Egenkontroll för tjänsteproducenter inom social- och hälsovården
Tjänsteproducenten ansvarar för att säkerställa kvaliteten, ändamålsenligheten och säkerheten för sin egen verksamhet samt för tjänster som den har köpt in av en underleverantör genom egenkontroll. Egenkontrollen är den kvalitets- och riskhantering som förknippas med produktionen av tjänster och som genomförs föregripande, operativt och i efterhand samt säkerställande av kontinuiteten.
Ett säkert och ändamålsenligt genomförande av den vård och de tjänster som klienten och patienten behöver förutsätter säkerställande av personalens tillräcklighet och kompetens. Det är väsentligt att man inser syftet med egenkontroll och betydelsen av varje arbetstagares verksamhet som en del av säkerställandet av klient- och patientsäkerheten och klientens högkvalitativa tjänster.
Om en tjänsteproducent upptäcker missförhållanden eller brister i verksamheten, ska den vidta åtgärder för att åtgärda dessa.
Plan för egenkontroll
Kontroll av straffregisterutdrag
Tjänsteproducenten är skyldig att kontrollera straffregisterutdraget vid anställnings- och tjänsteförhållanden som varar i minst tre månader under ett år, och i vilka arbete med äldre personer är en permanent och väsentlig del. Ett straffregisterutdrag begärs då personen för första gången anställs eller utnämns till ett anställnings- eller tjänsteförhållande, eller han eller hon för första gången tilldelas sådana arbetsuppgifter som avses i bestämmelsen. Tjänsteproducenten har dessutom rätt att be om ett straffregisterutdrag av en person som anställs för arbetsuppgifter som varar i högst tre månader under ett år.
Arbetet kan vara assistans, stöd, vård, omsorg eller annat arbete i interaktion med en äldre person. Bedömningen görs dock alltid individuellt utifrån de konkreta arbetsuppgifterna, vilket innebär att förutsättningarna kan uppfyllas även för andra än de som deltar i det omedelbara klientarbetet. Arbetsgivaren ansvarar för bedömningen.
Anmälningsskyldighet
Tjänsteproducenten ska omedelbart underrätta tjänsteanordnaren och tillsynsmyndigheten om brister eller missförhållanden som framkommer i tjänsteproducentens egen eller en underleverantörs verksamhet, och som i väsentlig grad äventyrar klient- och patientsäkerheten.
Dessutom ska tjänsteproducenten anmäla sådana händelser, skador eller farliga situationer som på ett allvarligt sätt har äventyrat klient- och patientsäkerheten samt övriga brister som tjänsteproducenten inte har kunnat eller inte kan korrigera genom egenkontrollåtgärder.
En person som ingår i tjänsteanordnarens och tjänsteproducentens personal eller har motsvarande uppgifter via uppdrag eller fungerar som underleverantör ska utan dröjsmål meddela tjänsteenhetens ansvarsperson eller en annan person som svarar för tillsynen, om han eller hon i sina uppgifter observerar eller får kännedom om ett missförhållande eller ett uppenbart hot om ett missförhållande vid genomförandet av klientens eller patientens social- eller hälsovård.
Tjänsteproducenten ska informera sin personal om anmälningsskyldigheten och de omständigheter som är förknippade med tillämpningen av den. De anvisningar som delgivits personalen och hur uppgifter som har kommit till kännedom utnyttjas vid egenkontrollen ska framgå av tjänsteenhetens plan för egenkontroll.
Ifall missförhållandet eller det uppenbara hotet om ett missförhållande inte korrigeras utan dröjsmål, har den person som mottagit anmälan anmälningsskyldighet om ärendet till tillsynsmyndigheten. Även den person som ursprungligen lämnade anmälan har rätt att anmäla ärendet.
Den person som gjort anmälan får inte bli föremål för motåtgärder till följd av anmälan.