EU- tai ETA-valtioiden ulkopuolella koulutettu hammaslääkäri
Hammaslääkärin tehtävissä saa toimia vain Valviran myöntämän laillistuksen saanut henkilö. Valvira myöntää hakemuksen perusteella oikeuden harjoittaa hammaslääkärin ammattia sekä Suomessa että ulkomailla koulutetuille.
Laillistusprosessin vaiheet:
- Hammaslääkärin tutkinnon hyväksyminen
- Harjoittelun suorittaminen terveydenhuollon toimintayksikössä
- Pätevyyskuulusteluiden suorittaminen yliopistossa
- Rajoitettu ammatinharjoittamisoikeus toimiluvalla vähintään yhden vuoden ajan
- Laillistus (oikeus harjoittaa hammaslääkärin ammattia itsenäisesti Suomessa)
Hammaslääkärin tutkinnon hyväksyminen
Täytä hakemuslomake (pdf). Lähetä hakemus liitteineen postilla Valviraan. Kaikkien asiakirjojen toimittaminen heti hakemuksen liitteenä nopeuttaa hakemusprosessia. Hakemuksen käsittelyaika alkaa kulua siitä, kun kaikki asiakirjat ja selvitykset ovat saapuneet Valviraan. Ethän lähetä hakemusta tai liitteitä etukäteen sähköpostilla. Se hidastaa hakemuksen käsittelyä.
Lähetä täytetty hakemus liitteineen postilla osoitteeseen:
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto
(Valvira)
PL 43
00521 Helsinki
Toimita alla luetellut liiteasiakirjat (1–4) virallisesti oikeaksi todistettuina kopioina. Virallisesti oikeaksi todistettuja kopioita antaa julkinen notaari Suomessa tai muussa EU- tai ETA-valtiossa, tai Suomen edustusto ulkomailla. Myös EU- tai ETA-valtion ulkopuolisen julkisen notaarin antamat Apostille tai Grand Legalisation -merkinnöillä varustetut kopiot hyväksytään. Toimita kopiot julkisen notaarin tai edustuston alkuperäisellä leimalla ja allekirjoituksella varustettuina postilla Valviraan.
Liitä hakemukseen seuraavat asiakirjat:
- Passi, EU- tai ETA-valtiossa myönnetty henkilökortti, muukalaispassi tai pakolaisen matkustusasiakirja (henkilöllisyyden ja kansalaisuuden todistava asiakirja). Lue ohjeet verkkosivultamme, jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta.
- Tutkintotodistus sekä oppilaitoksesi virallinen sähköpostiosoite ja maapostiosoite
Jos ilmoitat yhteystiedot, Valvira voi tarkastaa tutkintosi oikeellisuuden. Tarkistaminen saattaa viivästyttää hakemuksen käsittelyä. Virallisesti oikeaksi todistettua kopiota ei tarvitse toimittaa, jos Valvira tarkastaa tutkintosi suoraan oppilaitoksestasi. Jos Valvira ei saa tietoja suoraan oppilaitoksestasi, sinun pitää toimittaa tutkintotodistus Apostille- tai Grand Legalisation -menettelyllä vahvistettuna.
TAI
Laillista tutkintotodistus Apostille- tai Grand Legalisation -menettelyllä koulutusvaltiossasi. Menettelyn pitää todistaa tutkintotodistuksen allekirjoittaneen henkilön asema ja oikeus allekirjoittaa kyseinen asiakirja. Varmista koulutusmaasi ulkoministeriöstä tai vastaavalta taholta, miten tutkintotodistuksesi laillistetaan. - Todistus siitä, ettei oikeuttasi harjoittaa ammattia ole rajoitettu tai poistettu (esimerkiksi Certificate of Good Standing). Todistus ei saa olla saapuessaan yli kolme kuukautta vanha. Todistus pitää toimittaa kaikista niistä maista, joissa sinulle on myönnetty oikeus harjoittaa ammattia. Jos olet harjoittanut ammattia sellaisessa maassa, joka ei rekisteröi kyseisiä ammatinharjoittajia, toimita edellä mainitun maan toimivaltaisen viranomaisen todistus siitä, ettei maa rekisteröi kyseisiä ammatinharjoittajia tai muu luotettava selvitys asiasta.
- Suomen-, ruotsin- tai englanninkieliset käännökset 2–3 kohdissa mainituista asiakirjoista.
