Lagen om hantering av cybersäkerhetsrisker (NIS2)

Lagen om hantering av cybersäkerhetsrisker reglerar hanteringen av risker relaterade till cybersäkerheten. Den omfattar de minimiskyldigheter som NIS2-direktivet förutsätter och som gäller riskhanteringen och rapporteringen av incidenter för aktörer inom hälso- och sjukvården samt EU-referenslaboratorierna. 

Lagen om hantering av cybersäkerhetsrisker (cybersäkerhetslagen) trädde i kraft 8.4.2025. På Traficoms webbplats finns mer detaljerad information om lagen. 

NIS2 (på engelska Network and Information Security Directive) är ett cybersäkerhetsdirektiv som ersätter det nuvarande direktivet om säkerhet i nätverk och informationssystem (NIS1). Syftet med regleringen är att säkerställa en enhetlig cybersäkerhetsnivå i hela EU-området. Valvira övervakar nationellt att skyldigheterna enligt cybersäkerhetslagen uppfylls inom hälso- och sjukvården.

Förteckning över entiteter

Aktörer inom hälso- och sjukvården som omfattas av cybersäkerhetslagen är skyldiga att anmäla sig till Valviras förteckning över entiteter senast 8.5.2025. Skyldigheterna gäller välfärdsområdena och alla organisationer inom hälso- och sjukvården som sysselsätter fler än 50 personer eller som har en omsättning på mer än 50 miljoner euro.

Lagen förutsätter även att aktörerna uppfyller de skyldigheter gällande hanteringen av cybersäkerhetsrisker som följer av direktivet och att de rapporterar betydande cybersäkerhetsstörningar till Valvira. En aktör ska själv identifiera att hen omfattas av lagen och på eget initiativ anmäla sig till förteckningen över entiteter.

Anmäl dig till förteckningen över entiteter

Anmälan till förteckningen över entiteter görs på en separat blankett. Med samma blankett anmäls ändringar i en organisations uppgifter.

Anmäl dig till förteckningen över entiteter

Förfarandet för störningsanmälningar

Störningsanmälningar enligt cybersäkerhetslagen görs med Traficoms förnyade blankettapplikation. Förfarandet för störningsanmälningar är en trestegsprocess och anmälningstiden är begränsad. Den första anmälan ska göras inom 24 timmar från det att en betydande störning upptäcktes. Organisationer som inte omfattas av NIS2-skyldigheterna kan också göra frivilliga störningsanmälningar.

Vanliga frågor om NIS2-direktivet