Talous- tai uimavedestä johtuvan sairastumis- tai haittaepäilyilmoituksen voi nyt tehdä ilppa-palvelussa

20.3.2023 14:12

Ympäristöterveydenhuollon sähköisen ilppa-ilmoituspalvelun sairastumis- ja haittaepäilyilmoitukset ovat nyt valtakunnallisessa käytössä. Ilpassa kuluttajat ja toimijat voivat ilmoittaa:

  • Sairastumisesta tai muusta terveyshaittaepäilystä, jonka epäillään aiheutuneen talousvedestä, uimavedestä tai elintarvikkeesta, esimerkiksi ruokamyrkytys tai allerginen reaktio.
  • Haitasta, joka on havaittu talousvedessä, uimavedessä tai elintarvikkeessa, esimerkiksi poikkeava haju talousvedessä tai vierasesineet elintarvikkeessa.

Jos samaan tapaukseen liittyy useita sairastuneita, voi niistä ilmoittaa samalla ilmoituksella. Sairastumis- ja haittaepäilyilmoituksen tekeminen ei vaadi sisäänkirjautumista. Ilpasta ilmoituksen tiedot menevät sähköisesti paikallisen valvontayksikön käsiteltäväksi. Elintarvikelain ja terveydensuojelulain mukaisen toiminnan ilmoituksista toimijat voivat ilmoittaa ilpassa kuten aiemmin. Lisätietoja ja neuvoja antaa paikallinen kunnallinen viranomainen. Paikallisen terveydensuojeluviranomaisen tiedot ovat löydettävissä esimerkiksi Valviran nettisivuilta (valvira.fi). 

ilppa -Ympäristöterveydenhuollon sähköisen ilmoituspalvelun (ruokavirasto.fi) teknisestä ylläpitämisestä vastaa Ruokavirasto.