Käännösten pitää olla Suomessa tai muussa EU- tai ETA-valtiossa virallisen tai auktorisoidun kielenkääntäjän kääntämiä. Voit etsiä Suomessa toimivia auktorisoituja kielenkääntäjiä Opetushallituksen verkkopalvelusta. Jos kääntäjä ei ole EU- tai ETA-valtiossa virallinen tai auktorisoitu, voidaan käännös hyväksyä, jos kääntäjän asema on vahvistettu Apostille tai Grand Legalisation -merkinnöillä.
Valvira voi tarvittaessa pyytää lisäselvitystä. Hakemusasiakirjat jäävät Valviraan, eikä niitä ole mahdollista saada takaisin päätöksenteon jälkeen. Jos pyydät asiakirjojen palauttamista kesken hakemuksen käsittelyn, sinun pitää lähettää Valviraan korvaavat muotovaatimukset täyttävät asiakirjat. Tämä hidastaa hakemuksen käsittelyä merkittävästi.
Tutkinnon hyväksymishakemuksen käsittelyaika on vähintään neljä kuukautta. Käsittelyaika alkaa kulua siitä, kun kaikki tarvittavat asiakirjat ovat saapuneet Valviraan. Jos sinulle joudutaan lähettämään täydennyspyyntö ja/tai jos Valvira tarkastaa tutkintosi, hakemuksen käsittelyyn kuluu merkittävästi pidempi aika.
Kun olet saanut tutkinnon hyväksymispäätöksen, voit aloittaa Valviran vaatiman harjoittelun. Valvira ei huomioi ennen tutkinnon hyväksymispäätöstä tehtyä harjoittelua. Harjoittelu suoritetaan Suomen virallisilla kielillä, joko suomeksi tai ruotsiksi.
Valvira hyväksyy hammaslääkäriharjoitteluksi julkisyhteisön ylläpitämässä terveydenhuollon toimintayksikössä suoritetun harjoittelun. Harjoitteluaika on vähintään kolme kuukautta hammaslääkäriharjoittelijana tai kuusi kuukautta hammashoitajan tehtävissä hammaslääkärin työparina. Valvira voi myös erikseen määrätä harjoittelun pituuden ja sisällön. Lue lisää hammaslääkärin harjoittelusta ohjeestamme (pdf). Tästä voit ladata hammaslääkärin harjoittelun opintokirjan käyttöösi (pdf).
Harjoittelun pitää olla kokopäivätyötä vähintään 30 h/viikko tai puolipäivätyötä vähintään 18,5 h/viikko. Jos työ on puolipäiväistä, harjoittelun kestoa pidennetään vastaamaan kokopäivätyönä tehtävää harjoittelua. Harjoittelujakson vähimmäisaika samassa paikassa on yksi kuukausi (30 päivää) ja harjoittelupaikkoja voi olla useampi. Sinun pitää toimittaa työnantajan lausunto jokaisesta harjoittelupaikasta.
Harjoitteluksi ei hyväksytä laitoksen toiminnan seuraamista vierailijana, vapaaehtoista toimintaa laitoksessa tai ulkomaalais- tai työvoimaviranomaisten järjestämää yleistä suomalaiseen työelämään perehdyttämistä (ns. kotouttamista).
Valvira ei välitä harjoittelupaikkoja. Sinun pitää itse hankkia harjoittelupaikka esimerkiksi ottamalla yhteyttä terveydenhuollon toimintayksikköön. Valviran lupaa harjoittelun aloittamiseen ei tarvita. Harjoittelua suorittaessasi et ole terveydenhuollon ammattihenkilö etkä saa hoitaa potilaita itsenäisesti.
Sinulla pitää olla riittävä suullinen ja kirjallinen suomen tai ruotsin kielen taito.
Sinun on osoitettava riittävä kielitaito viimeistään silloin, kun ilmoittaudut ensimmäisen kerran kliiniseen kuulusteluun. Katso ohjeet riittävän kielitaidon osoittamiseen verkkosivultamme.
Lisätietoja kielitutkinnoista löydät Opetushallituksen verkkosivuilta.
Helsingin yliopiston suu- ja leukasairauksien osasto järjestää kuulustelut pätevyyden tarkastamiseksi. Voit osallistua ensimmäiseen kuulusteluun, kun olet suorittanut harjoittelun hyväksytysti ja osoittanut riittävän kielitaidon. Kuulustelut suoritetaan suomen- tai ruotsin kielellä. Lisätietoa kuulustelun järjestämisestä ja ilmoittautumisajankohdista saat Helsingin yliopiston verkkosivuilta.
Teoriakokeilla ja käytännön kokeilla selvitetään, vastaavatko hammaslääketieteen tietosi ja taitosi kliinisessä työskentelyssä Suomessa vaadittavaa tasoa. Lisäksi selvitetään, onko sinulla riittävästi tietoa terveydenhuollon lainsäädännöstä suomalaisessa terveydenhuollossa toimimiseen.
