita tilaisuuden seuraamiseen välittömästi tarkoitettuja tiloja, joissa osallistujat oleskelevat paikoillaan.
Tupakointi on kielletty myös päiväkotien, esi- tai perusopetusta, ammatillista koulutusta tai lukio-opetusta antavien oppilaitosten ulkotiloissa sekä leikkikentillä, joista pitää laatia kuluttajaturvallisuuslain mukainen turvallisuusasiakirja. Lisäksi savuttoman tupakkatuotteen käyttäminen (esimerkiksi nuuska) on kiellettyä edellä mainituilla alueilla.
Edelleen tupakointi on kielletty lastensuojelulain tai mielenterveyslain perusteella hoitoa antavien laitosten ulkoalueilla, jotka on tarkoitettu alle 18-vuotiaille, sekä yleisellä uimarannalla toukokuun alusta syyskuun loppuun. Tupakoida ei myöskään saa yksityisessä käytössä olevan kulkuneuvon sisällä, kun siellä oleskelee alle 15-vuotias. Kielto ei koske kulkuneuvossa olevaa asuintilaa.
Valvira on laatinut erillisen ohjeen, jossa käsitellään tarkemmin tupakointikieltoja yleisötilaisuuksissa, leikkikentillä ja uimarannoilla. Ohjeen löydät tämän sivun lopusta.
Tupakointi voidaan sallia sisätilassa erillisessä tupakointitilassa, joka on hyväksytty tupakointiin maankäyttö- ja rakennuslain perusteella. Tällöin pitää kuitenkin huolehtia siitä, ettei tupakansavu pääse kulkeutumaan alueelle, jolla tupakointi on kielletty.
Tupakointitila ei saa olla sellaisen sisätilan yhteydessä, joka on pääasiassa alle 18-vuotiaiden käytössä.
Tupakointitilassa ei saa työskennellä lukuun ottamatta järjestyksen, palo- ja pelastustoimen sekä turvallisuuden kannalta välttämätöntä työskentelyä. Tupakointitilan saa siivota vasta, kun se on huolellisesti tuuletettu.
Lisäksi jos ravitsemustilaan perustetaan tupakointitila, pitää se mitoittaa kohtuullisen kokoiseksi suhteessa liikehuoneiston kokoon ja asiakaspaikkojen määrään. Tupakointitilassa ei saa tarjoilla tai nauttia ruokaa tai juomaa. Koska tila on tarkoitettu ainoastaan tupakointiin, tilassa ei saa järjestää sen käyttötarkoituksen lisäksi mitään oheistoimintaa, esimerkiksi pelejä tai tv:n katselua.
Elinkeinonharjoittajan pitää laatia omavalvontasuunnitelma, jossa esitetään, miten tupakointitilan toimivuus varmistetaan ja miten tupakointitilan olosuhteita ja järjestystä voidaan valvoa sen ulkopuolelta.
Sisätilan tai ulkoalueen haltijan ja yleisen tilaisuuden järjestäjän pitää asettaa näkyville tupakointikiellon sekä tupakointiin tarkoitetun tilan osoittavat opasteet. Opasteiden pitää olla sisällöltään yksiselitteisiä sekä kooltaan ja sijoittelultaan sellaisia, että ne ovat tiloihin saapuvien ja niissä oleskelevien helposti havaittavissa.
Tupakointi on rajoituksista huolimatta sallittua kolmessa tapauksessa:
- Asiakkaan, työntekijän tai elinkeinon- tai muun ammatinharjoittajan kodissa tai omassa käytössä olevassa kulkuneuvossa sekä muussa sisätilassa, joka on yksinomaan saman perheen jäsenten ja muiden samassa taloudessa asuvien käytössä. Edellä mainittu ei kuitenkaan koske perhepäivähoidon sisätiloja perhepäivähoidon aikana.
- Enintään yhdessä kymmenestä hotellin tai muun majoitusliikkeen asiakkaiden majoitushuoneessa tai huoneiden lukumäärästä riippumatta enintään kolmessa majoitushuoneessa.
