Terveydenhuollon opiskelijana työskentely
Valvira rekisteröi Suomessa opiskelevien lääketieteen, hammaslääketieteen sekä farmasian opiskelijoiden opiskelijatiedot ja tietojen muutokset yliopistoista saatujen ilmoitusten perusteella. Ulkomailla kyseisiä aloja opiskelevien pitää rekisteröityä terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin, jotta he voivat työskennellä tilapäisesti laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä Suomessa. Tutkinto-opiskelija, joka opiskelee edellä mainittuja aloja Suomessa tai ulkomailla, voi toimia tilapäisesti sen laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä, johon hän opiskelee. Opiskelija voi aloittaa työskentelyn sen jälkeen, kun hän on suorittanut hyväksytysti kaksi kolmasosaa koulutuksensa opinnoista. Muita terveydenhuollon opiskelijatietoja ei merkitä terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin.
Oikeus toimia opiskelijana päättyy, kun valmistumisesta on kulunut 30 päivää. Valvira ei saa tietoa ulkomailla kouluttautuvien valmistumisesta, ja tämän takia oikeus voi virheellisesti näkyä JulkiTerhikissä vielä 30 päivän jälkeen.
Nimikesuojatun terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä voivat toimia muutkin kuin kyseiseen ammattiin opiskelevat henkilöt. Nimikesuojattuja terveydenhuollon ammattihenkilöitä ovat esimerkiksi lähihoitaja, koulutettu hieroja ja psykoterapeutti. Kun työnantaja palkkaa henkilön nimikesuojatun ammattihenkilön tehtäviin, hän vastaa siitä, että valitulla henkilöllä on edellytykset toimia kyseisissä tehtävissä.
Opiskelija voi työskennellä tilapäisesti sen laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä, johon hän opiskelee. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi hammaslääketieteen opiskelija ei voi voimassa olevan lainsäädännön mukaan toimia suuhygienistin tehtävissä, koska hän ei opiskele kyseiseen ammattiin.
Terveydenhuollon opiskelijat ammattihenkilörekisterissä
Terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin Terhikkiin merkitään seuraavat opiskelijat:
- neljän vuoden opinnot suorittanut lääketieteen opiskelija
- viiden vuoden opinnot suorittanut lääketieteen opiskelija
- hammaslääketieteen opiskelija
- farmasian opiskelija
Rekisteriin merkitään opiskelijan nimi- ja henkilötiedot sekä opintojen aloitus- ja valmistumispäivämäärä. Rekisteriin merkitsemisen yhteydessä opiskelijat saavat rekisteröintinumeron, ja lisäksi lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelijat saavat yksilöintitunnuksen (entinen sairausvakuutusnumero), jota pitää käyttää lääkemääräyksissä sekä muissa Kelan toimeenpanemiin etuuksiin liittyvissä asiakirjoissa. Yksilöintitunnus pysyy samana valmistumisen jälkeen. Sähköisen reseptin käyttäminen edellyttää, että opiskelija on merkitty terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin.
Huomioitavaa
- Neljän vuoden opinnot suorittaneen lääketieteen opiskelijan oikeus terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisterissä päättyy automaattisesti, kun opiskelijalle merkitään viiden vuoden opinnot suorittaneen lääketieteen opiskelijan oikeus.
- Opiskelijaoikeus terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisterissä päättyy automaattisesti, kun valmistuneelle myönnetään lääkärin, hammaslääkärin tai farmaseutin laillistus.
- Ulkomailla suoritetun koulutuksen opiskelijaoikeus merkitään rekisteriin arvioidun valmistumispäivämäärän perusteella määräaikaiseksi. Jos työskentely jatkuu päivämäärän jälkeen, oikeutta pitää hakea uudelleen.
- Opiskelijaoikeus terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisterissä päättyy automaattisesti, kun opintojen aloittamisesta on kulunut kymmenen vuotta tai, jos opiskelija menettää oikeutensa valvonnan seurauksena.
Lääketieteen opiskelija voi toimia lääkärin tehtävässä laillistetun lääkärin johdon ja valvonnan alaisena erikoissairaanhoidon toimintayksikössä tai terveyskeskuksen vuodeosastolla, kun hän on suorittanut hyväksytysti vähintään neljään ensimmäiseen opintovuoteen kuuluvat opinnot. Lisäksi opiskelijan pitää olla suorittanut ne lääkärin peruskoulutukseen kuuluvat erikoisalan opintojaksot, johon kuuluvissa tehtävissä hän aikoo toimia. Työnantaja varmistaa lääketieteen opiskelijan suorittamien opintojen perusteella riittävät edellytykset kyseisen tehtävän hoitamiseen. Opiskelijalle pitää myös kirjallisesti nimetä ohjaajalääkäri. Ulkomailla lääketiedettä opiskelevan pitää rekisteröityä terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin voidakseen työskennellä tilapäisesti lääkärin tehtävissä.
