Tilapäinen työskentely laillistetun sosiaalihuollon ammattihenkilön tehtävissä
Henkilö voi tietyin edellytyksin toimia sosiaalihuollon laillistetun ammattihenkilön tehtävissä tilapäisesti. Laillistetulla ammattihenkilöllä on oikeus työskennellä vakituisesti ammatissaan.
Tilapäinen työskentely sosiaalityöntekijän tehtävissä
1. Sosiaalityöntekijän ammattiin opiskeleva
Sosiaalihuollon ammattihenkilölain 12 §:n 1 momentin mukaan sosiaalityöntekijän tehtävissä voi tilapäisesti toimia enintään vuoden ajan sosiaalityöntekijän ammattiin opiskeleva henkilö, joka on suorittanut hyväksytysti sosiaalityön perus- ja aineopinnot sekä käytännön harjoittelun. Opiskelija voi pyytää oppilaitokselta todistuksen siitä, että hän on suorittanut hyväksytysti perus- ja aineopinnot sekä käytännön harjoittelun.
2. Soveltuva tutkinto, perus- ja aineopinnot sekä käytännön harjoittelu
Oikeus toimia tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä enintään vuoden ajan on myös henkilöllä, joka on suorittanut sellaisen soveltuvan yliopistossa suoritetun yhteiskuntatieteellisen alan korkeakoulututkinnon tai sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon, johon on sisältynyt tai jonka lisäksi on suoritettu hyväksytysti sosiaalityön perus- ja aineopinnot sekä käytännön harjoittelu.
Soveltuvalla yliopistossa suoritetulla yhteiskuntatieteellisen alan korkeakoulututkinnolla tarkoitettaan yliopistojen tutkinnoista ja erikoistumiskoulutuksista annetun valtioneuvoston asetuksen koulutusvastuusääntelyn mukaista yhteiskuntatieteellisen alan tutkintoa. Soveltuvana voidaan pitää esimerkiksi yliopistotutkintoa, joka on tehty yhteiskuntapolitiikan, sosiaalipolitiikan, sosiologian, hallintotieteiden tai sosiaalipsykologian pääaineessa. Soveltuvalla sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnolla tarkoitetaan esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkintoa, johon liitetään tutkintonimike sosionomi (AMK). Myös esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnot, joihin liitetään tutkintonimike geronomi (AMK) tai kuntoutuksen ohjaaja (AMK), voivat työtehtävistä riippuen olla soveltuvia ammattikorkeakoulututkintoja.
Soveltuvan korkeakoulututkinnon lisäksi henkilön on pitänyt suorittaa hyväksytysti sosiaalityön perus- ja aineopinnot sekä käytännön harjoittelu. Vaadittavat opintokokonaisuudet on mahdollista suorittaa avoimessa yliopisto-opetuksessa tai osana yliopistollisen tutkinnon sivuainekokonaisuutta. Yliopistojen järjestämät sosiaalityön perus- ja aineopintojen osaamistavoitteet vastaavat pääosin toisiaan, joten suoritetut sosiaalityön perus- ja aineopinnot antavat lähtökohtaisesti samanlaiset valmiudet opintojen suorituspaikasta riippumatta.
Tilapäisiin sosiaalihuollon tehtäviin hakeutuva voi osoittaa tutkintotodistuksella sen, että hänellä on soveltuva tutkinto. Lisäksi hänen tulee asiakirjoilla osoittaa myös se, että hän on opiskellut perus- ja aineopinnot sekä suorittanut käytännön harjoittelun.
3. Soveltuva tutkinto, perus- ja aineopinnot sekä riittävä käytännön kokemus ja ammattitaito
Oikeus toimia tilapäisesti sosiaalityöntekijän tehtävissä enintään vuoden ajan on myös henkilöllä, jolla on soveltuvan yliopistossa suoritetun yhteiskuntatieteellisen alan korkeakoulututkinnon tai sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon ja sosiaalityön perus- ja aineopintojen lisäksi riittävä käytännön kokemus ja ammattitaito.
Käytännön jakson suorittaminen on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta mahdollista vain sosiaalityön tutkinto-opiskelijoille, minkä vuoksi käytännön jakson voi korvata riittävällä käytännön kokemuksella ja ammattitaidolla.
Tilapäisiin sosiaalihuollon tehtäviin hakeutuva voi osoittaa tutkintotodistuksella sen, että hänellä on soveltuva tutkinto. Lisäksi hänen tulee asiakirjoilla osoittaa myös se, että hän on opiskellut sosiaalityön perus- ja aineopinnot. Työantajan tulee erikseen arvioida käytännön kokemuksen ja ammattitaidon riittävyys henkilölle osoitettavien työtehtävien edellyttämään osaamiseen.
Tilapäinen työskentely sosionomin tai geronomin tehtävissä
Lain mukaan sosionomin tai geronomin tehtävissä voi työskennellä tilapäisesti enintään vuoden ajan kyseiseen ammattiin opiskeleva tai sosiaalialalle soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö, jolla on riittävät edellytykset ammatissa toimimiseen. Tutkinnon soveltuvuuden ja riittävien edellytysten toteutumisen arvioi työnantaja.
Ulkomailla tutkinnon suorittaneen oikeus työskennellä tilapäisesti laillistetun ammattihenkilön tehtävissä
Henkilö, joka on suorittanut sosiaalihuollon tutkinnon muualla kuin Suomessa, voi työskennellä tilapäisesti kyseisissä tehtävissä Suomessa vain suorittaessaan Valviran tai Opetushallituksen hänelle määräämää sopeutumisaikaa. Henkilö voi aloittaa sopeutumisajan sen jälkeen, kun hänellä on tehtävien vaatima riittävä kielitaito ja Valviran rekisteröintitodistus sopeutumisajasta. Lue lisää sopeutumisajan suorittamisesta verkkosivultamme.