- Kansainvälisessä meriliikenteessä käytettävän aluksen ravitsemisliikkeen sisätilassa, jossa tarjolla olevan ruuan ja juoman nauttimiseen on varattu alle 50 neliömetriä tai tätä suuremmassa tilassa enintään 50 prosenttia tilasta.
Poikkeuksista huolimatta sisätilan haltijan, joka sallii tupakoinnin edellä tarkoitetussa sisätilassa tai hallitsemassaan ulkotilassa, pitää huolehtia siitä, etteivät sisätilan työntekijät joudu altistumaan tupakansavulle. Sisätilan haltijan pitää huolehtia myös siitä, ettei tupakansavu pääse kulkeutumaan alueelle, jolla tupakointi on kielletty.
Tupakointi asuntoyhteisöissä
Asuntoyhteisön yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa ei saa tupakoida. Lisäksi asuntoyhteisö saa kieltää tupakoinnin asuntoyhteisön omistamissa ja sen hallitsemissa yhteisissä ulkotiloissa. Asuinyhteisön oikeus tupakoinnin kieltämiseen ei ulotu osakashallinnassa oleviin ulkoalueisiin eikä muihin ulkoalueisiin, jotka eivät ole asuinyhteisön hallinnassa.
Kunta määrää tupakointikiellon asuntoyhteisön hakemuksesta
Asuntoyhteisö voi hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä asuntoyhteisön rakennuksen huoneistoihin kuuluville parvekkeille, huoneistojen käytössä oleviin ulkotiloihin ja huoneistojen sisätiloihin. Hakemuksessa tarkoitettujen tilojen haltijoita pitää kuulla ennen hakemuksen tekemistä.
Asuntoyhteisöillä (rakennuksen omistajalla) on oikeus hakea kunnalta tupakointikieltoa myös asukkaiden hallinnassa oleviin tiloihin. Kunnan pitää määrätä tupakointikielto hakemuksessa tarkoitettuihin tiloihin, jos tiloista voi niiden rakenteiden tai muiden olosuhteiden vuoksi muutoin kuin poikkeuksellisesti kulkeutua tupakansavua toiselle parvekkeelle, toiseen huoneistoon kuuluvan ulkotilan oleskelualueelle tai toisen huoneiston sisätiloihin. Asuinhuoneiston sisätilaan tupakointikielto voidaan määrätä poikkeuksellisesti ja tiukempien lisäedellytysten täyttyessä.
Kunnan pitää peruuttaa määräämänsä tupakointikielto asuntoyhteisön hakemuksesta, jos kiellolle ei muuttuneiden olosuhteiden vuoksi ole enää perusteita. Kielto voidaan peruuttaa myös tilan haltijan hakemuksesta, jos asuntoyhteisö ei olennaisesti muuttuneista olosuhteista huolimatta hae kiellon peruuttamista.
Tarkempaa lisätietoa ja erilaisia ohjeita asuntoyhteisöjen tupakointikielloista saat tämän sivun lopusta sekä Kiinteistöliitosta: https://www.kiinteistoliitto.fi/taloyhtio/ajassa/tupakointikielto/
Usein kysyttyä tupakointikielloista ja -rajoituksista
Yksittäisellä asukkaalla ei ole oikeutta tehdä tupakointikieltoa koskevia hakemuksia asuntoyhteisön omistamaan ja muiden asukkaiden hallitsemiin tiloihin. Hänellä on kuitenkin oikeus ja mahdollisuus tehdä aloite, jonka käsittelyn jälkeen tällaisen hakemuksen tekemisestä voidaan päättää.
Tehokkain keino tupakoinnista aiheutuvien ongelmien ratkaisuun on osapuolien välinen keskustelu asiassa. Jos ratkaisuun ei päästä sovittelulla eikä asuntoyhteisö aio hakea tupakointikieltoa, vaikka edellytykset kiellon määräämiselle ovat olemassa, tupakansavusta kärsivien asukkaiden käytettävänä on terveydensuojelulain mukainen menettely. Tällöin asuntoyhteisö voi joutua korjaamaan talon rakenteita tai tupakointikielto voidaan mahdollisesti perusteellisempien tutkimusten jälkeen määrätä viranomaispäätöksellä.