Päihde- ja riippuvuuspalvelujen kuntakyselyn tulokset ovat ilmestyneet
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) alkuvuodesta 2022 toteutetun päihde- ja riippuvuuspalvelujen kuntakyselyn tulokset ovat ilmestyneet.
Kyselyn tuloksista selviää muun muassa, että matalan kynnyksen päihde- ja riippuvuuspalveluita on monin paikoin heikosti saatavilla. Esimerkiksi asumispäivystystä tai ensisuojan kaltaista palvelua on saatavilla vain noin 20–30 prosentissa manner-Suomen kunnista. Matalan kynnyksen palvelut keskittyvät suurempiin kuntiin.
Kaikissa kyselyyn vastanneissa kunnissa oli saatavilla hyvin päihde- ja riippuvuusongelmien avohoitoon ja -kuntoutukseen tarkoitettua palvelua. Kyselyssä huomioitiin sekä päihteet, tupakka ja nikotiinituotteet että toiminnalliset riippuvuudet, kuten rahapelaaminen.
Kuntakyselyllä päihde- ja riippuvuuspalvelujen järjestämisestä saatiin ensi kertaa valtakunnallisesti koottua tietoa.
”Kyselyllä kerätyn tiedon avulla pystymme kuvaamaan, mitä yhteistä ja mitä eroja päihde- ja riippuvuuspalveluissa on eri puolilla maata,” kertoo erikoistutkija Maria Heiskanen THL:stä.
Kyselyn tulokset olivat esillä Valviran webinaarissa
Kyselyn tuloksia ja sen esille nostamia kehittämistarpeita esiteltiin 9.11.2022 Valviran Aikuisten päihde- ja riippuvuuspalvelut tulevilla hyvinvointialueilla -webinaarissa. Lisäksi webinaarissa kuultiin päihdelainsäädännön uudistamista koskevista muutoksista sekä hyvinvointialueen toimijan ja koulutetun kokemusasiantuntijan puheenvuorot.
Päihde- ja riippuvuuspalvelujen järjestäminen siirtyi sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa kunnilta uusien hyvinvointialueiden vastuulle tämän vuoden alussa. Webinaari on osa Valviran ja aluehallintovirastojen toteuttamaa valtakunnallista sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaohjelmaa.
Tutustu tarkemmin webinaarin esitysmateriaaleihin (valvira.fi).
Lisätietoa:
Vuonna 2022 julkaistiin Laitosmuotoisen päihdehoidon ja -kuntoutuksen saatavuus ja käytetyt menetelmät 2021 -työpaperi, jossa myös aiheesta lisätietoa.