Personal och ledning inom serviceboende med heldygnsomsorg
Tjänsteproducenten ska utse en ansvarsperson för tjänsteenheter för att leda tjänsteverksamheten och genom egenkontroll säkerställa att tjänsterna uppfyller de krav som fastställts för dem. Ansvarspersonen för en tjänsteenhet ska ha en sådan lämplig utbildning, erfarenhet och yrkesskicklighet som verksamheten kräver. Eftersom serviceboende med heldygnsomsorg är en socialvårdstjänst, ska ledningen av verksamheten grunda sig på sådan sakkunskap inom socialvården som stöder anordnandet av säkra tjänster som motsvarar klienternas behov och en högkvalitativ tjänstehelhet.
Ansvarspersonen ska vidta åtgärder för att korrigera missförhållanden, uppenbara missförhållanden eller andra lagstridigheter som framkommer i verksamheten. Tjänsteanordnaren och tjänsteproducenten ska se till att antalet anställda vid tjänsteenheten, deras utbildning, språkkunskaper och övriga kompetens samt strukturen på deras arbetsuppgifter motsvarar klienternas servicebehov och tjänsternas innehåll samt tryggar högkvalitativa socialvårdstjänster. Exempelvis då det gäller en klient med funktionsnedsättning kan personalens kompetenskrav anknyta till behärskande av olika styrnings- och kommunikationsmetoder.
Antalet anställda som deltar i klientarbetet ska vara tillräckligt i förhållande till klienternas vård, handledning, tjänster och rehabilitering samt antalet klienter. Arbetsgivaren ska dessutom se till att det vid verksamhetsenheten finns ett tillräckligt antal yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården under varje arbetsskift. Klienten ska få den hjälp han eller hon behöver av personalen utan dröjsmål, oavsett tid på dygnet och även vid akuta behov.
Utöver den personal som utför klientarbete ska tjänsteenheten ha tillräckligt med personal för städning, matförsörjning och övriga stödtjänster. Den personal som tillhandahåller stödtjänster behöver inte vara yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården, utan personalens kompetenskrav definieras utifrån innehållet i deras arbetsuppgifter. Arbetsgivaren ska säkerställa att de arbetsuppgifter som tilldelas personalen motsvarar deras utbildning, kompetens och yrkeskunskaper.
I en verksamhetsenhet som tillhandahåller både gemenskapsboende och serviceboende med heldygnsomsorg för en klientgrupp i samma byggnadshelhet, kan personalen arbeta under en och samma ledning och vara gemensam. Personalresursen kan också användas flexibelt. Även klientplatserna kan användas flexibelt, om lokalerna möjliggör det. Verksamhetsenheten kan tillhandahålla en rad flexibla och mångsidiga boende- och servicelösningar med hänsyn till klienternas intresse, dock endast för en klientgrupp. Tjänsteproducenten ska genom egenkontroll sörja för att klienterna får de tjänster de behöver.
Det är arbetsgivarens ansvar att bedöma och säkerställa att yrkespersoner inom social- och hälsovården och andra anställda som deltar i klientarbetet, till exempel vårdbiträden inom tjänster för äldre, har tillräckliga skriftliga och muntliga språkkunskaper för arbetet. Språkkunskaperna ska exempelvis möjliggöra ändamålsenlig registerföring, användning av språket och kommunikation med klienterna, deras anhöriga och övrig personal. Dessutom ska de anställda förstå skriftliga och muntliga anvisningar.
Personaldimensioneringen vid serviceboende med heldygnsomsorg för äldre ska vara tillräcklig i förhållande till servicebehovet hos enhetens klienter. Personalens struktur och kompetens ska också vara sådan att högkvalitativa tjänster kan tryggas för klienterna.
Den personaldimensionering som genomförs på enheten ska vara minst i enlighet med äldreomsorgslagen. Till personaldimensioneringen räknas verksamhetsenhetens faktiska direkta klientarbetstimmar, vilka står i proportion till antalet klienter vid verksamhetsenheten. Indirekt arbete beaktas inte vid personaldimensioneringen. Tjänsteenheten ska genom egenkontroll säkerställa att personaldimensioneringen är högre än den lagstadgade miniminivån, ifall klienternas funktionsförmåga och servicebehov samt säkerställandet av tjänsternas kvalitet kräver detta.
Det ska finnas tillräckligt med yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården på plats under ett arbetsskift. Ett arbetsskift får till exempel inte bestå av enbart studerande och vårdbiträden. Arbetsgivaren är ansvarig för att studerande endast arbetar med uppgifter för vilka de har tillräcklig utbildning, kompetens och yrkeskunskap. Arbetsgivaren ansvarar också för kvaliteten på sina tjänster och för att säkerställa klient- och patientsäkerheten.