Potilaan saattohoidosta ja hoidosta luopumisesta on keskusteltava potilaan kanssa ja kirjattava huolellisesti päätösten perusteet ja saattohoidon suunnitelma

Julkaisuajankohta 12.11.2024 8.30

Valvira katsoi, että saattohoitoon siirtymisestä, saattohoidon toteuttamisesta ja hoidosta luopumisesta tehtävä päätös vaatii potilaan oman tahdon selvittämistä ja kirjaamista potilasasiakirjoihin.

Diaarinumero: V/3570/2023
Ratkaisupäivä: 23.10.2024

Kantelun mukaan hengityslaitehoidon lopettamisen jälkeen potilas koki tarpeetonta kärsimystä ennen kuolemaansa 

Omainen kanteli hengityshalvauspotilaan hengityslaitehoidon lopettamisen päätöksestä ja toteutustavasta. Potilas oli halvaantunut kaularangan toisen nikaman ja selkäytimen vamman seurauksena. Hän tarvitsi pitkäaikaista hengityslaitehoitoa neliraajahalvaukseen liittyneen hengitysvajauksen vuoksi, ja hänelle tehtiin hengityshalvauspäätös. Hänellä oli oma hoitajarinki, mutta hänen hoitonsa toteutettiin sairaalan vuodeosastolla. Hänen tilansa heikkeni toistuvien aivoinfarktien vuoksi, ja hänelle kehittyi munuaisten vaikea vajaatoiminta. 

Hoitoneuvottelussa päädyttiin palliatiiviseen eli oireenmukaiseen hoitoon. Päätöksestä keskusteltiin myös omaisten kanssa, ja potilaalle kirjattiin oireenmukaisen hoidon suunnitelma. Oireenmukaiseen hoitoon kuului morfiini-infuusio ihonalaisesti, sekä tarvittaessa rauhoittavaa lääkitystä. Potilaan tajunnantaso oli vaihteleva, eikä hän kyennyt tuottamaan puhetta, vaan kun hän oli hereillä, hän kommunikoi silmiä räpäyttämällä tai kasvoja kurtistamalla. 

Potilas siirrettiin sairaalassa toiselle vuodeosastolle kesäsulkujen seurauksena, ja hoidosta vastaava lääkäri vaihtui. Erikoislääkäri teki uudella osastolla saattohoitopäätöksen. Päätöksestä ei keskusteltu potilaan tai hänen omaistensa kanssa, eikä saattohoitosuunnitelmaa kirjattu. Hänen morfiiniannoksensa kuitenkin kaksinkertaistettiin. Tämän jälkeen kukaan lääkäri ei tutkinut potilasta tai arvioinut hänen saattohoitonsa toteutumista lähes kolmeen viikkoon.

Potilaan hengityskatkokset lisääntyivät ja hän oli tajuissaan entistä harvemmin. Osaston erikoislääkäri ei arvioinut tilannetta, vaan paikalle kutsuttiin anestesiaan erikoistuva lääkäri.  Potilas ei reagoinut lääkärin tutkimuksessa kipuun, ja hänellä oli paljon hengityskatkoksia. Erikoistuva lääkäri konsultoi anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäriä, joka päätti, että potilaan hengityslaitehoito lopetetaan. Erikoislääkäri ei kirjannut antamiaan ohjeita. Erikoistuva lääkäri määräsi antamaan potilaalle lisää morfiinia ihon alle, ja sulki hengityslaitteen. Potilas kuoli noin tunnissa. 

Ratkaisu ja ratkaisun perustelut 

Valvira totesi, että ei ollut asianmukaista, ettei potilaan terveydentilan huonontuessa hänen kanssaan keskusteltu tilanteesta. Hänen omaisiltaan ei myöskään selvitetty ennen hoidon lopettamisen päätöstä potilaan omaa kantaa hoidon jatkamiseen. Hoitopäätöksistä on keskusteltava potilaan ja tarvittaessa hänen omaistensa kanssa. 

Valvira piti saattohoitopäätöksestä ja sen jälkeisestä hoidosta tehtyjä asiakirjamerkintöjä puutteellisina. Saattohoidon toteumista ja potilaan vointia ei arvioitu saattohoidon aikana, eikä osastosta vastannut lääkäri kirjannut hoidon lopettamiseen johtaneita tapahtumia. Sen sijaan hoidosta luopumisen päätöksen teki ja kirjasi lääkäri, joka ei ollut aiemmin hoitanut potilasta. Potilaan tai omaisten kanssa ei keskusteltu ennen päätöksen tekemistä. 

Hoitojen lopettamispäätöstä tehdessään erikoistuvan lääkärin ja erikoislääkärin olisi myös tullut antaa tarkemmat ohjeet hoitohenkilökunnalle hengityslaitehoidon lopettamista edeltävästä lääke- ja muusta hoidosta, ja varmistua siitä, ettei hengityslaitehoidon lopettaminen aiheuta potilaalle kärsimystä. 

Valvira kiinnitti potilaan hoidosta vastanneen osaston erikoislääkärin huomiota vastaisuuden varalle siihen, että potilaan voinnin muutokset osastohoidon aikana tulee tutkia ja kirjata potilasasiakirjoihin asianmukaisesti.  Valvira kiinnitti saattohoitopäätöksestä vastanneen erikoislääkärin huomiota vastaisuuden varalle siihen, että potilaan tärkeistä hoitopäätöksistä, kuten saattohoitoon siirtymisestä ja saattohoidon suunnitelmasta, tulee keskustella potilaan kanssa ja tehdä asianmukaiset merkinnät potilasasiakirjoihin. Valvira antoi hoidon lopettamisesta päättäneille lääkäreille huomautuksen vastaisen toiminnan varalle siihen, että heidän tulee huolehtia potilaan oikeuksien toteutumisesta ja asianmukaisista potilasasiakirjamerkinnöistä tehdessään tärkeitä hoitopäätöksiä kuten hoitoa rajaavat päätökset.  

Lisäksi Valvira katsoi, että toimintayksikön ohjeista potilaiden tärkeiden hoitopäätösten tai hoitoa rajaavien päätösten tekemisestä ja kirjaamisesta jäi epäselvyyttä. Valvira päätti selvittää jatkossa erikseen toimintayksikön ohjeistusta ja toimintakäytäntöjä.

Säännökset 

Laki potilaan asemasta ja oikeuksista 785/1992 3 § 6 §, 12 §
Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä (559/1994) 15 §, 16 §, 22 §, 26 §
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta (741/2023) 32 §
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus potilasasiakirjoista (94/2022) 7 §, 11 §, 12 §    

Päätöslyhennelmä