Jos erikoissairaanhoidon toimintayksikössä jollakin erikoisalalla tai terveyskeskuksen vuodeosastolla lääkärin tehtävissä toimiva neljän vuoden opinnot suorittanut opiskelija toimii myös niihin liittyvässä päivystävän lääkärin tehtävässä, hänen on toimittava laillistetun lääkärin välittömän johdon ja valvonnan alaisena eli tämän rinnalla. Neljän vuoden opinnot suorittanut lääketieteen opiskelija voi toimia laillistetun lääkärin rinnalla ympärivuorokautisessa yhteispäivystysyksikössä, jossa hänen lääkärin tehtävänsä on tosiasiallisesti mahdollista rajata suoritettujen erikoisalan perusopintojen mukaisesti esimerkiksi kirurgiaan tai sisätauteihin.
Lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelija saa määrätä lääkkeitä vain tehtävässään hoitamilleen potilaille. Lue lisää lääkkeiden määräämisestä verkkosivultamme.
Suomessa tai ulkomailla opiskeleva lääketieteen opiskelija, joka on opinnoissaan suorittanut hyväksytysti vähintään ensimmäiset viisi vuotta, voi toimia tilapäisesti lääkärin tehtävissä erikoissairaanhoidon toimintayksikössä tai perusterveydenhuollon toimintayksikössä. Lääketiedettä opiskelevan henkilön pitää rekisteröityä terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin, jotta hän voi työskennellä tilapäisesti lääkärin tehtävissä. Opiskelijalle pitää myös kirjallisesti nimetä ohjaajalääkäri. Ulkomailla lääketiedettä opiskelevan pitää rekisteröityä terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin voidakseen työskennellä tilapäisesti lääkärin tehtävissä.
Jos viisi vuotta opiskellut opiskelija toimii päivystäjänä, hänellä pitää olla nimetty takapäivystäjä. Päivystysyksikössä pitää olla kaikkina vuorokauden aikoina paikalla myös laillistettu lääkäri johtamassa toimintaa.
Lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelija saa määrätä lääkkeitä vain tehtävässään hoitamilleen potilaille. Lue lisää lääkkeiden määräämisestä verkkosivultamme.
Suomessa tai ulkomailla opiskeleva hammaslääketieteen opiskelija voi toimia tilapäisesti hammaslääkärin tehtävissä laillistetun hammaslääkärin johdon ja valvonnan alaisena terveydenhuollon toimintayksikössä sen jälkeen, kun hän on suorittanut vähintään neljään ensimmäiseen opintovuoteen kuuluvat hammaslääketieteen opinnot. Opiskelijalle pitää myös kirjallisesti nimetä ohjaajahammaslääkäri. Ulkomailla hammaslääketiedettä opiskelevan pitää rekisteröityä terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin voidakseen toimia tilapäisesti hammaslääkärin tehtävissä.
Lääketieteen ja hammaslääketieteen opiskelija saa määrätä lääkkeitä vain tehtävässään hoitamilleen potilaille. Lue lisää lääkkeiden määräämisestä verkkosivultamme.
Proviisoriksi tai farmaseutiksi Suomessa opiskeleva tai ulkomailla vastaavaan ammattiin opiskeleva henkilö voi toimia apteekissa, sairaala-apteekissa tai lääkekeskuksessa farmaseutin tehtävässä laillistetun farmaseutin tai proviisorin johdon ja valvonnan alaisena, kun hän suorittaa opintoihin kuuluvaa harjoittelua tai on jo suorittanut ensimmäisen harjoittelun. Tehtävässä toimiminen edellyttää, että opiskelija on suorittanut hyväksytysti yliopiston perus- ja aineopinnot ja hänellä on riittävät edellytykset tehtävässä toimimiseen. Opiskelijalle pitää myös kirjallisesti nimetä ohjaaja. Ulkomailla proviisoriksi tai farmaseutiksi opiskelevan pitää rekisteröityä terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin voidakseen työskennellä tilapäisesti farmaseutin tehtävissä.
Suomessa tai ulkomailla muita kuin edellä mainittuja aloja opiskeleva tutkinto-opiskelija voi toimia tilapäisesti sen laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä, johon hän opiskelee, kun hän on suorittanut hyväksytysti kaksi kolmasosaa kyseisen koulutuksen opinnoistaan. Opiskelijan kaikkien kurssisuoritusten pitää olla suoritettuina ja merkittyinä. Opiskelija toimii aina laillistetun ammattihenkilön johdon ja valvonnan alaisena. Opiskelija saa työskennellä laillistetun terveydenhuollon ammattihenkilön tehtävissä ainoastaan terveydenhuollon toimintayksikössä tai laitoshuoltoa antavassa sosiaalihuollon toimintayksikössä.
Digi- ja väestötietovirasto myöntää sosiaali- ja terveydenhuollon käyttöön tarkoitetut toimikortit ja varmenteet. Jos tilaat ensimmäistä ammattikorttiasi tai jos aikaisempi ammattikorttisi ei ole voimassa, tilaa kortti julkisen terveydenhuollon rekisteröintipisteestä. Rekisteröintipisteeseen on hyvä varata aika etukäteen. Osaan rekisteröintipisteistä voi varata ajan ajanvarauspalvelun kautta.
Jos varmenteen tietosisältöön tai kortin pinnassa oleviin tietoihin tulee muutoksia, täytyy tilata uusi ammattikortti.
Tieto oikeuksien päättymisestä siirtyy Valvirasta automaattisesti Digi- ja väestötietovirastoon, ja oikeuksiin liittyvä ammattikortti menee sulkulistalle. Lue lisää varmennekortista Digi- ja väestötietoviraston verkkosivuilta.