Oletko tarjoilemassa alkoholia asiakastilaisuudessa? Huomioi nämä kolme asiaa

Janne Hulkkonen 7.4.2022 / 22.9.2023 10:50

Alkoholin tarjoaminen asiakastilaisuudessa herättää paljon kysymyksiä ja on syytä huomata, että se on sallittua tietyin edellytyksin. Millaisissa tapauksissa alkoholin tarjoaminen on sallittua ilman anniskelulupaa? Voiko asiakkaille tarjota lasin kuohuvaa? Rajanveto on selkeää, kun muutamat perusasiat ovat hallussa. Ensinnäkin vähittäismyynti ja anniskelu tulee erottaa toisistaan. Lisäksi tila ja tilaisuuden luonne vaikuttavat sopivaan toimintatapaan. Alkoholia tarjoilevan on syytä muistaa ainakin nämä kolme asiaa.

Alkoholin myyminen vaatii aina luvan

Alkoholilaki määrittelee elinkeinonharjoittamisen vähittäismyynniksi, kun alkoholijuomaa myydään avaamattomissa pakkauksissa nautittavaksi muualla kuin myyjän hallitsemissa tiloissa tai myyjän järjestämässä valvonnassa. Elinkeinonharjoittaminen määritellään anniskeluksi, kun alkoholijuomaa myydään annosteltuna tai avatussa pakkauksessa nautittavaksi myyjän hallitsemissa tiloissa tai myyjän järjestämässä valvonnassa. Sekä vähittäismyynti että anniskelu vaativat toimipaikan aluehallintoviraston myöntämän luvan.

Anniskelupaikassa saadaan myydä ja nauttia ja vähittäismyymälässä myydä vain sinne laillisesti hankittua alkoholijuomaa. Alkoholin luvatonta myyntiä ja välittämistä valvovat esitutkintaviranomaiset kuten poliisi ja niitä koskevat rangaistussäännökset on kirjattu rikoslakiin.

Alkoholin tarjoilu oheistuotteena vaatii anniskeluluvan

Alkoholia ei voi tarjota maksullisen palvelun yhteydessä ilman anniskelulupaa. Esimerkiksi kampaamo ei voi tarjota alkoholipitoista juomaa kuten kuohuviiniä asiakkaalle kampaamopalvelun yhteydessä ilman lupaa. Silloin kun alkoholin saaminen edellyttää jonkin muun tuotteen ostamista, muuta vastiketta tai siihen rinnastettavaa toimintaa, tarjoilu vaatii asianmukaisen anniskeluluvan. Ilman lupaa tapahtuva toiminta on kiellettyä riippumatta siitä, kohdistuuko palvelun tarjoaminen yrityksiin vai yksittäisiin kuluttajiin.

Maksuttomassa yksityistilaisuudessa itse hankittua alkoholia voi tarjoilla ilmaiseksi

Esimerkiksi kauneudenhoitopalveluja tarjoava yritys voi järjestää asiakkaille maksuttoman yksityistilaisuuden, jossa on maksuton alkoholitarjoilu. Kutsu yksityistilaisuuteen on lähetettävä etukäteen ja sen on oltava henkilökohtainen. Tällaisen yksityistilaisuuden voi järjestää esimerkiksi kyseisen kauneudenhoitopalveluja tarjoavan yrityksen tiloissa.

Yleisölle avoimiin tiloihin, kuten ravintoloihin, liittyy kuitenkin rajoituksia. Anniskelupaikassa asiakkaan omien alkoholijuomien tarjoilu ja nauttiminen on aina kiellettyä. Esimerkiksi ravintolassa järjestettävissä yksityistilaisuuksissa ei ole sallittua nauttia kuin yksinomaan laillisesti anniskeluun hankittuja alkoholijuomia, eli kyseisestä ravintolasta ostettuja. 

Omien alkoholijuomien nauttiminen on kielletty myös ravitsemisliikkeessä tai muussa paikassa, jossa yleisölle pidetään maksusta saatavilla ruokaa tai virvokkeita.

Voit lukea tarkemmin aiheesta Valviran julkaisemasta alkoholijuomien anniskelu -ohjeesta.

Janne Hulkkonen

ylitarkastaja