Helsingin yliopisto teki muutoksia hammaslääkärien pätevyyskuulusteluihin, sekä teoriaosuuksiin että käytännön kuulusteluihin. Muutokset tulivat voimaan 18.4.2023 kuulustelusta alkaen.
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudu ensimmäistä kertaa kuulusteluun Valviraan ja suoraan yliopistoon. Ilmoita osallistumisestasi Valviraan viimeistään viikkoa ennen yliopiston ilmoittautumisajan päättymistä.
Täytä ilmoittautumislomake (pdf).
Liitä ilmoittautumiseen seuraavat asiakirjat:
- passi, henkilökortti, muukalaispassi tai pakolaisen matkustusasiakirja (henkilöllisyyden ja kansalaisuuden todistava asiakirja)
- jäljennös kielitodistuksesta
- todistus harjoittelusta
- harjoittelun ohjaajan lausunto, jossa arvioidaan harjoittelujaksolla suoriutumista
Lähetä täytetty ilmoittautumislomake liitteineen sähköpostilla osoitteeseen [email protected].
Huomaathan, että sähköpostia ei suositella salassa pidettävien tietojen lähettämiseen. Voit lähettää turvapostia Valviran turvaviestipalvelun kautta. Lue lisää aineiston toimittamisesta sähköpostilla Valviraan verkkosivultamme.
TAI lähetä täytetty ilmoittautumislomake liitteineen postilla osoitteeseen:
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira)
PL 43
00521 Helsinki
Ethän lähetä ilmoittautumiseen liittyviä asiakirjoja etukäteen Valviralle. Jos olet ilmoittautunut kuulusteluun, mutta jostakin syystä et osallistu, ole yhteydessä Helsingin yliopistoon.
Kun olet suorittanut pätevöitymiskuulustelut, sinun pitää työskennellä rajoitetulla toimiluvalla vähintään yhden vuoden ajan. Sinun pitää itse etsiä työpaikka ja hakea Valviralta rajoitettu toimilupa, jotta voit työskennellä toimiluvalla.
Rajoitettu toimiluvalla työskentely tarkoittaa sitä, että työskentelet hammaslääkärinä toisen laillistetun hammaslääkärin johdon ja valvonnan alaisena nimetyssä terveydenhuollon toimintayksikössä. Valvira voi myöntää toimiluvan enintään kuudeksi kuukaudeksi kerrallaan. Jatkotoimilupaa myönnettäessä otetaan huomioon työnantajan lausunto edelliseltä toimilupakaudelta. Toimiluvalla työskentely on mahdollista sekä julkisyhteisön että yksityisen ylläpitämässä terveydenhuollon toimintayksikössä.
Jos rajoitetulla toimiluvalla toimiva hammaslääkäri on vaarantanut potilasturvallisuutta ja/tai ohjauksesta huolimatta ei ole suoriutunut hyväksyttävästi annetuista työtehtävistä, Valvira edellyttää, että hakija on täydentänyt hammaslääkärin työssä vaadittavaa osaamista toimimalla hammaslääkäriharjoittelijana tai vaihtoehtoisesti hammashoitajana ennen seuraavaa toimiluvan hakemista. Samoin on tilanteessa, jossa työnantaja siirtää kesken toimilupajakson hammaslääkärin harjoittelijan tai hammashoitajan tehtäviin. Osaamista pitää täydentää toimimalla hyväksytysti vähintään kolme kuukautta kokopäivätyössä hammaslääkäriharjoittelijana tai vaihtoehtoisesti vähintään kuusi kuukautta kokopäivätyössä hammashoitajan tehtävissä. Työssäoloajan pitää olla yhtäjaksoisesti vähintään 30 peräkkäistä kalenteripäivää.
Toimiluvalla työskennellessä 30 tunnin ja sitä useamman tunnin työ viikossa on kokopäivätyötä. 18,5–29 tunnin työ viikossa on puolipäivätyötä, jolloin suoritettu aika puolitetaan. Yksittäiset päivät, alle 30 vuorokauden jaksot ja osa-aikatyö (alle 18,5 tunnin työ viikossa) eivät kartuta vaadittua palvelua.
Rajoitetun toimiluvan hakeminen
Täytä hammaslääkärin rajoitettu toimilupahakemus (pdf).
Liitä ensimmäiseen toimilupahakemukseen yliopiston antama todistus siitä, että kaikki kuulustelut on suoritettu hyväksytysti.
Liitä seuraaviin toimilupahakemuksiin ohjaajan lausunto edelliseltä toimilupa-ajalta.
