Varaudu alkoholielinkeinorekisterin uudistukseen hakemalla Suomi.fi-valtuudet

22.9.2022 09:00

Alkoholielinkeinorekisteri Allun uudistaminen etenee. Uudistuksen myötä alkoholiluvat tullaan jatkossa hakemaan sähköisesti, ja alkoholimyyntitietojen raportointiin ja tuoteilmoitusten tekemiseen käytetty järjestelmä muuttuu aiempaa asiakasystävällisemmäksi.

Uudistukseen kannattaa varautua etukäteen hakemalla Suomi.fi-valtuudet kaikille, jotka tekevät yrityksen puolesta tuoteilmoituksia, raportoivat myyntitietoja tai hakevat lupia. Ilman valtuuksia muut kuin yrityksen nimenkirjoittajat, joilla on oikeus yksin edustaa yritystä, eivät pääse käyttämään uudistunutta Allu-järjestelmää. Ohjeet valtuuksien hakijalle:

  1. Mene Suomi.fi:n Valtuudet-sivulle. Paina ”Tunnistaudu”.
  2. Tunnistaudu palveluun pankkitunnuksilla, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella.
  3. Paina ”Henkilökohtaiset valtuudet” ja auenneella sivulla paina ”Pyydä valtuuksia.”
  4. Valitse valtuustyypiksi ”asiointivaltuus”, jos valtuuden osapuoli on henkilö tai toinen yritys (esim. tilitoimisto), jolle haluat valtuuden. Älä valitse Valviraa osapuoleksi. Huomioithan, että jos asiointivaltuus on annettu yritykselle, on toisen yrityksen vielä annettava omalle henkilökunnalleen edustamisvaltuus. Lisätietoa valtuustyypeistä löydät suomi.fi-sivustolta. 
  5. Paina Osapuolet-sivulla ”Lisää yritys” ja syötä edustamasi tahon nimi.
  6. Valtuusasiat-sivulla valitse valtuusasiaksi ”Alkoholielinkeinon lupien hakeminen ja ilmoitusten tekeminen”, jos teet yrityksessäsi sekä alkoholilupien hakemista että tietojen raportointia. Valitse sen sijaan ”Alkoholielinkeinon viranomaisilmoitusten tekeminen”, jos teet vain tietojen raportointia. Muut vaihtoehdot on tarkoitettu viranomaisille, joten käytä vain jompaakumpaa näistä.
  7. Etene Suomi.fi:n ohjeiden mukaan ja vahvista valtuuspyyntö, jolloin pyyntö siirtyy hyväksyttäväksi yrityksesi nimenkirjoittajalle.
  8. Nimenkirjoittajan tulee tämän jälkeen kirjautua Suomi.fi:n Valtuudet-sivulle ja käydä hyväksymässä valtuuspyyntösi.

Uudistunut alkoholielinkeinorekisteri otetaan käyttöön vuodenvaihteessa. Tarkempi ajankohta kerrotaan syksyn aikana. Valtuuksien hakeminen on tässä vaiheessa paras keino varautua muutokseen. Lisää ohjeita valtuuksien hakemiseen löydät Suomi.fi-sivustolta.

Lisätietoja:

Valviran alkoholihallinto, alkoholi(at)valvira.fi

Mikä on Suomi.fi-valtuudet? (suomi.fi)
Valtuuksien antaminen organisaationa (suomi.fi)
Näin organisaation edustaja antaa valtuuksia yksin (suomi.fi)
Suomi.fi-viestien käyttöönotto (suomi.fi)
Suomi.fi neuvonta ja asiakaspalvelu (suomi.fi)