Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien ja palveluyksiköiden rekisteröinnit
Sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen edellyttää, että palveluntuottaja ja palveluyksikkö on rekisteröity valtakunnalliseen palveluntuottajien rekisteriin (Soteri) ja rekisteröinnistä on tehty päätös.
Palveluntuottajan rekisteröinti ei yksin anna oikeutta tuottaa valvontalain mukaisia sosiaali- ja terveyspalveluja. Palvelujen tuottamisen edellytyksenä on palveluyksikön rekisteröinti.
Ne toimijat, joille on aiemmin myönnetty lupa tai rekisteröity ilmoitus yksityisestä sosiaalipalveluista tai yksityisestä terveydenhuollosta, voivat jatkaa toimintaansa noudattaen valvontalain säännöksiä. Näiden toimijoiden tiedot siirretään Valveri-rekisteristä Soteri-rekisteriin automaattisesti. Uudet palveluntuottajat tekevät rekisteröintihakemuksen Soterin kautta. Jo rekisterissä olevat palveluntuottajat tekevät kaikki muutoshakemukset Soterin uuden sähköisen asioinnin kautta.
Julkisen palveluntuottajan on annettava valvontaviranomaiselle valvontalain mukaiset tiedot rekisteröintiä varten 31.12.2025 mennessä.
Toimivaltainen viranomainen
Hakemusprosessi ja käsittely on pääsääntöisesti sähköistä; hakemus tehdään sähköisen asiointipalvelun kautta, josta se ohjautuu toimivaltaiselle rekisteröintiviranomaiselle.
Jos haet ainoastaan palveluntuottajan rekisteröintiä ilman palveluyksikköä, hakemuksen käsittelee Valvira. Jos haet samalla kertaa sekä palveluntuottajan että vähintään yhden palveluyksikön rekisteröintiä, hakemus käsitellään toimivaltajaon mukaisesti seuraavasti; aluehallintovirasto käsittelee yhden aluehallintoviraston toimialueella palveluja tuottavan palveluntuottajan rekisteröintiasiat. Valvira käsittelee vähintään kahden aluehallintoviraston toimialueella palveluja tuottavan palveluntuottajan rekisteröintiasiat.
Jos palveluntuottaja tuottaa palveluja vain yhden aluehallintoviraston toimialueella, palveluntuottaja voi antaa tiedot palveluyksikön rekisteröintiä varten kirjallisesti myös muutoin kuin sähköisessä muodossa suoraan sille aluehallintovirastolle, jonka toimialueella palveluja on tarkoitus tuottaa. Huomioithan, että rekisteröintimaksuihin vaikuttaa hakemuksen vireillelaittotapa. Jos teet rekisteröintihakemuksen sähköisen asiointijärjestelmän kautta, käsittelymaksu on edullisempi.
Toiminnan lopettaminen
Jos haluat lopettaa palveluntuottajana toimimisen, tee lopetusilmoitus Soterin sähköisessä asioinnissa. Palvelu ohjaa tekemäsi lopetusilmoituksen automaattisesti oikean viranomaisen käsiteltäväksi. Tietosi poistuvat Soteri-rekisteristä, kun olemme saaneet käsiteltyä lopetusilmoituksesi. Kun lopetat toiminnan, sinun pitää toimittaa potilas- ja asiakasasiakirjat säilytettäväksi ja arkistoitavaksi Kelaan. Asiakirjojen siirtovelvoite ei koske niitä tilanteita, joissa yksityinen palveluntuottaja on tuottanut palveluita esimerkiksi hyvinvointialueelle tai muulle palvelunjärjestäjälle. Lue lisää potilas- ja asiakasasiakirjojen arkistointipalvelusta Kelan verkkosivuilta.
Usein kysyttyä palveluntuottajien ja palveluyksiköiden rekisteröinnistä
Rekisteröintivelvollisuus koskee tässä vaiheessa kaikkia yksityisiä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita tuottavia toimijoita. Näitä ovat yksityiset elinkeinonharjoittajat ja oikeushenkilöt, kuten esimerkiksi osakeyhtiöt, säätiöt ja yhdistykset. Myös alihankinta edellyttää rekisteröintiä. Jo rekisterissä olevien ei tarvitse rekisteröityä uudelleen, kuitenkin muutosten osalta pitää tehdä tarvittavat hakemukset ja ilmoitukset.
Mitä tarkoittaa palveluntuottaja?
- Palveluntuottaja, kuten yksityinen yritys tai hyvinvointialue, tarjoaa sote-palveluja. Sen on oltava Soteri-rekisterissä ja täytettävä lain vaatimukset.