Lähetä hakemuksesi Valviraan vähintään kolme viikkoa ennen suunnitellun työn aloitusajankohtaa.
Lähetä täytetty lomake liitteineen sähköpostilla osoitteeseen [email protected].
Huomaathan, että sähköpostia ei suositella salassa pidettävien tietojen lähettämiseen. Voit lähettää turvapostia Valviran turvaviestipalvelun kautta. Lue lisää aineiston toimittamisesta sähköpostilla Valviraan verkkosivultamme.
TAI lähetä täytetty hakemus liitteineen postilla osoitteeseen:
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira)
PL 43
00521 Helsinki
Sinulle voidaan myöntää oikeus harjoittaa hammaslääkärin ammattia itsenäisesti Suomessa sen jälkeen, kun olet työskennellyt toimiluvulla yhden vuoden ajan. Hae oikeutta harjoittaa hammaslääkärin ammattia itsenäisesti Valviralle osoitetulla hakemuksella.
Liitä hakemukseen työnantajan lausunto työskentelystä.
Lähetä täytetty hakemuslomake liitteineen sähköpostilla osoitteeseen [email protected].
Huomaathan, että sähköpostia ei suositella salassa pidettävien tietojen lähettämiseen. Voit lähettää turvapostia Valviran turvaviestipalvelun kautta. Lue lisää aineiston toimittamisesta sähköpostilla Valviraan verkkosivultamme.
TAI lähetä täytetty hakemuslomake liitteineen postilla osoitteeseen:
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira)
PL 43
00521 Helsinki
Valvira voi myöntää sinulle itsenäisen ammatinharjoittamisoikeuden, jos työnantajan lausunto sitä puoltaa. Muussa tapauksessa Valvira edellyttää lisää toimiluvalla työskentelemistä tai harjoittelua. Rajoitettu toimilupa on mahdollista myöntää korkeintaan kahden vuoden ajaksi.
Itsenäisen ammatinharjoittamisoikeuden saanut hammaslääkäri saa toimia hammaslääkärinä sekä julkisessa että yksityisessä terveydenhuollossa ja myös itsenäisenä ammatinharjoittajana.
Ammattioikeuksia koskevat päätökset ovat maksullisia, ja maksu peritään myös kielteisistä päätöksistä. Peruutetusta hakemuksesta peritään puolet hakemuksen käsittelymaksusta.
Mahdollisia maksuja ovat:
- Hammaslääkärin tutkinnon hyväksyminen 440 €
- Toimilupa 870 €
- Toimiluvan jälkeisen ammatinharjoittamisoikeuden myöntäminen 440 €
- Laillistaminen 2080 €, jos sinulla ei ole ollut toimilupaa
Päätös ammatinharjoittamisoikeudesta annetaan suomen- tai ruotsinkielisenä. Lasku päätöksestä lähetetään erillisenä postilähetyksenä päätöksenteon jälkeen.
Löydät tiedot myönnetyistä ammattioikeuksistasi JulkiTerhikistä tai JulkiSuosikista.
Tieto myönnetystä ammattioikeudesta on tarkistettavissa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisterien julkisesta tietopalvelusta (JulkiTerhikki ja JulkiSuosikki) päätöksenteon tai rekisteröinnin jälkeen. Rekisterin tiedot päivittyvät kerran vuorokaudessa.
Määräaikainen oikeus näkyy julkisessa tietopalvelussa vain oikeuden voimassaolon aikana. Tällainen oikeus on esimerkiksi rajoitettu toimilupa.
Valvira voi lähettää täydennyspyynnöt, todistukset ja päätökset sähköisenä Suomi.fi-viestinä, jos olet ottanut palvelun käyttöösi. Suomi.fi-viesteillä voidaan asioida vain vireillä olevissa hakemusasioissa. Voit halutessasi ottaa Suomi.fi-viestit käyttöösi osoitteessa suomi.fi tai lataamalla käyttöösi Suomi.fi-mobiilisovelluksen.
Asioimme hakemusasioissa vain hakijan itsensä kanssa. Hakija voi kuitenkin valtuuttaa asiamiehen tai avustajan toimimaan hänen puolestaan hakemusasiassa. Tällöin asiamiehen tai avustajan tulee esittää valtakirja oikeudestaan toimia hakijan asioissa. Valtakirjaksi hyväksytään hakijan lähettämä sähköposti tai paperinen valtakirja, jossa hakija valtuuttaa kyseisen henkilön toimimaan puolestaan hakemusasiassa. Asianajajien ja julkisten oikeusavustajien ei kuitenkaan asiakirjaa tarvitse esittää kuin vain pyydettäessä.