Suomessa koulutettu lähihoitaja

Jos olet suorittanut sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon (lähihoitaja), voit hakea rekisteröintiä sekä terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin (Terhikki) että sosiaalihuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin (Suosikki). Valvira myöntää hakemuksesta oikeuden käyttää lähihoitajan ammattinimikettä sosiaalihuollossa henkilöille, jotka ovat suorittaneet sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon Suomessa. Terveydenhuollossa saat käyttää lähihoitajan nimikettä, kun olet suorittanut sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon.

Lähihoitajan ammattinimikkeen rekisteröiminen

Kun olet suorittanut sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon (lähihoitaja), voit hakea rekisteröintiä sekä terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin (Terhikki) että sosiaalihuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin (Suosikki). Suosittelemme hakemaan sähköisen asioinnin kautta samanaikaisesti sekä Terhikki- että Suosikki-rekistereihin. Sähköisessä asioinnissa tämä onnistuu tekemällä kaksi erillistä hakemusta.

Sosiaalihuollon nimikesuojatun ammattinimikkeen käyttäminen on luvallista vain, kun henkilö on merkitty sosiaalihuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin nimikesuojattuna ammattihenkilönä. Lähihoitajana sinun pitää rekisteröityä Suosikkiin, jos nyt tai vastaisuudessa työskentelet sosiaalihuollossa lähihoitajana.

Terveydenhuollossa saat käyttää lähihoitajan nimikettä, kun olet suorittanut sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon. Työnantaja voi halutessaan edellyttää terveydenhuollon lähihoitajan rekisteröintiä.

Jos sinulla on mahdollisuus käyttää vahvaa tunnistautumista, tee hakemus sähköisen asiointipalvelun kautta.

Sähköisen asioinnin tunnistustapoja ovat pankkitunnistus, mobiilivarmenne ja organisaatiokortti. Voit tehdä sosiaalihuollon ammattioikeushakemuksen sähköisesti, jos sinulla on mahdollisuus käyttää vahvaa tunnistautumista ja jos tutkintosi näkyy asioinnissa.

Palvelussa perustat itsellesi asiointitilin, johon voit tarvittaessa myöhemminkin kirjautua. Tili täytyy käydä aktivoimassa sähköpostiin lähetetyn linkin kautta kirjautumalla.

Kun olet täyttänyt asiointipalvelussa asiointikielesi ja yhteystietosi, pääset tekemään hakemuksen. Saat vahvistuksen hakemuksen lähettämisestä antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Jos annat hakemuksessa suostumuksen sähköiseen tiedoksiantoon, päätös tai todistus lähetetään henkilökohtaiselle asiointitilillesi eikä postitse kotiin. Katso lisää ohjeita sähköisen asioinnin käyttämisestä verkkosivultamme.

Täytä terveydenhuollon hakemuslomake (pdf) tai sosiaalihuollon hakemuslomake (pdf). Liitä hakemukseen jäljennös passista tai henkilökortista. Lähetä hakemus liitteineen Valviraan sähköpostilla tai postilla. Hakemuksen käsittelyaika alkaa kulua siitä, kun kaikki tarvittavat asiakirjat ovat saapuneet Valviraan.

Lähetä täytetty hakemus liitteineen sähköpostilla osoitteeseen: [email protected].
Huomaathan, että sähköpostia ei suositella salassa pidettävien tietojen lähettämiseen. Voit lähettää turvapostia Valviran turvaviestipalvelun kautta. Lue lisää aineiston toimittamisesta sähköpostilla Valviraan verkkosivultamme.

TAI lähetä täytetty hakemus liitteineen postilla osoitteeseen:
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira)
PL 43
00521 Helsinki

Hakemuksen liitteet

Sähköisen asioinnin kautta tehtyyn ammattioikeushakemukseen ei tarvitse liittää mitään todistuksia. Hakemuslomakkeella hakiessa liitä mukaan seuraavat kopiot:

  • Tutkintotodistus
  • Voimassa oleva passi tai henkilökortti

Jos kuitenkin olet jo nimikesuojattu lähihoitaja yhdessä rekisterissä ja teet hakemuksen toiseen rekisteriin, sinun ei tarvitse hakemuksen lisäksi toimittaa mitään liitteitä.

Valvira voi tarvittaessa pyytää lisäselvitystä. Huomaathan, että Valvira ei palauta asiakirjoja eikä Valvirassa kopioida asiakirjoja.