- Vain rekisteröity palveluntuottaja saa tarjota palveluja, minkä lisäksi palveluntuottajalla on oltava vähintään yksi rekisteröity palveluyksikkö ja siihen kuuluvat palvelupisteet, joille on merkitty tuotettavat palvelut ja muut tarvittavat tiedot.
- Palveluntuottajan rekisteröinti on tehtävä aina ensin ja se tulee olla tehtynä ennen palvelutoiminnan aloittamista. Palveluntuottajan ja sen palveluyksiköiden rekisteröinti arvioidaan erikseen, mutta molemmat ovat välttämättömiä palvelujen tarjoamiseksi.
- Palveluntuottajan rekisteröinti koskee uusia, aloittavia toimijoita, joilla ei ole aiempia rekisteröintejä.
Mitä tarkoittaa palveluyksikkö?
- Palveluyksiköllä tarkoitetaan julkisen tai yksityisen palveluntuottajan ylläpitämää toiminnallista ja hallinnollisesti järjestettyä kokonaisuutta, jossa tuotetaan sosiaali- ja/tai terveyspalveluja.
- Palveluntuottajalla täytyy olla aina vähintään yksi palveluyksikkö, kun se haluaa tuottaa sosiaali- ja/tai terveydenhuollon palveluja.
- Palveluntuottaja määrittelee itse rekisteröitävän toimintansa muodon ja sisällön sekä sen mukaiset palveluyksiköt ja palvelupisteet. Valvira tai aluehallintovirasto voi kuitenkin hakemusasiaa käsitellessään päättää tapauskohtaisen harkinnan perusteella, onko tarpeen muodostaa useampia kuin yksi palveluyksikkö.
- Palveluyksiköiden tulee olla selkeitä palveluntuottajan vastuiden osalta.
Mitä tarkoittaa palvelupiste?
- Palvelupiste on palveluyksikön osa, ja yksi tai useampi palvelupiste muodostaa palveluyksikön.
- Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen ja henkilöstön tiedot ilmoitetaan palvelupistetasolla.
- Palveluntuottajan palveluyksiköllä on oltava vähintään yksi palvelupiste, jossa tai josta käsin palveluyksikköön rekisteröityjä palveluja annetaan asiakkaalle tai potilaalle.
- Palvelupiste voi olla muukin kuin sijaintiin sidottu tosiasiallinen palvelujen antopaikka. Palvelupiste on tällöin lähinnä palveluntuottajan yhteystieto. Esimerkkitapauksia:
- Palveluntuottaja antaa palvelua potilaan tai asiakkaan kotona tai toimintaympäristössä.
- Palveluntuottaja käy antamassa palvelua toisen palveluntuottajan tiloissa satunnaisesti tai keikkaluonteisesti. Tällaisella tarkoitetaan esimerkiksi tilanteita, joissa ei ole ennakolta tietoa palvelun antopaikasta, ajankohdasta ja toistuvuudesta.
- Sosiaali- ja/tai terveyspalveluja annetaan etäpalveluna.
Edellä tarkoitetuissa tilanteissa palvelupiste on lähinnä palveluntuottajan yhteystieto.
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutoiminnan aloittaminen edellyttää, että sekä palveluntuottaja että palveluyksikkö on rekisteröity sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien ja palveluyksikköjen rekisteriin (Soteri). Ennen kuin palvelutoiminnan voi aloittaa, palveluyksikön rekisteröinnistä tulee olla annettuna päätös.
Toiminimellä toimivat terveydenhuollon itsenäiset ammatinharjoittajat muuttuivat uuden lain myötä palveluntuottajiksi. Näitä toiminimellä toimivia pieniä palveluntuottajia koskevat samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muitakin palveluntuottajia. Esimerkiksi uutta toimintaa ei saa aloittaa enää ennen valvontaviranomaisen antamaa rekisteröintipäätöstä. Sote-valvontalain voimaantulon myötä ne terveydenhuollon itsenäiset ammatinharjoittajat, jotka toimivat useamman kuin yhden aluehallintoviraston alueella, siirtyivät Valviran asiakkaiksi.
Palveluntuottajan rekisteröinti on Y-tunnuskohtainen. Jos yksityinen elinkeinonharjoittaja muuttaa toimintansa yhtiömuotoiseksi, on kyseessä uusi palveluntuottaja, joka on rekisteröitävä sosiaali- ja terveyspalvelujen rekisteriin (Soteri). Uuden palveluntuottajan rekisteröinnin jälkeen yksityisen elinkeinonharjoittajan rekisteröimä palveluyksikkö on mahdollista siirtää palveluntuottajaksi rekisteröidylle osakeyhtiölle.
