Kauneudenhoitoalan oppimisympäristö ohjaa oikean tiedon ääreen

1.3.2023 10:00

Kuka voi tarjota kauneudenhoitopalveluita? Tarvitseeko toiminta luvan, entä mihin ilmoitus tehdään? Mihin maahantuomani tuotteet rekisteröidään? Kuka tuotteita tai laitteita voi käyttää? Kauneudenhoitoalan toimija törmää usein tilanteeseen, jossa toiminnan aloittamiseen liittyy useampi eri viranomainen ja iso pino hoidettavia asioita. Uusi oppimisympäristö vie sinut oikean tiedon ääreen.

Uusi viranomaisten tarjoama verkko-oppimisympäristö kokoaa yhteen kauneudenhoitoalan tuotteisiin ja palveluihin liittyviä lainsäädännön vaatimuksia ja ohjeita. Oppimisympäristö on suunnattu alan toimijoille ja opiskelijoille. Jos toiveissasi on kauneushoitolan tai vaikkapa tatuointiliikkeen perustaminen, suunnittelet tuotteiden maahantuontia tai haluat vain päivittää osaamistasi, oppimisympäristöstä on hyötyä sinulle. Käyttö on maksutonta eikä vaadi kirjautumista. 

Kehittämistyöhön ovat osallistuneet Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus (Fimea), Säteilyturvakeskus (STUK), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira). Tavoitteena on ollut koota nykyisellään varsin hajallaan oleva tieto yhteen palveluun. Verkko-oppimisympäristöstä alan toimijat löytävät tietoa esimerkiksi toiminnan aloittamisesta, luvista ja ilmoituksista, tuotteiden maahantuonnista sekä palveluiden tarjoamiseen liittyvistä vaatimuksista. 

Kauneudenhoitoalan sääntelyä ohjaavat monet yleislainsäädännöt, minkä vuoksi lainsäädännön vaatimusten soveltaminen käytännön työhön voi olla paikoin vaikeaa ja epäselvää. Alaa valvovat useat eri viranomaiset, jolloin tieto on hajallaan ja vaikea löytää. Oppimisympäristössä tieto on aihekokonaisuuksina, joista alan toimijoiden on helppo löytää juuri omaan toimintaansa liittyvät asiat. Palvelusta löytyy myös runsaasti esimerkkejä ja hyviä käytäntöjä sovellettuina juuri kauneudenhoitoalan toimintaympäristöön. Omaa osaamistaan pääsee myös testaamaan erilaisilla harjoituksilla.  

Oppimisympäristö on osa Tukesin Tunnen tuotteeni -palvelua, joka tarjoaa eri toimialojen oppimateriaaleja. Joillain toimialoilla yritykset voivat saada käyttöönsä myös Tunnen tuotteeni -merkin, kun suorittavat siihen kuuluvat tentit. Kauneudenhoitoalan oppimisympäristö koostuu kuitenkin vain avoimista oppimateriaaleista, eikä siihen liittyen ole mahdollista suorittaa tenttiä tai saada käyttöön Tunnen tuotteeni -merkkiä. 

Löydät oppimisympäristön osoitteesta tunnentuotteeni.fi/kauneus. Tervetuloa tutustumaan ja kehittämään osaamistasi, olitpa sitten opiskelija tai jo pidemmän linjan ammattilainen! 

Lisätietoja terveydensuojelulain valvonnasta kauneudenhoitoalalla saa oman alueen terveydensuojeluviranomaiselta (valvira.fi).

Lisätietoja terveydensuojelulain toimeenpanosta lakimies Saara Karttunen, p. 0295 209 233