Anmälan om en yrkesutbildad person inom social- och hälsovården
För att klient- och patientsäkerheten ska kunna säkerställas krävs av den yrkesutbildade personen utöver yrkesrelaterade kunskaper och färdigheter också ett tillräckligt hälsotillstånd och tillräcklig yrkesmässig funktionsförmåga. En yrkesutbildad person ska genom sitt beteende och sina handlingar påvisa att personen är värd det förtroende som krävs i skötseln av den uppgift personen sköter. Av en yrkesutbildad person krävs i arbetet särskild ansvarsfullhet, och personen ska sörja för att klient- och patientsäkerheten säkerställs.
Arbetsgivaren svarar för klient- och patientsäkerheten. Arbetsgivaren har alltid det primära ansvaret att följa upp, leda och övervaka den verksamhet inom social- och hälsovården som arbetsgivaren ansvarar för och hur de anställda arbetar och klarar av sina uppgifter. Arbetsgivaren ansvarar för att de anställda sköter sina uppgifter på behörigt sätt. För verksamhet inom den offentliga social- och hälsovården svarar i sista hand det välfärdsområde som ansvarar för att organisera tjänsterna.
En arbetsgivare inom social- och hälsovården, ett apotek och en vårdande instans har oberoende av sekretessbestämmelserna rätt att göra en anmälan till Valvira om ett ärende som kan äventyra klient- eller patientsäkerheten.
Om arbetsgivaren/tjänsteproducenten inte med egenkontroll kan avhjälpa ett missförhållande som väsentligt äventyrar klient- och patientsäkerheten, ska den göra en anmälan till tillsynsmyndigheten. Detta kan vara fallet till exempel när en yrkesutbildad person inte längre är anställd hos arbetsgivaren och arbetsgivaren misstänker att den yrkesutbildade personen trots sin nedsatta funktionsförmåga söker sig till klient- eller patientarbete. Underrättelse till tillsynsmyndigheten undanröjer inte arbetsgivarens arbetslednings- och egenkontrollsrelaterade skyldigheter.
Ett apotek kan göra en anmälan till Valvira om att en läkare eller tandläkare förskrivit läkemedel på ett olämpligt sätt. Anmälan till tillsynsmyndigheten undanröjer inte apotekens skyldighet att först reda ut saken med läkemedelsförskrivaren genom att kontakta läkemedelsförskrivaren eller dennes arbetsgivare. Expedieringen av läkemedel styrs och övervakas av Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea.
En vårdande instans, till exempel en läkare eller en hälsocentral, kan göra en anmälan till Valvira, om den upptäcker att den yrkesmässiga funktionsförmågan eller hälsotillståndet hos en yrkesutbildad person inom social- eller hälsovården har försvagats på ett sätt som i personens yrkesutövning kan äventyra patient- och/eller klientsäkerheten.