Jos järjestelyn jälkeen yksityinen elinkeinonharjoittaja ei enää tuota palveluja, voi yksityinen elinkeinonharjoittaja tehdä ilmoituksen palveluntuottajan poistamiseksi rekisteristä.
Lakia ei sovelleta muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä vuokraaviin yrityksiin. Myös vastikkeettomat palvelut on rajattu lain soveltamisalan ulkopuolelle (lukuun ottamatta julkiset maksuttomiksi säädetyt palvelut).
Sosiaalihuoltolain mukaiset tukipalvelut kuuluvat valvontalain soveltamisalaan silloin, kun ne ovat sosiaalihuollon palvelua asiakas- tai palvelusuunnitelmaan sisällytettynä palveluna. Jos tukipalvelujen tuottaja antaa palveluja myös muutoin kuin sosiaalihuollosta annetun päätöksen perusteella sosiaalihuollon palveluna, niin palveluntuottajan pitää eritellä palvelun tuotannosta sosiaalihuollon palveluna annettava osuus ja rekisteröidä se osuus.
Rekisteröinnin edellytykset täyttävät tukipalvelut rekisteröidään Soteriin, ei enää hyvinvointialueilla.
Hyvinvointialueille ilmoituksen tehneet ja siellä hyvinvointialueen luetteloihin tai rekistereihin merkityt tukipalvelujen tuottajat saavat jatkaa toimintaansa. Valvontaviranomaisten (aluehallintovirastot, Valvira) tulee nekin siirtää Soteriin kolmen vuoden aikana.
Henkilökohtainen apu, joka toteutetaan muutoin kuin niin sanotulla työnantajamallilla, kuuluu lain soveltamisalaan ja siten rekisteröinnin piiriin. Valvontalakia ei kuitenkaan sovelleta henkilökohtaisen avustajan työnantajana toimivaan vammaiseen henkilöön, kun palvelua toteutetaan niin sanotulla työnantajamallilla.
Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä vuokraavat yritykset on rajattu valvontalain soveltamisalan ulkopuolelle. Henkilöstöä vuokraavan yrityksen ei tarvitse rekisteröityä palveluntuottajaksi Soteriin eikä sille tarvitse rekisteröidä palveluyksikköä. Sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilön oman osakeyhtiön kautta myymä työpanos on rekisteröitävää sosiaali- tai terveyspalvelua. Toiminnan tosiasiallinen luonne ratkaisee, onko kyseessä rekisteröitävä palvelujen tuottaminen, ei se mitä nimeä toiminnasta käytetään.
Henkilöstövuokrauksessa työnantaja eli henkilöstöä vuokraava yritys siirtää työsuhteisen työntekijänsä vastiketta vastaan niin kutsutulle käyttäjäyritykselle työskentelemään tämän johdon ja valvonnan alaisena. Käyttäjäyritykselle (palveluntuottaja) siirtyy työn johto ja valvonta (direktio-oikeus), kun vuokratyöntekijä työskentelee tämän tarjoamissa palveluissa. Kun tarkoituksena on tarjota sosiaali- tai terveydenhuollon palveluja yrityksen kautta julkiselle tai yksityiselle palveluntuottajalle, on yrityksen rekisteröidyttävä Soteriin. Jos sopimuksella on siirretty osittainkaan vastuuta palvelujen tuottamisesta henkilöstöä vuokraavalle yritykselle, on tämän haettava palveluntuottajan ja palveluyksikön rekisteröintiä.
Palveluntuottaja voi hankkia toiselta palveluntuottajalta tarvitsemansa henkilöstön. Kun alihankittu henkilöstö toimii käyttäjäyrityksen johdon ja valvonnan alaisena tai muun sopimuksen perusteella käyttäjäyrityksen ohjauksessa, on henkilöstöä hankkivan palveluntuottajan ja alihankitun henkilöstön luovuttavan palveluntuottajan oltava rekisteröityneenä Soteriin.
Palveluntuottaja voi tuottaa itse koko palvelun tai ostaa toiselta palveluntuottajalta sopimuksessa määritellyn palvelun tai palvelukokonaisuuden. Kun palveluntuottaja hankkii osan tuottamistaan palveluista toiselta palveluntuottajalta, on kyse palvelun alihankinnasta. Kun kyseessä on sosiaali- tai terveyspalvelun tuottaminen ja palveluntuottamisessa käytetään ostopalvelua tai alihankkijoita, on kunkin alihankintaketjuun osallistuvan tahon haettava valvontalain mukaista palveluntuottajan ja palveluyksikön rekisteröintiä.