Valvira meddelar ett föreläggande: Tillgången till icke-brådskande specialiserad sjukvård ska höjas till den lagstadgade nivån

Utgivningsdatum 21.3.2024 9.24
Nyhet
En läkare vid ett arbetsbord.

Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira ålägger fjorton välfärdsområden och HUS-sammanslutningen att göra tillgången till icke-brådskande specialiserad sjukvård förenlig med lagen senast den 31 mars 2025. De ska ge Valvira en redogörelse för åtgärderna och uppdaterade uppgifter om uppföljningen av tillgången till vård senast den 16 april 2025.

De områden som har meddelats ett föreläggande är Birkaland (Pirha), Egentliga Finland (Varha), Egentliga Tavastland (Oma Häme), Kajanaland, Lappland, Mellersta Finland, Mellersta Österbotten (Soite), Norra Karelen (Siun sote), Norra Savolax, Norra Österbotten (Pohde), Päijänne-Tavastland, Satakunta, Södra Österbotten och Österbotten.

Dessutom uppmanar Valvira Kymmenedalens välfärdsområde och Södra Savolax välfärdsområde (Eloisa) att så fort som möjligt ordna tillgången till icke-brådskande specialiserad vård inom sitt respektive område på det sätt som avses i lagen. De ska ge Valvira en redogörelse för åtgärderna och uppdaterade uppgifter om uppföljningen av tillgången till vård senast den 16 april 2025.

Tillsynen inleddes i juli 2023.  Enligt lagen ska icke-brådskande specialiserad vård inledas senast inom sex månader efter att behovet av vård har konstaterats.

Egenkontroller har gjorts

Enligt lagen om tillsynen över social- och hälsovården är egenkontroller inom välfärdsområdena den primära tillsynsformen, och egenkontroller har även gjorts. Enligt redogörelser från tillsynsobjekten har de försökt åtgärda läget, till exempel genom att utveckla verksamheten, rekrytera och hyra personal, använda köpta tjänster och servicesedlar, hyra verksamhetslokaler och samarbeta med andra aktörer samt med merarbete och övertidsarbete. Utmaningen har ändå varit att personalbristen kontinuerligt förvärrats, finansieringen varit otillräcklig, befolkningen åldrats och det allmänna behovet av icke-brådskande specialiserad vård ökat. Dessutom återspeglas coronapandemin fortfarande. 

”När egenkontrollen visar sig vara otillräcklig, ingriper tillsynsmyndigheten i läget genom de metoder som lagen tillåter. Föreläggande och uppmaning är metoder som lagen om tillsynen över hälso- och sjukvården ger tillsynsmyndigheten för att ingripa i en verksamhet som strider mot lagen eller i brister och missförhållanden som äventyrar patientsäkerheten”, säger direktör Helena Mönttinen.

Tillsynsmyndigheten har gett välfärdsområdena och HUS-sammanslutningen gott om anvisningar om egenkontroll.  I mars 2023 fick de en anvisning om kontroll av att maximitiderna för tillgång till vård inte överskrids. Egenkontroller var även föremål för en planenlig tillsyn under 2023. Då gjorde tillsynsmyndigheten styrnings- och utvärderingsbesök och underströk att egenkontroller var den primära tillsynsformen.

Mer information

direktör Helena Mönttinen, 0295 209 404

Läs mer

Läs också en nyhet om styrnings- och utvärderingsbesöken 20.2.2024

Social- och hälsovård