Vanhuspalvelulakiin muutos – uusi henkilöstön vähimmäismitoitus voimaan vuoden alusta
Alkaen 1.1.2025 toteutuneen henkilöstömitoituksen on oltava vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohti iäkkäiden ympärivuorokautisissa palveluasumisen toimintayksiköissä. Henkilöstömitoituksen pitää olla vähimmäismitoitusta korkeampi, jos asiakkaiden palvelutarpeet sitä edellyttävät.
Hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja palveluntuottajien on kaikissa tilanteissa varmistettava, että henkilöstömitoitus vastaa ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakkaiden palvelujen tarvetta. Toimintayksikön henkilöstömitoitusta ja asianmukaista henkilöstörakennetta arvioitaessa on otettava huomioon, että asiakkaat usein tarvitsevat jatkuvaa ja vaativaa apua, hoitoa ja valvontaa. Henkilöstömitoitus voidaan alentaa 0,6 vähimmäismitoitukseen vain silloin, kun asiakkaiden hoidon ja huolenpidon tarpeet sen aidosti mahdollistavat.
Muihin ympärivuorokautisen palveluasumisen sisällön, laadun tai turvallisuuden vaatimuksiin ei tule muutoksia. Jokaisessa työvuorossa pitää olla riittävästi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia vastaamaan asiakkaiden palveluiden tarpeisiin. Työnantajan tehtävänä on arvioida, että kaikilla välittömään asiakastyöhön osallistuvilla ja henkilöstömitoitukseen laskettavilla työntekijöillä on riittävä osaaminen ja kielitaito työtehtäviin.
Henkilöstön riittävyys varmistetaan omavalvonnalla
Hyvinvointialueella on velvollisuus ohjata, valvoa ja varmistaa, että iäkkäiden ympärivuorokautisten toimintayksiköiden henkilöstömitoitus on riittävä ja vastaa asiakkaiden palvelujen tarpeita. Hyvinvointialueen on valvottava oman toimintansa lisäksi yksityisten palveluntuottajien toimintaa silloin, kun niiden palvelut kuuluvat hyvinvointialueen järjestämisvastuulle. Valvonnan pitää olla jatkuvaa ja riittämättömään henkilöstömitoitukseen täytyy puuttua heti.
Valvira ohjaa hyvinvointialueita, Helsingin kaupunkia ja palveluntuottajia huolehtimaan siitä, että henkilöstön määrä ja osaaminen kaikissa iäkkäiden ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä vastaa asiakkaiden palvelutarpeita.
Vanhuspalvelulain muutos voi vaikuttaa myös Soteri-rekisteröinteihin. Lue lisää Soteri-rekisteröintien muutoksista uutisestamme.
Lue lisää
Tutustu tarkemmin vanhuspalvelulain muutoksen ohjeistukseen.
Lue lisää ympärivuorokautisesta palveluasumisesta.
Lue lisää iäkkäiden palveluista sosiaali- ja terveydenhuollossa.
Lisätietoja
ylitarkastaja, Marja-Leena Lantto, 0295 209 283
lakimies, Niina Porkola, 0295 209 359
Valviran sähköpostit ovat muotoa [email protected].