Suomessa koulutettu kodinhoitaja tai kehitysvammaistenhoitaja
Valvira myöntää hakemuksesta oikeuden käyttää kehitysvammaistenhoitajan ammattinimikettä henkilölle, joka on suorittanut kehitysvammaistenhoitajan tutkinnon Suomessa. Valvira myöntää oikeuden käyttää kodinhoitajan ammattinimikettä henkilölle, joka on suorittanut kodinhoitajan tutkinnon Suomessa.
Sosiaalihuollon nimikesuojatun ammattinimikkeen käyttäminen on luvallista vain, kun henkilö on merkitty sosiaalihuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin nimikesuojattuna ammattihenkilönä. Nimikesuojatun ammattihenkilön tehtävissä voi toimia muukin henkilö, jolla on tehtävien kannalta riittävä koulutus, kokemus ja ammattitaito. Tällöin ei kuitenkaan saa käyttää nimikesuojattua ammattinimikettä.
Ammattioikeuden hakeminen
Täytä hakemuslomake (pdf). Liitä hakemukseen jäljennös passista tai henkilökortista. Lähetä hakemus liitteineen Valviraan sähköpostin liitteenä tai postilla. Hakemuksen käsittelyaika alkaa kulua siitä, kun kaikki tarvittavat asiakirjat ovat saapuneet Valviraan.
Lähetä täytetty hakemus liitteineen sähköpostilla osoitteeseen: [email protected].
Huomaathan, että sähköpostia ei suositella salassa pidettävien tietojen lähettämiseen. Voit lähettää turvapostia Valviran turvaviestipalvelun kautta. Lue lisää aineiston toimittamisesta sähköpostilla Valviraan verkkosivultamme.
TAI lähetä täytetty hakemus liitteineen postilla osoitteeseen:
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira)
PL 43
00521 Helsinki
Liitä hakemukseen kopiot seuraavista asiakirjoista:
- Tutkintotodistus
- Voimassa oleva passi tai henkilökortti
Valvira voi tarvittaessa pyytää lisäselvitystä. Hakemusasiakirjat jäävät Valviraan, eikä niitä ole mahdollista saada takaisin päätöksenteon jälkeen. Jos pyydät asiakirjojen palauttamista kesken hakemuksen käsittelyn, tämä hidastaa hakemuksen käsittelyä merkittävästi.
Kotimaisen tutkinnon perusteella tehdyt hakemukset käsitellään 30 päivän kuluessa siitä, kun hakemus on saapunut Valviraan.
Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä, eikä hakijan yksilöllinen tilanne vaikuta käsittelyjärjestykseen. Jos hakemuksessa on puutteita, käsittelijä ottaa hakijaan yhteyttä ja pyytää täydentämään hakemusta. Pyydämme välttämään käsittelytilannetta koskevia tiedusteluja, sillä ne hidastavat hakemusten käsittelyä.
Ammattioikeuksia koskevat päätökset ovat maksullisia, ja maksu peritään myös kielteisistä päätöksistä. Peruutetusta hakemuksesta peritään puolet hakemuksen käsittelymaksusta. Valviran päätösten, todistusten ja rekisteriotteiden hinnat määräytyvät sosiaali- ja terveysministeriön antaman asetuksen perusteella.
Kodinhoitajan tai kehitysvammaistenhoitajan nimikesuojauksen merkitseminen rekisteriin 120 €
Päätös ammatinharjoittamisoikeudesta annetaan suomen- tai ruotsinkielisenä. Lasku päätöksestä lähetetään erillisenä postilähetyksenä päätöksenteon jälkeen.
Valvira ei pidä rekisteriä lääkehoitoluvista, mutta yleistä tietoa niistä löydät verkkosivuiltamme. Lääkehoidon lupa-asioissa sinun tulee kääntyä työnantajasi puoleen.
Löydät tiedot myönnetyistä ammattioikeuksistasi JulkiTerhikistä tai JulkiSuosikista.
Tieto myönnetystä ammattioikeudesta on tarkistettavissa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisterien julkisesta tietopalvelusta (JulkiTerhikki ja JulkiSuosikki) päätöksenteon tai rekisteröinnin jälkeen. Rekisterin tiedot päivittyvät kerran vuorokaudessa.
Määräaikainen oikeus näkyy julkisessa tietopalvelussa vain oikeuden voimassaolon aikana.
Valvira voi lähettää täydennyspyynnöt, todistukset, päätökset ja laskut sähköisenä Suomi.fi-viestinä, jos olet ottanut palvelun käyttöösi. Suomi.fi-viesteillä voidaan asioida vain vireillä olevissa hakemusasioissa. Voit halutessasi ottaa Suomi.fi-viestit käyttöösi osoitteessa suomi.fi tai lataamalla käyttöösi Suomi.fi-mobiilisovelluksen.
Asioimme hakemusasioissa vain hakijan itsensä kanssa. Hakija voi kuitenkin valtuuttaa asiamiehen tai avustajan toimimaan hänen puolestaan hakemusasiassa. Tällöin asiamiehen tai avustajan pitää esittää valtakirja oikeudestaan toimia hakijan asioissa. Valtakirjaksi hyväksytään hakijan lähettämä sähköposti tai paperinen valtakirja, jossa hakija valtuuttaa kyseisen henkilön toimimaan puolestaan hakemusasiassa. Asianajajien ja julkisten oikeusavustajien tarvitsee esittää asiakirja vain pyydettäessä.