Ilmastonmuutos ja lämpimämmät säät lisäävät legionellainfektioiden riskiä

Paul Streng 4.7.2023 / 4.7.2023 09:31

Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt, kuten entistä kuumemmat hellejaksot, voivat lisätä rakennusten vesijärjestelmien taudinaiheuttajista erityisesti legionellabakteerin kasvumahdollisuuksia.

Miten lämpenevä ilmasto lisää legionellainfektion riskiä?

Ilmaston sekä pintavesien lämpeneminen edesauttavat esimerkiksi legionellabakteerin kasvua. Legionellat kasvavat erityisen hyvin rakennusten vesilaitteistoissa, joissa kylmän talousveden ja lämpimän käyttöveden lämpötilat ovat bakteerin kasvulle suotuisat. Veden lämpötilat ovat mikrobikasvua ehkäisevät, kun kylmä vesi on kylmempää kuin 20 °C ja lämmin vesi vähintäänkin kuumempaa kuin 50 °C, mutta mielellään kuumempaa kuin 55 °C. Rakennusten ylilämpeneminen haastaa rakennusten vesilaitteistojen veden lämpötilojen pitämistä mikrobikasvua ehkäisevillä alueilla. 

Legionellabakteerille altistuminen

Legionellan aiheuttamalle infektiolle voi altistua, kun legionellabakteereja sisältävä vesi muodostaa pienen pieniä pisaroita eli aerosoloituu (esim. vesihöyry) ja päätyy hengitettynä keuhkoihin. Tartuntalähteitä ovat yleisimmin suihkut ja porealtaat, mutta lähde voi teoriassa olla mikä vain aerosolia tuottava vesilaitteisto, jossa on bakteerin kasvulle suotuisa veden lämpötila ja muut olosuhteet. Tartunnan saamisen todennäköisyyttä lisäävät heikentynyt vastuskyky, tupakointi ja korkea ikä. Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 45 legionellan aiheuttamaa keuhkokuumetapausta vuonna 2022. Legionellaa koskevat tapaukset tulevat todennäköisesti yleistymään, sillä legionellaa tutkitaan enemmän ja siihen kiinnitetään aikaisempaa enemmän huomiota.

Legionellabakteerien lisääntyminen on mahdollista, jos esimerkiksi lämminvesilaitteistoa ei energiansäästön vuoksi pidetä riittävän kuumana ja laitteiston vesi ei vaihdu riittävän tehokkaasti. Vesipisteiden säännöllinen käyttö ja asianmukaiset lämpötilat ovat avainasemassa legionellabakteerin sekä muiden rakennuksien vesilaitteistoissa mahdollisesti esiintyvien ympäristöaltisteiden torjunnassa.

Rakennusten vesilaitteistohygienia tarkempaan syyniin vuoden alusta

Julkisiin tiloihin, joissa käytetään runsaasti vettä, käyttäjät ovat vastustuskyvyltään heikentyneitä ja legionellan aiheuttamia tautitapauksia on esiintynyt, on alettu vuoden 2023 alusta kiinnittää terveydensuojeluvalvonnassa enemmän huomiota. Näitä niin kutsuttuja ensisijaisia tiloja ovat esimerkiksi uimahallit, kylpylät, sairaalat, palveluasumisen yksiköt sekä osa majoittumiseen tarkoitetuista tiloista. Tällaiseen toimintaan käytettävien rakennusten omistajat ovat velvollisia tekemään vesilaitteistoja koskevan riskinarvioinnin ja vastuussa mahdollisista riskinhallintatoimenpiteistä sekä terveyshaittojen torjunnasta. Kuntien terveydensuojeluviranomaiset valvovat näiden velvoitteiden toteutumista ja puuttuvat terveyshaittaepäilyihin.

Kuinka minimoida legionellalle altistumisen riski?

Vesilaitteistoissa mahdollisesti esiintyviä legionellabakteereja voidaan torjua juoksuttamalla hanoista sekä mahdollisimman kylmää että mahdollisimman kuumaa vettä muutamien minuuttien ajan. Torjunta kuitenkin varmistetaan oikeilla lämpötiloilla eli huolehtimalla, että kylmä vesi on kylmempää kuin 20 °C ja lämmin vesi on kuumempaa kuin 50, mutta mielellään yli 55 °C. Lisäksi tulisi huolehtia vesikalusteiden, kuten hanojen sekä suihkupäiden kunnosta ja puhdistuksesta. 

Lisää asiantuntemusta rakennuksen vesilaitteistoista aiheutuvista ympäristöaltisteista, kuten legionellabakteerista saa Valviran vesilaitteistojen riskinarviointia ja -hallintaa koskevasta ohjeesta sekä oman kunnan ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköstä.

Paul Streng

Paul Streng

ylitarkastaja