Henkilöstömitoituksen on vastattava asiakkaiden palvelujen tarvetta

Lokakuussa 2024 iäkkäiden ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköistä 94 prosenttia täytti voimassa olleen henkilöstön vähimmäismitoituksen 0,65. Tuolloin lähes kaikki yksiköt täyttivät 1.1.2025 voimaan tulleen vähimmäismitoituksen 0,6, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedonkeruu.
THL:n tiedonkeruu kohdistuu vain kahteen kolmen viikon jaksoon vuoden aikana, eikä siten varmista lakisääteisen henkilöstömitoituksen toteutumista seurantajakson ulkopuolella. Valvontaviranomaiset muistuttavat, että hyvinvointialueilla on ensisijaisina valvojina velvollisuus varmistaa, että henkilöstömitoitus toteutuu alueella lain mukaisesti ja vastaa asiakkaiden palvelujen tarpeita. Jos asiakkaiden palvelutarpeet edellyttävät, toteutuneen välittömän asiakastyön henkilöstömitoituksen on oltava vähimmäismitoitusta korkeampi.
Hyvinvointialueen on varmistettava, että iäkkäiden ympärivuorokautisissa toimintayksiköissä henkilöstön määrä, koulutus ja tehtävärakenne vastaavat palveluja saavien iäkkäiden henkilöiden määrää ja heidän palveluntarvettaan. Riittävä ja osaava henkilöstö turvaa asiakkaille laadukkaat palvelut. Hyvinvointialueen valvonnan on oltava jatkuvaa ja riittämättömään henkilöstömitoitukseen täytyy puuttua heti. Valvontaviranomaiset seuraavat henkilöstömitoituksen ja omavalvonnan toteutumista.
Asiakasturvallisuus edellyttää riittävää henkilöstömitoitusta
Toteutuneen välittömän asiakastyön henkilöstömitoituksen on oltava vähimmäismitoitusta 0,6 korkeampi, jos asiakkaiden palvelutarpeet sitä edellyttävät. Ympärivuorokautisen palveluasumisen tulee sisältää asiakkaan toimintakykyä ylläpitävää ja edistävää toimintaa sekä toimintaa, joka tukee osallisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä.
Liian vähäinen henkilökunnan määrä voi vaarantaa asiakasturvallisuuden, aiheuttaa vakavia vaaratilanteita ja vahinkoja sekä heikentää palvelun laatua. Henkilöstön on ilmoitettava viipymättä palveluyksikön vastuuhenkilölle tai muulle toiminnan valvonnasta vastaavalle, kun he huomaavat tai saavat tiedon epäkohdasta tai sen uhasta palveluiden toteuttamisessa. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös palveluntuottajaa.
Lue lisää
Tutustu tarkemmin THL:n tiedonkeruun tuloksiin.
Lisätietoja
Valvira, ylitarkastaja Marja-Leena Lantto, [email protected], 0295 209 283
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, sosiaalihuollon ylitarkastaja Päivi Vainio
Itä-Suomen aluehallintovirasto, ylitarkastaja Kirsi Laitinen
Lapin aluehallintovirasto, sosiaalihuollon ylitarkastaja Merja Isoaho
Lounais-Suomen aluehallintovirasto, sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja Nina Siro-Södergård
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, ylitarkastaja Anita Paavola
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, sosiaalihuollon ylitarkastaja Päivi Räinä
Aluehallintoviraston sähköpostit ovat muotoa [email protected]